Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Σεπ-2018 07:48

  Στον "πάγο" η επένδυση της ΦΑΓΕ στο Λουξεμβούργο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στον "πάγο" η επένδυση της ΦΑΓΕ στο Λουξεμβούργο

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Στις 28 Ιουλίου συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την ημέρα που η διοίκηση της ΦΑΓΕ είχε βρεθεί στο Μεγάλο Δουκάτο και είχε ανακοινώσει, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην οποία είχε παραβρεθεί και ο τότε αναπληρωτής πρωθυπουργός Etienne Schneider, τη δημιουργία εργοστασίου στο Λουξεμβούργο.

  Δύο χρόνια και κάτι μήνες μετά, η επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ, η οποία με βάση τον αρχικό προγραμματισμό θα έπρεπε να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2018 (σ.σ. δηλαδή σε τρεις μήνες από σήμερα) δεν έχει καν ξεκινήσει. Κάτι που έχει παραδεχθεί εμμέσως πλην σαφώς και η ίδια η διοίκηση της ΦΑΓΕ, η οποία στην οικονομική έκθεση για τα αποτελέσματα του 2017 είχε αναφέρει πως: "η ημερομηνία ολοκλήρωσης της νέας μονάδας δεν μπορεί να καθοριστεί, λόγω των καθυστερήσεων στην εξασφάλιση των απαιτούμενων περιβαλλοντικών αδειών από τις αρχές του Λουξεμβούργου.”

  Για τη συγκεκριμένη επένδυση είχε ξεσπάσει πολιτική διαμάχη μεταξύ του Étienne Schneider, υπουργού Οικονομικών Υποθέσεων και της Carole Dieschbourg, υπουργού Περιβάλλοντος, η οποία φαίνεται να έχει καταλαγιάσει. Σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα τα οποία επικαλούνται πηγές του υπουργείου Οικονομικών, "ο φάκελος τρέχει συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων." Η εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, περιλαμβάνει μελέτες για την αξιολόγηση των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων του έργου στην πανίδα, στη χλωρίδα και στο νερό, κομβικό σημείο της κόντρας μεταξύ των δύο υπουργείων.

  Η Ένωση Υδάτων (SES), εκτιμά πως τεχνικά, δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην προμήθεια του εργοστασίου με νερό, και ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα προμήθειας για τους δήμους-μέλη της. Βέβαια, για να ξεκινήσει η επένδυση, η έναρξη υλοποίησης της οποίας έχει μετατεθεί για τα τέλη του 2018, απαιτείται η ΦΑΓΕ να λάβει το "πράσινο φως” από τον φορέα εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά και από τους αρμόδιους οργανισμούς, αφού εναπόκειται στην Περιβαλλοντική Διοίκηση και στην Επιθεώρηση Εργασίας και Μεταλλείων να αποφασίσουν για τα αποτελέσματα.

  Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, το εργοστάσιο της ΦΑΓΕ στο Λουξεμβούργο,  επρόκειτο να λειτουργήσει έως τα τέλη του 2018. Η συγκεκριμένη μονάδα, για τη δημιουργία της οποίας η γαλακτοβιομηχανία είχε ανακοινώσει επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ, θα βρίσκεται στην οικονομική ζώνη Wolser Bettembourg-Dudelange.

  Για 40.000 τόνους γιαούρτης, που είναι ο στόχος ετήσιας παραγωγής, θα απαιτηθούν περί τους 180.000 τόνους πρώτης ύλης, που αποτελεί και τη μισή παραγωγή του Μεγάλου Δουκάτου (σ.σ. η Ελλάδα σήμερα παράγει 600.000 τόνους αγελαδινού γάλακτος).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων