Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Ιουλ-2018 07:51

  Πώς διασφαλίστηκε το μέλλον της ΣΕΚΑΠ από την πώληση στη JTI

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πώς διασφαλίστηκε το μέλλον της ΣΕΚΑΠ από την πώληση στη JTI

  Μετά την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ρωσίας για το deal των 1,6 δισ. δολαρίων μεταξύ Donskoy Tabak (DT) και JT International του ομίλου Japan Tobacco, απομένει μόνον η τυπική μεταφορά του ποσού, τις επόμενες ημέρες, στον πρώην πλέον ρωσικό καπνικό κολοσσό.

  Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η οποία είχε ανακοινωθεί προ διμήνου, η JTΙ θα αποκτήσει και τα πλειοψηφικά μερίδια της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος Α.Ε. (ΣΕΚΑΠ). Η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ καταδεικνύει τη δέσμευση της JTI για την Ελλάδα και ενισχύει τη θέση της στην εγχώρια αγορά καθώς αποκτά επιπλέον μερίδιο της τάξης του 3%.

  Τι σημαίνει η συμφωνία για τη ΣΕΚΑΠ 

  Πηγές που από την πρώτη στιγμή παρακολούθησαν από κοντά τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες διήρκεσαν πάνω από ένα χρόνο, αναφέρουν στο Capital.gr, πως κατά το παρελθόν και για ορισμένες φορές, η συμφωνία μεταξύ των Donskoy και JTI είχε φθάσει ένα βήμα πριν το τέλος, αλλά τελικά δεν ολοκληρώθηκε. Αιτία ήταν το γεγονός πως η JTI δε συμφωνούσε να ενταχθεί η ΣΕΚΑΠ στο πλαίσιο μιας τόσο μεγάλης συμφωνίας. Ο ιαπωνικός κολοσσός θεωρούσε ανέκαθεν πως η ΣΕΚΑΠ αποτελεί περιορισμένο επιχειρηματικό μέγεθος και δεν είχε θέση σε ένα deal τέτοιου μεγέθους.

  Ωστόσο, ο Ιβάν Σαββίδης, επικεφαλής της Donskoy Tabak επέμεινε προσωπικά να ενταχθεί η ελληνική εταιρεία στη συμφωνία. Βασική του επιδίωξη ήταν να μην αντιμετωπίσει κάποιο μελλοντικό πρόβλημα η ΣΕΚΑΠ καθώς ως μέρος ενός κολοσσού όπως η JTI θα εξασφαλίζονταν η βιωσιμότητα και η ανάπτυξή της. Σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη η λειτουργία και η βιωσιμότητά της.

  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε ό,τι αφορά το σκέλος των προστίμων που αφορούν τη ΣΕΚΑΠ, διεκδικήθηκε και τελικώς αποφασίστηκε να υπάρξουν τα κατάλληλα κεφάλαια, ως μέρος του ποσού της συναλλαγής, για την καταβολή χρηματικού προστίμου. Το εμπόδιο αυτό, αναφέρουν πληροφορίες, τελικά ξεπερνιέται.

  Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας

  Επιπλέον, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης, μεταξύ των υπολοίπων, υπήρξε και προφορική δέσμευση της JTI για τα ακόλουθα σημεία:

  - Η JTI δεν μπορεί να αφήσει να κλείσει η ΣΕΚΑΠ ούτε να μειώσει το προσωπικό της για τα επόμενα 5 χρόνια.

  - Η νέα ιδιοκτησία δεν μπορεί να πουλήσει το ποσοστό στη ΣΕΚΑΠ σε τουρκικές εταιρείες στο μέλλον.

  - Η JTI οφείλει να ενισχύσει τη συνεργασία της με τη ΣΕΚΕ (Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος) αγοράζοντας εγχώριες πρώτες ύλες καπνού όχι μόνο για τις ανάγκες της ΣΕΚΑΠ αλλά και για την παγκόσμια παραγωγή της.

  - Τα δύο μέρη της συμφωνίας συζήτησαν επιπλέον το θέμα της διαπραγμάτευσης με τη Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ) και τον κ. Κοντό.

  Κατά την ανακοίνωση  της υπογραφής σύμβασης μεταξύ της JTI και της Tobacco Businnes Complex of the Agrocom Group (Donskoy Tabak), μέρος της οποίας είναι η εταιρεία ΣΕΚΑΠ, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ, Αρτούρ Νταβιντιάν, είχε αναφέρει πως αφού η ΣΕΚΑΠ ανασυγκροτήθηκε, τα τελευταία πέντε χρόνια παρουσίασε μια δυναμική παρουσία στην ελληνική αγορά και πλέον ενσωματώνεται σε μια μεγάλη διεθνή καπνική εταιρεία. "Το γεγονός αυτό δημιουργεί νέες προοπτικές και ελπίδα όχι μόνο για τη ΣΕΚΑΠ, αλλά και για όλους τους κατοίκους της περιοχής της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής", είχε τονίσει.

  Σε σχετική ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε ο όμιλος JTI, είχε υπογραμμιστεί ότι "η εξαγορά αυτή αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε την πρώτη θέση μας στην αγορά της Ρωσίας. Για αρκετά χρόνια, η αγορά αυτή αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο της αύξησης των κερδών του Ομίλου μας. Η συναλλαγή αυτή θα αυξήσει το μερίδιο αγοράς μας σε περίπου 40% και θα συμβάλει άμεσα στα κέρδη του Ομίλου, μέσα από συνέργειες που αναμένονται στα επόμενα χρόνια" σχολίασε ο Mutsuo Iwai, Πρόεδρος των Παγκόσμιων Επιχειρήσεων Καπνού του Ομίλου.

  Τονίζεται πως η JTI, κύριος μέτοχος της οποίας είναι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, έχει μια επιτυχημένη παρουσία και μεγάλη εμπειρία στην ελληνική αγορά καπνού. Στην Ελλάδα, η JTI, μέλος του Ομίλου Εταιρειών Japan Tobacco, διαθέτει τα προϊόντα της στην αγορά από τη δεκαετία του '80 και σήμερα κατέχει μερίδιο αγοράς 22,7%. Η JTI Hellas έχει παράλληλα και την ευθύνη των αγορών της Κύπρου και της Μάλτας, ενώ απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζόμενους. Η εταιρεία συνεισφέρει περίπου το 1,5% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας (το 2017: 640 εκατομμύρια ευρώ από ΕΦΚ & ΦΠΑ καπνού), ενώ υποστηρίζει και την τοπική οικονομία αγοράζοντας το 25% της συνολικής εγχώριας παραγωγής καπνού.

  Εκτός από την Ελλάδα, η JTI Hellas έχει και την ευθύνη των αγορών της Κύπρου και της Μάλτας, ενώ απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζόμενους. Η εταιρεία συνεισφέρει περίπου το 1,5% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας (το 2017: 640 εκατομμύρια ευρώ από ΕΦΚ και ΦΠΑ) και συμβάλει στον ελληνικό καπνικό κλάδο, o οποίος παρέχει πόρους σε περισσότερες από 50.000 οικογένειες, ενώ στηρίζει και την τοπική οικονομία καθώς αγοράζει το 25% της συνολικής εγχώριας παραγωγής καπνού.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων