Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Σεπ-2018 07:45

  Ελ. Βενιζέλος: Μάχη με τον χρόνο για την ολοκλήρωση του deal 1,1 δισ.

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ελ. Βενιζέλος: Μάχη με τον χρόνο για την ολοκλήρωση του deal 1,1 δισ.

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Από το πότε θα ολοκληρωθεί "ουρά" προαπαιτούμενων εξαρτάται το οικονομικό κλείσιμο της επέκτασης, κατά 20 χρόνια, έως το 2046, της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος", με πηγές που παρακολουθούν στενά τη διαδικασία να κάνουν λόγο για στόχο που οριακά θα μπορούσε να επιτευχθεί.

  Μετά την αναπροσαρμογή-με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού- του τιμήματος παραχώρησης σε 1,1 δισ. ευρώ από 483,7 εκατ. ευρώ, η σύμβαση παραχώρησης θα πρέπει να "περάσει" από τρεις διαφορετικές Αρχές, το Ελεγκτικό Συνέδριο, τις αρμόδιες διευθύνσεις της Κομισιόν και τη Βουλή.

  Τι εκκρεμεί

  Αφότου το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εγκρίνει, σε συνεδρίασή του, ενδεχομένως αυτή την εβδομάδα, την αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης, θα πρέπει αυτή να αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο. Στη συνέχεια θα πρέπει να υπογραφεί από τα συμβαλλόμενα μέρη, το υπουργείο Οικονομικών, τον ΔΑΑ και το ΤΑΙΠΕΔ και να υποβληθεί προς έγκριση στις Γενικές Διευθύνσεις Ανταγωνισμού και Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) που έχει χρηματοδοτήσει το έργο της κατασκευής του αεροδρομίου. Τον τελευταίο… λόγο θα έχει η Βουλή, η οποία θα πρέπει να προχωρήσει στην κύρωση της αναθεωρημένης σύμβασης παραχώρησης.

  Εάν τα παραπάνω λάβουν χώρα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, τότε θα πραγματοποιηθεί το οικονομικό κλείσιμο της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ που θα οδηγήσει στην εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, ο στόχος για έσοδα 2 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις τη φετινή χρονιά θα έχει υλοποιηθεί.

  Το κλείσιμο της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης θα οδηγήσει στην έναρξη της πώλησης του ποσοστού 30%, που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ, για το οποίο το εκτιμώμενο τίμημα έχει τεθεί στο 1 δισ. ευρώ.  Η συγκεκριμένη διαδικασία έχει καθυστερήσει σημαντικά, εάν ληφθεί υπόψη ότι το σχέδιο συμφωνίας με τους δανειστές (Supplementary MoU), για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης προέβλεπε την εκκίνηση της πώλησης μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

  Επιβατική κίνηση

  Τον περασμένο Αύγουστο, η επιβατική κίνηση κατέγραψε θετική πορεία , σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 13,3%, φθάνοντας τους 2,89 εκατ. επιβάτες. Ο αριθμός των επιβατών εσωτερικού σημείωσε αύξηση της τάξης του 12,2% και ο αριθμός των διεθνών επιβατών αυξήθηκε κατά 13,8%. Συνολικά, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2018, η κίνηση του αεροδρομίου έφτασε τους 16,2 εκ. επιβάτες, σημειώνοντας διψήφια άνοδο (+11,5%), με τόσο την κίνηση εσωτερικού, όσο και την κίνηση εξωτερικού, να παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 5,2% και 14,8% αντίστοιχα.

  Το 2017 η επιβατική κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατέγραψε την υψηλότερη ιστορικά ετήσια επίδοσή της, φτάνοντας τα 21,73 εκατομμύρια επιβάτες, υπερβαίνοντας τα επίπεδα του προηγούμενου έτους κατά 1,7 εκατ. επιβάτες (+8,6%). Ο αριθμός των πτήσεων ανήλθε σε 196 χιλιάδες υπερβαίνοντας τις πτήσεις του 2016 κατά 3,6%.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων