Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Οκτ-2018 07:37

  Προσφυγή του Euroasia κατά της απευθείας ανάθεσης της διασύνδεσης της Κρήτης

  Προσφυγή του Euroasia κατά της απευθείας ανάθεσης της διασύνδεσης της Κρήτης
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Στην αμφισβήτηση της εγκυρότητας της απόφασης της ΡΑΕ να αναθέσει απευθείας στον ΑΔΜΗΕ το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, προχώρησε χθες ο Euroasia.

  Συγκεκριμένα η εταιρεία κατέθεσε αίτηση αναθεώρησης της απόφασης του Ρυθμιστή επιχειρηματολογώντας ότι αυτή είναι άκυρη λόγω αναρμοδιότητας. Συγκεκριμένα ο Euroasia, επικαλούμενος και τις απόψεις που έχουν διατυπωθεί εγγράφως και από την Κομισιόν αλλά και από τον φορέα των Ευρωπαίων ρυθμιστών ACER  θεωρεί ότι η ελληνική Ρυθμιστική Αρχή δεν έχει τη σχετική αρμοδιότητα να αναθέσει απευθείας το έργο της Διασύνδεσης βάσει του κανονισμού για τα έργα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ (PCI).

  Επίσης η εταιρεία θέτει και θέμα αντισυνταγματικότητας της σχετικής απόφασης. Σύμφωνα με πληροφορίες εξάλλου και η Κομισιόν έχει επισήμως θέσει, με επιστολή της, θέμα ακυρότητας της απόφασης της ελληνικής ρυθμιστικής αρχής, η οποία πλέον εμφανίζεται πλήρως εκτεθειμένη για τις αποφάσεις της, που όπως όλα δείχνουν δημιουργούν σοβαρό κίνδυνο καθυστερήσεων για το έργο.

  Εδώ να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ με  απόφασή της στις 4 Σεπτεμβρίου, ζήτησε από τον ΑΔΜΗΕ να συστήσει εταιρεία ειδικού σκοπού από τον ΑΔΜΗΕ (Αριάδνη) και στη συνέχεια με μεταγενέστερη απόφασή της (10 Σεπτεμβρίου) που δημοσιοποιήθηκε προχθές, όρισε ως φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης Κρήτη, Αττική τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ.

  Στην απόφασή της η ΡΑΕ επικαλείται την κρισιμότητα του ζητήματος του ενεργειακού εφοδιασμού της Κρήτης ενώ αναθέτει στον ΑΔΜΗΕ να διαθέσει κατά προτεραιότητα στον Euroasia ποσοστό έως 39% των μετοχών της Αριάδνης, έως τις 10 Δεκεμβρίου.

  Για το επίμαχο θέμα των τεχνικών προδιαγραφών η απόφαση της ΡΑΕ προβλέπει ότι καθορίζονται από την Αριάδνη αφού έχει διασφαλιστεί η συνεργασία με τους αρμόδιους διαχειριστές και φορείς υλοποίησης  η διαλειτουργικότητα μεταξύ των υποτμημάτων του PCI. 

  Ωστόσο για το θέμα των τεχνικών προδιαγραφών η Επιτροπή έχει ήδη καταθέσει άλλη πρόταση, για τη σύσταση επιτροπής με τη συμμετοχή του Euroasia, του ΑΔΜΗΕ και ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα, που θα λαμβάνουν τις αποφάσεις που σχετίζονται με τις τεχνικές προδιαγραφές. 

  Πληροφορίες αναφέρουν ότι συμβιβαστική πρόταση, βάσει της οποίας οι αποφάσεις για τις τεχνικές προδιαγραφές θα λαμβάνονται με βάση τα όσα προβλέπονται για τα διασυνοριακά έργα διασυνδέσεων με τη συμμετοχή των ρυθμιστών και των διαχειριστών των εμπλεκόμενων χωρών, έχει κατατεθεί από το υπουργείο ενέργειας. Και η συμβιβαστική πρόταση του ΥΠΕΝ, πάντως, προϋποθέτει , σύμφωνα με πληροφορίες, την τροποποίηση των επίμαχων αποφάσεων της ΡΑΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων