Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 30-Σεπ-2018 12:04

  Στάση αναμονής από Καρέλια στις νέες τάσεις στα καπνικά

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Στάση αναμονής, μέχρι να αποσαφηνιστεί το κανονιστικό περιβάλλον σε σχέση με τις τεχνολογίες ατμίσματος και heat not burn, τηρεί η Καπνοβιομηχανία Καρέλια, η οποία εκτιμά πως κάθε προσπάθεια για είσοδο σε οποιονδήποτε από τους δύο αυτούς τομείς, ιδιαίτερα σε αυτό το πρόωρο στάδιο, είναι παρακινδυνευμένη. Ωστόσο, όπως αναφέρει στις οικονομικές της καταστάσεις, παρακολουθεί τις εξελίξεις, προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα τους τομείς αυτούς, αν και πεποίθηση της διοίκησής είναι ότι τα συμβατικά προϊόντα καπνού προσφέρουν για την εταιρεία σημαντικά προσοδοφόρες ευκαιρίες.

  Το πρώτο εξάμηνο οι ενοποιημένες πωλήσεις της ενισχύθηκαν στα 462,922 εκατ. ευρώ από 437,165 εκατ. ευρώ, με τον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ το φετινό πρώτο εξάμηνο να διαμορφώνεται στα 360,270 εκατ. ευρώ από 335,764 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν. Το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της προέρχεται από τις αγορές του εξωτερικού –σ.σ. εξάγει σε περισσότερες από 50 χώρες-, όπου πραγματοποιείται το 77%, των συνολικών πωλήσεων της. Σε ό,τι αφορά τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 45,873 εκατ. ευρώ από 43,884 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 32,708 εκατ. ευρώ από 26,973 εκατ. ευρώ που ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2017.

  Για το τρέχον δεύτερο εξάμηνο η διοίκηση της καπνοβιομηχανίας εκτιμά πως η πορεία των πωλήσεων στην ελληνική αγορά θα εμφανίσει οριακά πτωτικούς ρυθμούς στα τσιγάρα σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2017, ενώ στον λεπτοκομμένο καπνό αναμένεται αύξηση όγκου πωλήσεων και μεριδίου αγοράς.

  Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Δ. Ευρώπης, αναμένεται να συνεχιστεί η θετική πορεία του πρώτου εξαμήνου, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 27,857 εκατ. ευρώ από 23,151 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχη εξέλιξη προβλέπει και για τις Βαλκανικές αγορές, όπου η εταιρεία ακολουθεί εμπορική πολίτικη για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της λιανικής τιμής των σημάτων της.

  Στις χώρες της Β. Αφρικής κινείται στα επίπεδα του 2017 με την αγορά της Αιγύπτου να δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

  Την ίδια στιγμή, λόγω της συνεχιζόμενης διολίσθησης της τουρκικής λίρας, η Καπνοβιομηχανία Καρέλιας έχει προχωρήσει σε μείωση των τιμών πώλησης προς την αγορά Duty Free της Τουρκίας, διότι τα καταστήματα αφορολόγητων ειδών προβαίνουν σε μειώσεις λιανικών τιμών οι οποίες είναι σε ευρώ, προκειμένου να αποκατασταθεί η διαφορά με τις λιανικές τιμές των καπνικών προϊόντων της εσωτερικής φορολογημένης αγοράς και οι οποίες είναι σε τοπικό νόμισμα.

  Σε ό,τι αφορά την εναρμόνισή της με τους κανόνες ιχνηλασιμότητας οι οποίοι θα ισχύσουν από τον Μάιο του 2019, αλλά και με τις υπόλοιπες διατάξεις της κοινοτικής οδηγίας που διέπει τα καπνικά προϊόντα, η διοίκηση της εταιρείας επισημαίνει στις εξαμηνιαίες οικονομικές της καταστάσεις, πως η σημαντική αύξηση τόσο του κόστους παραγωγής, όσο και διανομής, η οποία προκαλείται από την προσαρμογή στις διατάξεις αυτές, θα έχει αρνητική επίδραση στην κερδοφορία όλων των εταιρειών του κλάδου. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων