Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Σεπ-2018 08:10

  Η Mediterra "χάνει" τις αγορές του εξωτερικού

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η Mediterra "χάνει" τις αγορές του εξωτερικού

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Σαφή επιδείνωση των οικονομικών της επιδόσεων εμφάνισαν τα μεγέθη της χιώτικης εταιρείας Mediterra που δραστηριοποιείται με τη μαστίχα, το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν.

  Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στις πωλήσεις της στις αγορές του εξωτερικού, οι οποίες υποχώρησαν στα 418.733 ευρώ από 1,21 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν. Αντίβαρο, το οποίο δεν κατάφερε να ισοσκελίσει την πίεση που δέχθηκαν οι πωλήσεις της στο εξωτερικό, αποτέλεσε η εσωτερική αγορά στην οποία ο τζίρος της διαμορφώθηκαν στα 3,865 εκατ. ευρώ από 3,748 εκατ. ευρώ που ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2017. 

  Αποτέλεσμα ο συνολικός της τζίρος να υποχωρήσει στα 4,285 εκατ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν είχε ανέλθει στα 4,985 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, η MEDITERRA η οποία ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2002 στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, κατάφερε τα αποτελέσματά της να διατηρηθούν σε θετικό έδαφος, με τα κέρδη μετά φόρων να διαμορφωθούν στα 153.881 ευρώ από 164.972 ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν.

  Σήμερα η  Mediterra διαχειρίζεται καταστήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό –σ.σ. διατηρεί δίκτυο 15 καταστημάτων, 7 εκ των οποίων βρίσκονται στην Ελλάδα-, λειτουργεί μονάδα παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων στη Χίο όπου παρασκευάζονται περίπου 100 διαφορετικά προϊόντα και είναι διανομέας στην Ελλάδα της μαστίχας Χίου, της τσίκλας ΕΛΜΑ, των παρα-φαρμακευτικών προϊόντων mastihatherapy, των ζαχαρωδών προϊόντων cultura mediterra και των λικέρ μαστίχας ENOSIS & KENTOS.

  Παράλληλα η εταιρεία προωθεί την υλοποίηση επενδύσεων 2,5 εκατ. ευρώ εντός της προσεχούς τριετίας. Συνολικά μέσα στην επόμενη τριετία οι Μαστιχοπαραγωγοί, δηλαδή η Mediterra και η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου θα επενδύσουν 6 εκατ. ευρώ, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής αλλά και την ίδρυση νέας εταιρίας με βασικό αντικείμενο την Έρευνα και Ανάπτυξη νέων προϊόντων.

  Στο μετοχικό της κεφάλαιο της Mediterra συμμετέχουν με 51% η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών, με 28% το fund Attica Venture, με 5% η εταιρεία Κορρές και η οικογένεια Τσάκου ενώ το υπόλοιπο ποσοστό βρίσκεται στη διασπορά.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων