Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 23-Σεπ-2018 08:30

  Το power game για την επόμενη ημέρα στην Chipita

  Το power game για την επόμενη ημέρα στην Chipita
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τον περασμένο Μάιο το Capital.gr αποκάλυψε την ύπαρξη ενδιαφέροντος του πολυεθνικού ομίλου Mondelez για την εξαγορά της ελληνικής πολυεθνικής Chipita. Πληροφορία την οποία έχει διαψεύσει από την πρώτη στιγμή ο επικεφαλής της Chipita, κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, και μέτοχος αυτής με ποσοστό 12%.

  Τέσσερις μήνες μετά, οι πληροφορίες επιμένουν. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές το deal δεν είχε κλείσει, αν και το due diligence έχει ολοκληρωθεί και, όπως επιμένουν οι πληροφορίες, η Mondelez έχει καταθέσει δεσμευτική πρόταση για την απόκτηση της Chipita προσφέροντας 1,5 δισ. ευρώ ή 20 φορές τα EBITDA της Chipita, τα οποία πέρυσι ξεπέρασαν τα 70 εκατ. ευρώ. Στην κούρσα διεκδίκησης της ελληνικής πολυεθνικής έλαβε μέρος και η PepsiCo μέσω της Frito-Lay, με την οποία η Chipita και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος έχουν συνεργαστεί στενά τα τελευταία χρόνια. Τελικά η Pepsico απέσυρε το ενδιαφέρον της.

  Στην κούρσα διεκδίκησης της Chipita παραμένει η Mondelez, ωστόσο οι διαψεύσεις για την ύπαρξη οποιασδήποτε πρότασης για την εξαγορά της Chipita, από την πλευρά του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, αφενός περιπλέκουν τα πράγματα, αφετέρου, και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό, φέρνουν στο φως τη σοβούσα, εδώ και μία διετία τουλάχιστον, διάσταση απόψεων μεταξύ των βασικών μετόχων της ελληνικής εταιρείας.

  Τι θέλουν οι μέτοχοι της Chipita

  Ο κ. Θεοδωρόπουλος, ιδρυτής της Chipita, ελέγχει το 12% των μετοχών αυτής, ενώ ποσοστό 8% ελέγχουν γνωστά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν, όπως οι κ. Φώλιας, Αραμπατζής, Νένδος, η κυρία Χατζάκου κ.ά., οι οποίοι θα μπορούσε να πει κανείς ότι ανήκουν στην "ομάδα" του κ. Θεοδωρόπουλου. Μεγαλομέτοχος της Chipita είναι ο σαουδαραβικός όμιλος Olayan, ο οποίος ελέγχει το υπόλοιπο 80% της ελληνικής πολυεθνικής εταιρείας.

  Ο όμιλος Olayan, από την πρώτη στιγμή που επένδυσε στην εταιρεία του κ. Θεοδωρόπουλου, στήριξε τις επιλογές και τις αποφάσεις του και η κοινή πολύχρονη πορεία τους στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν άνθρωποι που γνωρίζουν από κοντά πρόσωπα και πράγματα, την τελευταία διετία υπάρχουν σύννεφα στις σχέσεις των δύο πλευρών. Η πρώτη "κόντρα" ήταν για την εξαγορά της Νίκας, για την οποία παραμένει αδιευκρίνιστο αν η αλλαντοβιομηχανία, σε περίπτωση που πουληθεί η Chipita, θα περάσει στον αγοραστή ή θα παραμείνει στα χέρια του κ. Θεοδωρόπουλου.

  Το εμπόδιο αυτό τελικά ξεπεράστηκε σχετικά γρήγορα. Άλλωστε, αυτό για το οποίο ενδιαφέρεται ο όμιλος Olayan, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, είναι να αποεπενδύσει από την Chipita, την οποία έχει στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια. Ταυτόχρονα, η λύση που είχε προκριθεί μέσω της εισαγωγής των μετοχών της Chipita στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ναυάγησε. Και αυτό γιατί διαπιστώθηκε στην πορεία ότι η εταιρεία δεν θα μπορούσε να "σηκώσει" τα κεφάλαια τα οποία ζητούσε. Κάποιοι έκαναν λόγο για πάνω από 800 εκατ. ευρώ.

  Οπότε ως μόνη διέξοδος αποεπένδυσης του ομίλου Olayan από την Chipita φαντάζει η εξεύρεση ενδιαφερόμενου επενδυτή. Για τον σκοπό αυτό προσελήφθη η Rothschild, κίνηση η οποία συνέπεσε χρονικά με την απόφαση να παγώσει η εισαγωγή των μετοχών της στα Χρηματιστήριο του Λονδίνου και των Αθηνών.

  Ο Olayan και η Mondelez

  Στην περίπτωση που η Chipita αλλάξει τελικά "χέρια", θα είναι η τρίτη φορά που θα συμβεί αυτό τα τελευταία χρόνια. Είχε προηγηθεί προ 12ετίας, εν έτει 2006, ο "γάμος" της με τη ΔΕΛΤΑ για τη δημιουργία της Vivartia και λίγα χρόνια αργότερα, το 2010, η απόσχισή της από τη Vivartia και η εξαγορά της από τον όμιλο Olayan και τον Σπ. Θεοδωρόπουλο. Το αν θα γίνει αυτό μένει να φανεί, όπως μένει να φανεί αν θα περάσει στον έλεγχο της Mondelez.

  Πάντως, για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Mondelez διατηρεί στρατηγική συνεργασία με τον όμιλο Olayan στη Σαουδική Αραβία και την ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τους ομίλους Olayan και Gosaibi, η Mondelez International δημιούργησε τη Mondelez Arabia για να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο σνακ στην περιοχή. Για τη συγκεκριμένη συμφωνία, ο κ. Khaled S. Olayan, πρόεδρος του ομίλου Olayan, έχει δηλώσει: "Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ενώσαμε τις δυνάμεις μας με τη Mondelez International για άλλη μία φορά για να ενισχύσουμε τη θέση των εμπορικών σημάτων και των προϊόντων που ξεκινήσαμε να υποστηρίζουμε για περισσότερα από 50 χρόνια πριν από την ανάληψη της διανομής των προϊόντων της General Foods (αργότερα Kraft Foods). Κατά τη διάρκεια αυτών των 50+ χρόνων έχουμε δημιουργήσει μια στρατηγική συνεργασία με την Kraft Foods (σ.σ.: τώρα Mondelez International)".

  Διεθνής παίκτης η Mondelez

  Η Chipita ιδρύθηκε το 1973, κυκλοφόρησε το 1991 το croissant 7DAYS, το 1995 τα Βake Rolls, ενώ από το 1996 "επιχειρεί" εκτός των ελληνικών συνόρων, έχοντας εμπορική παρουσία σε 56 χώρες και παραγωγική σε 10, διαθέτοντας 16 εργοστάσια. Συγκεκριμένα, 9 από τα 16 εργοστάσιά της λειτουργούν μέσω στρατηγικών συνεργασιών σε Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, Μαλαισία και Μεξικό. Τη χρήση του 2016 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) οι ενοποιημένες πωλήσεις της Chipita άγγιξαν τα 432,3 εκατ. ευρώ, τα συγκρίσιμα EBITDA τα 59,8 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη τα 9,3 εκατ. ευρώ.

  Η Mondelez International, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της Mondelez Ελλάς, είναι από τους μεγαλύτερους "παίκτες" στην αγορά σνακ παγκοσμίως. Μέλος των δεικτών Standard & Poor's 500, NASDAQ 100 και Dow Jones Sustainability, η Mondelez International, που πέρυσι εμφάνισε καθαρά έσοδα 26 δισ. δολαρίων, έχει παρουσία σε 165 χώρες και είναι market leader σε αρκετές αγορές στις κατηγορίες μπισκότων, σοκολάτας, τσίχλας, καραμέλας και ροφημάτων. Μεταξύ των brands που διακινεί στην αγορά είναι οι σοκολάτες Kiss, γκοφρέτα 3BIT, Merenda, Lacta, Υγείας Παυλίδη, Παυλίδη Γεμιστές, κουβερτούρα Παυλίδη, τυρί κρέμα Philadelphia, μπισκότα OREO, ροφήματα σοκολάτας Lacta και Cadbury, τσίχλες Trident, Dentyne, καραμέλες Halls κ.ά.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων