Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Σεπ-2018 00:05

  Τα πρώτα Α/Κ που επενδύουν στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, φέρνει στην Ελλάδα η HSBC

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Τη δυνατότητα να επενδύσουν σε δύο μοναδικά αμοιβαία κεφάλαια στο είδος τους, δίνει στους επενδυτές στην Ελλάδα η HSBC, ξεκινώντας τη διάθεση του μετοχικού αμοιβαίου κεφαλαίου HSBC GIF Global Lower Carbon Equity Fund και του ομολογιακού αμοιβαίου κεφαλαίου HSBC GIF Global Lower Carbon Bond Fund.

  Τα νέα αμοιβαία κεφάλαια που λανσάρει η HSBC Ελλάδος ανταποκρίνονται στην ανάγκη των  ιδιωτών επενδυτών να θωρακίσουν το χαρτοφυλάκιό τους, απέναντι στο ρίσκο της κλιματικής αλλαγής.

  "Όσο η τάση για ενίσχυση των "περιβαλλοντικών" επενδύσεων συνεχίζεται και οι επιχειρήσεις επηρεάζονται είτε άμεσα από την κλιματική αλλαγή είτε έμμεσα εξαιτίας των κανονιστικών αλλαγών, οι επενδυτές συνειδητοποιούν τη σημασία της ενσωμάτωσης των αρχών των "βιώσιμων" επενδύσεων στο χαρτοφυλάκιό τους. Σε αυτό το πλαίσιο, τα δύο νέα αμοιβαία κεφάλαια της HSBC αποσκοπούν στο να περιορίσουν τον κίνδυνο που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή. Χάρη στα αξιόπιστα και σύνθετα δεδομένα σχετικά με τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, τα συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια έχουν χαμηλότερo ενεργειακό αποτύπωμα από τα αντίστοιχα αμοιβαία κεφάλαια αναφοράς", ανέφερε χθες, παρουσιάζοντας στην Αθήνα τα δύο Α/Κ της HSBC, η κα Sandra Carlisle, Director, Senior Responsible Investment Specialist της HSBC Global Asset Management.

  Sandra Carlisle, Director, Senior Responsible Investment Specialist της HSBC Global Asset Management.
   

  Όπως τόνισε η Διευθύντρια και Επικεφαλής Ειδικός της HSBC Global Asset Management για τις Υπεύθυνες Επενδύσεις, η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλώς ένα περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά και ένα πραγματικό επενδυτικό θέμα, καθώς δημιουργεί τόσο κινδύνους, όσο και επενδυτικές ευκαιρίες. "Οι οργανισμοί που διεξάγουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα τηρώντας υψηλά πρότυπα βιωσιμότητας και εταιρικής υπευθυνότητας, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να φέρουν υπεραξίες μακροπρόθεσμα. Σε αυτό το πλαίσιο, τα συγκεκριμένα αμοιβαία κεφάλαια επιτρέπουν στους πελάτες να επενδύουν σε εταιρείες, οι οποίες αξιολογούνται όχι μόνο σε παράγοντες που αφορούν την επιχειρηματική τους ανάπτυξη, αλλά και για το ενεργειακό τους αποτύπωμα. Η επενδυτική μας προσέγγιση, η οποία εστιάζει στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, έχει σχεδιαστεί ώστε το χαρτοφυλάκιο των πελατών μας να είναι περισσότερο "ανθεκτικό" απέναντι στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, αλλά και να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα".

  Τα νέα αμοιβαία κεφάλαια ακολουθούν τη δοκιμασμένη επενδυτική φιλοσοφία της HSBC Global Asset Management. Είναι σχεδιασμένα ώστε να περιορίζουν την έκθεση σε επιχειρήσεις με υψηλές εκπομπές άνθρακα, να μειώνουν σημαντικά τους χρηματο-οικονομικούς κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και να προετοιμάσουν το χαρτοφυλάκιο για τις μελλοντικές τάσεις, καθώς κινούμαστε προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

  Από την πλευρά του, ο κ. Στέλιος Πιρπινιάς, Επικεφαλής Retail Banking & Wealth Management και Marketing της HSBC Ελλάδας, τόνισε ότι οι ιδιώτες επενδυτές στην Ελλάδα συνειδητοποιούν πλέον τους επενδυτικούς κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και για την ορθή εταιρική διακυβέρνηση. "Συμπεραίνουμε,  έχοντας συζητήσει με τους πελάτες μας, ότι αντιλαμβάνονται πλέον πως τα εταιρικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα που ακολουθούν οι επιχειρήσεις μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις επενδύσεις τους. Προκειμένου, λοιπόν, να ανταποκριθούμε σε αυτήν την αναδυόμενη ανάγκη, είμαστε οι πρώτοι που προσφέρουμε στην Ελλάδα αυτά τα δύο αμοιβαία κεφάλαια της HSBC Global Asset Management". 

  Το μετοχικό αμοιβαίο κεφάλαιο HSBC GIF Global Lower Carbon Equity Fund επενδύει πρωτίστως σε παγκόσμιες μετοχές αναπτυγμένων αγορών. Προκειμένου να περιοριστεί η έκθεση σε μετοχές επιχειρήσεων με υψηλές εκπομπές άνθρακα, το ενεργειακό αποτύπωμα κάθε χαρτοφυλακίου αξιολογείται πριν την αγορά και στη συνέχεια σε τακτική βάση. 

  Το ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο HSBC GIF Global Lower Carbon Bond Fund επενδύει κυρίως σε εταιρικά ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης που έχουν εκδοθεί σε Δολάριο ΗΠΑ, Ευρώ και Λίρα Αγγλίας, με ευκαιριακή έκθεση σε "πράσινα" ομόλογα και ομόλογα υψηλής απόδοσης. Το αμοιβαίο κεφάλαιο υιοθετεί δυναμική επενδυτική προσέγγιση επιλογής τίτλων, χρησιμοποιώντας δεδομένα έντασης άνθρακα για να εξετάσει τον αντίκτυπο που έχουν μεμονωμένοι κλάδοι και εκδότες ομολόγων στις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου εντός του χαρτοφυλακίου.

  Σημειώνεται ότι η HSBC Global Asset Management, η εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων του Ομίλου HSBC, επενδύει για λογαριασμό της παγκόσμιας πελατειακής βάσης (λιανικοί πελάτες, ιδιώτες, μεσάζοντες, επιχειρήσεις και θεσμοί) της HSBC τόσο μέσω χωριστών λογαριασμών, όσο και μέσω συγκεντρωτικών κεφαλαίων. Η HSBC Global Asset Management συνδέει τους πελάτες της HSBC με επενδυτικές ευκαιρίες σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω ενός διεθνούς δικτύου γραφείων σε περίπου 26 χώρες, συνδυάζοντας τις παγκόσμιες δυνατότητες με τη γνώση των τοπικών αγορών. Στις 30 Ιουνίου 2018, η HSBC Global Asset Management διαχειρίστηκε περιουσιακά στοιχεία συνολικού ύψους 463 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για λογαριασμό των πελατών της.

  Σημειώνεται ότι οι επενδύσεις της HSBC σε έργα αειφορίας θα ανέλθουν σε 100 δισ. δολάρια μέχρι το 2025. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων