Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Ιουλ-2018 12:06

  China Energy - Κοπελούζος: Συμμαχία για ενεργειακές επενδύσεις

  China Energy - Κοπελούζος: Συμμαχία για ενεργειακές επενδύσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Συμφωνία με επίκεντρο την αιολική ενέργεια και την προώθηση μεγάλων επενδύσεων υπέγραψαν σήμερα ο μεγάλος κινεζικός όμιλος China Energy Group και ο όμιλος Κοπελούζου. Όπως τόνισε εκ μέρους της CHN Energy ο πρόεδρός της, Dr Ling Wen, η σημερινή συμφωνία αποτελεί το πρώτο πρότζεκτ που έρχεται ως καρπός της διετούς συνεργασίας των δύο πλευρών. Με τη συμφωνία η κινεζική εταιρεία εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο σημαντικού χαρτοφυλακίου αιολικών πάρκων που κατασκευάζει ο όμιλος Κοπελούζου.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η κινεζική εταιρεία εισέρχεται στο σύνολο των αιολικών πάρκων σε λειτουργία και ανάπτυξη συνολικής ισχύος 1500 MW. Επίσης, η συμφωνία προβλέπει την υλοποίηση επενδύσεων μόνο στην Ελλάδα, συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ, στις οποίες περιλαμβάνονται τόσο ΑΠΕ όσο και συμβατική ηλεκτροπαραγωγή.

  Επιπλέον, η συμφωνία αφορά και στην από κοινού υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, που σηματοδοτεί και την έναρξη της συνεργασίας των δύο ομίλων και στους συμβατικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

  Η China Energy διαθέτει μεγάλη εμπειρία την οποία επιθυμεί να μεταδώσει εκτός Κίνας και η Ελλάδα μπορεί να γίνει βάση για επέκταση των δραστηριοτήτων της σε Βαλκάνια και Ευρώπη, τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ομίλου Κοπελούζου, Δ. Κοπελούζος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με τη συμφωνία η ελληνική πλευρά θα έχει το 25% και η κινεζική το 75% στο νέο σχήμα. Η συνεργασία μας είναι άριστη και εδράζεται στην αξιοπιστία, τη σοβαρότητα και την καλή γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, πρόσθεσε ο ίδιος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την ολοκλήρωση σημαντικών επενδύσεων αλλά και την ανάπτυξη της συνεργασίας ελληνικών και κινεζικών εταιρειών.

  Την εκδήλωση χαιρέτισε ο υφυπουργός ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλας ο οποίος χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας ως πολύ σημαντική εξέλιξη, σημειώνοντας ότι η China Energy είναι μια τεράστια εταιρεία που εκδηλώνει το ενδιαφέρον της για επενδύσεις στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή με βάση τη χώρα μας. Από πλευράς κυβέρνησης θα υπάρξει όχι μόνο ενθάρρυνση αλλά και στήριξη να έρθουν και άλλες κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα μας θα έχουν την αμέριστη στήριξη του δημοσίου, ανέφερε ο υφυπουργός. 

  Η China Energy που ιδρύθηκε πέρυσι αποτελεί τη συγχώνευση της China Guodian Corp με την Shenhua Group και είναι μια εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 17,028 δις ευρώ και πάγια αξίας 235,6 δις ευρώ 66 θυγατρικές και 350 χιλιάδες υπαλλήλους. Έχει έδρα το Πεκίνο και διαθέτει 7 εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Σένζεν. Αποτελεί το μεγαλύτερο παραγωγό άνθρακα, το μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα και από αιολικά καθώς και τον μεγαλύτερο παραγωγό χημικών και υγρών καυσίμων από άνθρακα. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων