Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Αυγ-2018 08:04

  Σε διαδικασία αναδιάρθρωσης δανείων η "Αφοί Χαΐτογλου"

  Σε διαδικασία αναδιάρθρωσης δανείων η "Αφοί Χαΐτογλου"
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Συζητήσεις με τη βιομηχανία τροφίμων "Αφοί Χαΐτογλου” προκειμένου να συμφωνηθεί η αναδιάρθρωση του δανεισμού της ξεκίνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιστώτριες τράπεζες του ομίλου.

  Οι συζητήσεις εμφανίζονται να διαρκούν επί μακρόν, καθώς αναζητείται η βέλτιστη λύση μεταξύ και των τραπεζών που καλούνται να συμφωνήσουν σε ένα κοινό σχέδιο αναδιάρθρωσης. Οι δύο πλευρές έχουν, πάντως, υπογράψει συμφωνία αναστολής (standstill agreement) για τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί, ενώ έχει τεθεί επί τάπητος μελέτη που εκπονήθηκε από εξωτερικούς συμβούλους με την οποία προτείνονται συγκεκριμένες προτάσεις για τις τραπεζικές υποχρεώσεις και τις προοπτικές της βιομηχανίας.

  Μέρος του πλαισίου των συζητήσεων που έχουν ξεκινήσει αποτυπώνεται στις πιο πρόσφατες οικονομικές καταστάσεις (2016), οι οποίες καταχωρήθηκαν στο ΓΕΜΗ τον περασμένο Μάιο (15/5)

  Εκεί σημειώνεται πως η εταιρεία εκπονήσει επιχειρηματικό σχέδιο που αφορά τόσο στη μητρική όσο και στις θυγατρικές "BOLERO Ζαχαρώδη Θράκης Α.Ε.” και "ΜΕΖΑΠ ΑΒΕΕ”. Σύμφωνα με αυτό, προβλέπεται η αύξηση των λειτουργικών κερδών και η σταδιακή αποκατάσταση των ιδίων κεφαλαίων, τα οποία θα επιτευχθούν με την αναμενόμενη αύξηση του κύκλου εργασιών, με την ταυτόχρονη μείωση του κόστους παραγωγής και τον εξορθολογισμό των παραγόμενων ειδών. Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα θα πρέπει να αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις των τραπεζών για την "Αφοί Χαϊτογλου” και ποια είναι η στάση τους επί των προτάσεων αυτών. 

  Με βάση τη τελευταία δημοσιοποιημένη χρήση (2016) ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 66,7 εκατ.ευρώ, μειωμένος κατά 14,3% σε σχέση με τη χρήση του 2015. Τα EBITDAήταν θετικά και ανήλθαν σε 8,5 εκατ.ευρώ, έναντι 10,7 εκατ.ευρώ το 2015 (-20%), ενώ οι ζημιές προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 2,8 εκατ.ευρώ. Η εταιρεία αναφέρει πως οι συγκεντρωτικές συνολικές ζημίες της χρήσεως δεν οφείλονται στη συνήθη λειτουργία αλλά και στη ζημία από την αναπροσαρμογή των ακινήτων στην εύλογη αξία τους. Σε επίπεδο δανεισμού, ο οποίος εξυπηρετείται, τα μακροπρόθεσμα δάνεια στην ίδια χρήση ανήλθαν σε 101 εκατ.ευρώ και τα βραχυπρόθεσμα σε 35,7 εκατ.ευρώ, με τα ταμειακά διαθέσιμα στα 2,1 εκατ.ευρώ. Η σχέση EBITDA προς καθαρό δανεισμό αποτελεί παράγοντα προβληματισμού για τις τράπεζες.

  Ο ορκωτός ελεγκτής αναφέρει το σύνολο της αξίας των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του ομίλου και της εταιρείας υπερέβαινε τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων και τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ήταν αρνητικά. Παράλληλα ο ορκωτός έχει εντοπίσει αποθέματα που είτε παρουσιάζουν δυσχέρειες στη εμπορική τους αξιοποίηση, είτε ρευστοποιούνται σε χαμηλότερες αξίες από την αξία αποτίμησής τους, χωρίς να έχει σχηματιστεί η σχετική απομείωση.

  Τραπεζικοί κύκλοι ανέφεραν πως παρά τα ανά διαστήματα ζητήματα που ανακύπτουν με το ζήτημα του δανεισμού της εταιρείας, η "Αφοί Χαΐτογλου” διαθέτει ισχυρό αποτύπωμα στον κλάδο της και σημαντικό εξαγωγικό προφίλ. Η εταιρεία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή προϊόντων σησαμιού είναι γνωστή για τον "Μακεδονικό Χαλβά”, το 30% της παραγωγής του οποίου εξάγεται σε πάνω από 50 χώρες με έντονο το ελληνικό στοιχείο και όχι μόνον. Παράγει επίσης παράγει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων όπως ταχίνι, μαρμελάδες (είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας) , πραλίνες, λουκούμια, γκοφρέτες κ.α.)

  Η βιομηχανία απασχολεί σήμερα περίπου 400 άτομα προσωπικό και μέσα από ένα οργανωμένο δίκτυο πωλήσεων που διαθέτει, προωθεί τα προϊόντα της ακόμα και στα πιο δυσπρόσιτα και απομακρυσμένα μέρη της ελληνικής επικράτειας, κατέχοντας έτσι υψηλότατο μερίδιο στην εγχώρια αγορά. Η δημιουργία νέων κωδικών (αποτέλεσμα σειράς επενδύσεων σε τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό που σκοπό έχουν την επίτευξη σταθερής ποιότητας τελικού προϊόντος) και η ενδυνάμωση των εξαγωγών στις ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει αισιοδοξία στη βιομηχανία για ενίσχυση των πωλήσεων το 2018.

  nikos.chrissikopoulos@capital.gr


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων