Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 07-Οκτ-2018 16:00

  Folli Follie: Ασφυκτικός κλοιός ρευστότητας και η αναζήτηση "λευκού ιππότη"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Ενώπιος ενωπίω με την πραγματικότητα βρίσκεται πλέον ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, διευθύνων σύμβουλος της Folli Follie. Τα ψέματα τελείωσαν και τυπικά από την ημέρα που η Alvarez & Marsal ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος των ελέγχων της και, πλέον, οι εξελίξεις αναμένεται ότι θα είναι καταιγιστικές.

  Εδώ και πέντε μήνες η διοίκηση της χειμαζόμενης εταιρείας, και δη η οικογένεια Κουτσολιούτσου, που ελέγχει το 40% της επιχείρησης (από το κάδρο έχουν αποχωρήσει οι ιδρυτές της, κ. Δημήτρης και Αικατερίνη Κουτσολιούτσου, οι οποίοι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους λίγες ώρες πριν από τη γνωστοποίηση μέρους των ευρημάτων του πορίσματος της A&M), επιλέγει να πετάει την μπάλα στην εξέδρα, σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο. Ο χρόνος πλέον τελειώνει, όπως και το ρευστό που είχε στα ταμεία της η εταιρεία, για το ύψος του οποίου κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, όπως απέδειξε η έρευνα της A&M.

  Η επόμενη ημέρα

  Το πώς θα είναι και αν θα υπάρξει επόμενη ημέρα για τη Folli Follie εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Κομβικό ρόλο θα παίξει η στάση που θα τηρήσουν οι ομολογιούχοι, οι οποίοι ας σημειωθεί ότι στήριξαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών την αίτηση υπαγωγής της Folli Follie στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα, αλλά τώρα πιέζουν για εκπαραθύρωση του Τζ. Κουτσολιούτσου από τη διοίκηση. Ζητούμενο είναι τι θα πράξουν οι υπόλοιποι μέτοχοι, όπως η Fosun, και αν ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος καταφέρει να παραμείνει στο τιμόνι της εταιρείας. Ο ίδιος ακόμα και τώρα τονίζει διαρκώς πως αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, υποστηρίζοντας πως, εάν αποχωρήσει, θα χαθεί πολύτιμος χρόνος στην προσπάθεια διάσωσης της εταιρείας.

  Στελέχη με γνώση της κατάστασης ανέφεραν στο "Κεφάλαιο" πως αυτήν τη στιγμή οι ομολογιούχοι (πρόκειται για δύο βασικές ομάδες, τους κατόχους της έκδοσης της FF Group Finance Luxembourg, τίτλων ονομαστικής αξίας 132,5 εκατ. ευρώ, και ομολογιούχους τίτλων ονομαστικής αξίας 250 εκατ. ευρώ) επιδιώκουν να αναλάβουν τον έλεγχο του ομίλου Folli Follie, να τοποθετήσουν ανεξάρτητο management και να χρηματοδοτήσουν τον όμιλο, ώστε να τον μεταπουλήσουν και να μειώσουν την όποια ζημία φαίνεται ότι θα υποστούν, στο σενάριο που η πρόταση Κουτσολιούτσου μιλά για "κούρεμα" απαιτήσεων.

  Βέβαια, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να φύγει από το κάδρο ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, ο οποίος δείχνει απρόθυμος, ενώ μέχρι στιγμής τουλάχιστον έχει καταφέρει να αποκρούσει τις συγκεκριμένες πιέσεις. Εκτός από τους ομολογιούχους, την αποχώρηση του κ. Κουτσολιούτσου ζητούν και άλλοι μέτοχοι αλλά και σύμβουλοι, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. Η EY, υπενθυμίζεται, έχει αναλάβει να αναμορφώσει τις οικονομικές καταστάσεις του 2017. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη επί του θέματος, ούτε είναι σαφές αν η ελεγκτική εταιρεία συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες της.

  Θέμα κρίσιμο, διότι, χωρίς αναμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις για το 2017, τις οποίες θα πρέπει να ελέγξει και άλλος ανεξάρτητος ορκωτός ελεγκτής, γενική συνέλευση είναι από δύσκολο έως απίθανο να πραγματοποιηθεί. Η επικείμενη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, που είχε προγραμματιστεί, ύστερα από νέα αναβολή, για τις 10 Οκτωβρίου, είναι σχεδόν απίθανο να πραγματοποιηθεί. Ακόμα, αδιευκρίνιστο παραμένει αν στις 12 Νοεμβρίου στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων η εταιρεία θα παρουσιάσει business plan.

  Τα σενάρια για τις εγγυήσεις που ζητούν οι επενδυτές

  Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, σε όλες τις συνομιλίες με τους συμβούλους, τα στελέχη της εταιρείας και τους υποψήφιους χρηματοδότες, εκφράζει την άποψη πως αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος για την FFG. Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται σε επαφές με διάφορες πλευρές προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση ώστε να αντιμετωπίσει τα οξεία προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει.

  Η εταιρεία χρειάζεται τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ μηνιαίως για να αγοράζει εμπόρευμα από τους προμηθευτές της, οι οποίοι έχουν απαιτήσει την προπληρωμή. Αυτή η αλλαγή στους όρους έχει συμπιέσει τα ταμειακά της διαθέσιμα, με "απρόβλεπτες συνέπειες για το άμεσο μέλλον", όπως αναφέρεται στην αίτηση για υπαγωγή της στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού.

  Βέβαια, το κρίσιμο δεν είναι μόνο να βρει ενδιάμεση χρηματοδότηση για να καλύψει τους προμηθευτές, αλλά να βρει επενδυτή ή χρηματοδότη. Ο τελευταίος μαζί με το business plan που καταρτίζει η Deloitte –η οποία έχει αναλάβει κύριος χρηματοοικονομικός σύμβουλος και συνεργάζεται στενά με τον διευθυντή αναδιάρθρωσης του ομίλου, Δημήτρη Κουβάτσο–, το οποίο θα περιλαμβάνει οικονομικές προβλέψεις αλλά και προτάσεις για "κούρεμα" απαιτήσεων προς πιστωτές, ομολογιούχους, προμηθευτές κ.ά., θα αναλάβει να προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης που θα υποβάλει στο πλαίσιο του άρθρου 106α του Πτωχευτικού Κώδικα.

  Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και σύμβουλοι εξετάζουν διάφορες προτάσεις που έχουν συγκεντρώσει τις τελευταίες ημέρες, με στόχο την εξασφάλιση κεφαλαίων. Μεταξύ των προτάσεων που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η αξιοποίηση ομολογιακών προϊόντων, ενδιάμεσης χρηματοδότησης (mezzanine / bridge financing) και αύξησης κεφαλαίου για να εισέλθει νέος επενδυτής στην εταιρεία.

  Παράλληλα, η εταιρεία βρίσκεται σε προκαταρκτικό κύκλο συζητήσεων με τους δανειστές της, για να διερευνήσουν άλλα μέσα βελτίωσης της ρευστότητάς της και να συζητήσουν τους πιθανούς όρους μιας λειτουργικής και χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης που θα εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ομίλου.

  Τα ανταλλάγματα που ζητούνται είναι μεγάλα. Αυτές περιλαμβάνουν ακίνητα της Folli Follie, όπως το οικόπεδο και το κτίριο που στεγάζει την εταιρεία στον Άγιο Στέφανο, συμμετοχές που δεν υπόκεινται σε συμβατικούς περιορισμούς, όπως η Links of London, αλλά και περιουσιακά στοιχεία των ίδιων των βασικών μετόχων, οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας στα βόρεια προάστια και αλλού. Εν τω μεταξύ, το υπόλοιπο των μετοχών Dufry που κατέχει η εταιρεία εξακολουθεί να υπόκειται σε συμβατικούς περιορισμούς, οι οποίοι περιέχονται στη σύμβαση πώλησης και άλλα συμβατικά κείμενα. Ήδη έχει ξεκινήσει διαδικασία διαμεσολάβησης για την απελευθέρωση 603.543 επιπλέον μετοχών της Dufry.

  *Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων