Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Σεπ-2018 15:56

  Απηλλάγη στο Εφετείο ο Μ. Παναγιωτάκης της ΔΕΗ

  Απηλλάγη στο Εφετείο ο Μ. Παναγιωτάκης της ΔΕΗ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:06

  Αθώος κηρύχθηκε από το Εφετείο ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος κατά την εκδίκαση της υπόθεσης χρηματισμού υπαλλήλου του ΔΕΔΔΗΕ, την εποχή που ο ίδιος ήταν διευθυντής στην εταιρεία. 

  Όπως είχε αποκαλυφθεί, στις αρχές του μήνα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ είχε πρωτόδικα καταδικαστεί σε τριετή φυλάκιση με αναστολή, για παράβαση καθήκοντος, με την αποκάλυψη να προκαλεί την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, με την κατάθεση ερώτησης στη Βουλή για το θέμα. Μάλιστα οι βουλευτές της Ν.Δ. είχαν επισημάνει ότι η υπόθεση της πρωτόδικης καταδίκης είχε προηγηθεί χρονικά της ανανέωσης της θητείας του κ. Παναγιωτάκη από το Υπερταμείο και έκαναν λόγο για μείζον ηθικό θέμα.

  Η αποκάλυψη της υπόθεσης είχε προκαλέσει αίσθηση για τον πρόσθετο λόγο ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015 είχε ζητηθεί και υποβλήθηκε η παραίτηση του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Α. Ζερβού. Αφορμή για την παραίτηση στάθηκε το γεγονός ότι ο κ. Ζερβός βρέθηκε κατηγορούμενος σε υπόθεση για την οποία τελικά ο ίδιος αθωώθηκε ήδη από τον πρώτο βαθμό. 

  Ως προς την υπόθεση του κ. Παναγιωτάκη,  αυτή αφορούσε  στην εποχή που ο κ. Παναγιωτάκης ήταν προϊστάμενος της διεύθυνσης Ανθρώπινων Πόρων του ΔΕΔΔΗΕ. Συγκεκριμένα ο κ. Παναγιωτάκης κατηγορήθηκε ότι συγκάλυψε τη δράση υπαλλήλου γεωλόγου του ΔΕΔΔΗΕ για την οποία υπήρχαν έγγραφες καταγγελίες ιδιωτών ότι τους εκβίαζε ζητώντας μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να εγκρίνει την ηλεκτροδότηση αγροτικών εγκαταστάσεων. 

  Ο πρόεδρος της ΔΕΗ απαντώντας στις αιτιάσεις πριν την έκδοση της απόφασης του Εφετείου είχε αναφέρει ότι η διαχείριση της υπόθεσης έγινε με απόλυτη εφαρμογή του Κανονισμού της Εταιρείας και των υπηρεσιακών διαδικασιών. Ο ίδιος είχε αναφέρει ότι σύμφωνα με τις υπηρεσιακές διαδικασίες της ΔΕΗ η παραπομπή στον εισαγγελέα γίνεται με απόφαση της διοίκησης μετά την έκδοση πορίσματος της Επιτροπής Διοικητικής Ανάκρισης. Την αιτιολογία του κ. Παναγιωτάκη αποδέχθηκε το Εφετείο απαλλάσσοντας τον πρόεδρο της ΔΕΗ από τις κατηγορίες.

  Σε κοινή τους ανακοίνωση ο κ. Θεοδώρος Μαντάς, Πληρεξουσίος Δικηγόρος  του Μανώλη Παναγιωτάκη και ο κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος, Πληρεξούσιος Δικηγόρος των Ανδρέα Πατερώνη, Αθηνάς Μανουσάκη και Θεοφανίας Τζίμα, διευθυντικών στελεχών του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρουν: 

  "Με ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών και με την σύμφωνη πρόταση της Εισαγγελέως της έδρας κρίθηκαν αθώοι οι εντολείς μας του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος. Συγκεκριμένα το δικαστήριο έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι λειτούργησαν απολύτως ορθά εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις πειθαρχικές διατάξεις του ΔΕΔΔΗΕ, σε βάρος μισθωτού (υπαλλήλου) του ΔΕΔΔΗΕ,ο οποίος είχε διαπράξει ποινικό αδίκημα.

  Σήμερα απεδείχθη ότι οι πολιτικές δυνάμεις (Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση) επιβάλλεται να σέβονται το τεκμήριο της αθωότητας των κατηγορουμένων μέχρι να κριθεί αμετάκλητα η υπόθεσή τους, γιατί διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος του άδικουστιγματισμού ανθρώπων".

  Δήλωση Παναγιωτάκη

  Με αφορμή την απαλλαγή του ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε:

  "Σήμερα το Εφετείο Αθηνών, με ομόφωνη απόφασή του, ευθυγραμμιζόμενο με την πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας με αθώωσε για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, καθώς και τους τρεις άλλους συναδέλφους μου στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ.

  Από την πλευρά μας, όλοι είχαμε απολύτως ήσυχη τη συνείδησή μας. Ήταν ωστόσο απαραίτητο να γίνει το αυτονόητο, μέσω της Δικαιοσύνης να λάμψει η αλήθεια. Η πρωτόδικη απόφαση, καταδικαστική παρά και την τότε απαλλακτική πρόταση του Εισαγγελέα, εξαφανίστηκε!

  Υπογραμμίζω δύο κρίσιμα στοιχεία.

  α. Το Εφετείο αποφάνθηκε ότι οι μισθωτοί και τα στελέχη της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και κατά συνέπεια οι εσωτερικοί κανονισμοί των εταιρειών, τους οποίους ακολουθήσαμε πιστά, συνιστούν το πλαίσιο που καθορίζει την υπηρεσιακή μας λειτουργία. Πρόκειται για νομολογία καθοριστικής σημασίας για την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία των δύο εταιρειών στις σημερινές συνθήκες.

  β. Οι διάφοροι διαμορφωτές της κοινής γνώμης, ΜΜΕ και πολιτικοί, οι οποίοι για δικούς τους λόγους, πρόβαλαν διαστρεβλωμένα και με αναλήθειες την υπόθεση και βέβαια προσβάλλοντας βάναυσα το τεκμήριο της αθωότητας, καλούνται να επανεξετάσουν τη στάση και πρακτική τους. Η δημιουργία τοξικού κλίματος και η σπίλωση ανθρώπων κάθε άλλο, παρά το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετεί.

  Από μεν τα ΜΜΕ αναμένω την αποκατάσταση της αλήθειας σε ό,τι με αφορά, δικαίωμα, από το οποίο δεν πρόκειται να παραιτηθώ! 

  Για δε τους πολιτικούς τονίζω το αυτονόητο: το πολιτικό ήθος, η αξιοπιστία και η
  υπευθυνότητα κρίνονται στην πράξη, από τα έργα και τις συμπεριφορές.

  Και ένα τελευταίο. Ας αφήσουν επί τέλους τη ΔΕΗ έξω από τις όποιες σκοπιμότητες, ώστε η εταιρεία-εθνικό κεφάλαιο να συνεχίσει να εκπληρώνει την αποστολή της".

   

  Χ. Φλουδόπουλος

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων