Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 01-Ιουλ-2018 08:28

  Μάχη μετοχή με μετοχή για τον έλεγχο της Ελλάκτωρ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Μάχη μετοχή με μετοχή για τον έλεγχο της Ελλάκτωρ

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Η Γενική Συνέλευση του ομίλου Ελλάκτωρ, που συγκλήθηκε προχθές το μεσημέρι, συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό παρευρισκομένων τα τελευταία χρόνια. Όλοι γνώριζαν ότι επρόκειτο να αναβληθεί, ωστόσο θέλησαν να είναι παρόντες στην πρώτη, σε κοινή θέα τουλάχιστον, συνύπαρξη των Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα από τη μία πλευρά και Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση, από την άλλη πλευρά, που αντιμάχονται για τον έλεγχο ενός από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας.

  Το προεδρείο πράγματι ανακοίνωσε ότι έπειτα από σχετικά αιτήματα που κατέθεσαν αμφότερες πλευρές, η Γενική Συνέλευση αναβάλλεται για τις 25 Ιουλίου. Ήταν, ωστόσο, προφανές πως η απόσταση που πλέον χωρίζει τα δύο στρατόπεδα είναι τεράστια, έπειτα και από την πρωτοβουλία των αδελφών Καλλιτσάντση να αναλάβουν την πρωτοβουλία "change4ellaktor" για άρση του διοικητικού αδιεξόδου στον εισηγμένο όμιλο. Ουσιαστικά, το μπρα-ντε-φερ των βασικών μετόχων της Ελλάκτωρ ξεκίνησε επίσημα στις 13 Ιουνίου μετά την ανακοίνωση των αδερφών Καλλιτσάντση, οι οποίοι έθεσαν επίσημα θέμα εκ βάθρων αλλαγής του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελλάκτωρ από τους μετόχους, στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας, με σύνθεση που αποκλείει τη συμμετοχή των κ. Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα.

  Το 5,2% έναντι 20 εκατ. ευρώ

  Είχε, δε, προηγηθεί λίγες ώρες νωρίτερα, η κίνηση-ματ της πλευράς Καλλιτσάντση να αποκτήσει, το απόγευμα της περασμένη Πέμπτης, το ποσοστό ενός από τους θεσμικούς επενδυτές με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης.

  Μέσω προσυμφωνημένης πράξης, η πλευρά Καλλιτσάντση απέκτησε το ποσοστό, ύψους 5,2%, του Amber Capital στην Ελλάκτωρ, έναντι 2,15 ευρώ ανά μετοχή. Η αξία της συναλλαγής, που πραγματοποιήθηκε με τη μορφή προσυμφωνημένης πράξης στο Χρηματιστήριο, τοποθετείται στα επίπεδα των 20 εκατ. ευρώ. Το λονδρέζικο fund κατείχε εδώ και καιρό τη συγκεκριμένη συμμετοχή μέσω του Amber Global Opportunities Master Fund, την οποία πούλησε στην υψηλότερη τιμή τριετίας και πλέον για τον τίτλο στο Χ.Α.

  Η απόκτηση του συγκεκριμένου ποσοστού του Amber από δυνάμεις που συντάσσονται με το στρατόπεδο Καλλιτσάντση μεταβάλλει σημαντικά το τοπίο αναφορικά με τα ποσοστά που ελέγχουν οι Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης από τη μία πλευρά και οι Λ. Μπόμπολας – Δ. Κούτρας από την άλλη. Έρχεται, δε, ως συνέχεια των έμπρακτων κινήσεων για αύξηση των μετοχικών ποσοστών των αδελφών Καλλιτσάντση, οι οποίοι, καταβάλλοντας 13,2 εκατ. ευρώ, είχαν αποκτήσει επιπλέον ποσοστό που αντιστοιχεί στο 3,75% της εισηγμένης μέσω του Χρηματιστηρίου.

  Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση, το συνολικό ποσοστό των κ. Αναστασίου και Δημητρίου Καλλιτσάντση στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ Α.Ε. και τα αντίστοιχα δικαιώματα ψήφου ανέρχεται σε 15,589%. Η απόκτηση ενός κρίσιμου ποσοστού όπως το 5,2% του Amber Capital από την πλευρά Καλλιτσάντση φέρνει αυτήν τη στιγμή σε απόσταση αναπνοής τις δύο πλευρές, αφού η πλευρά Μπόμπολα - Κούτρα άμεσα ελέγχει το 20,60% του μετοχικού κεφαλαίου.

  Κατά συνέπεια, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι μέχρι τις 25 Ιουλίου οι διεργασίες θα είναι εξαιρετικά έντονες και κυριολεκτικά θα δοθεί μάχη μετοχή με μετοχή και ψήφο με ψήφο προκειμένου να φανεί ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στον όμιλο Ελλάκτωρ.

  Ποια funds - μέτοχοι μπορούν να παίξουν τον ρόλο του ρυθμιστή

  Από την πρώτη στιγμή το "Κεφάλαιο" είχε αναφέρει πως αυτό που θα καθορίσει την έκβαση της "μάχης" για την έλεγχο της Ελλάκτωρ είναι η στάση που θα κρατήσουν οι θεσμικοί επενδυτές και το πώς θα σταθμίσουν τα συμφέροντά τους.

  Στο πλαίσιο αυτό το KILO GROUP, όπως ονομάζεται η σύμπραξη των επενδυτικών κεφαλαίων και επιχειρηματιών υπό τον Αναστάσιο Καλλιτσάντση που ανέλαβαν την πρωτοβουλία "change4ellaktor", έχει αναθέσει σε μεγάλο διεθνή οίκο την αποστολή να προσελκύσει υφιστάμενους και νέους μετόχους.

  Όπως προκύπτει από το μετοχολόγιο της εισηγμένης, πέραν του Amber Capital που εξαρχής είχε ειπωθεί προς προσεταιρίζεται την πλευρά Καλλιτσάντση, σημαντικά ποσοστά κατέχουν τα επενδυτικά κεφάλαια της Vanguard, του Horizon (Horizon Growth Fund), του Amiral Gestion αλλά και της Norges Bank. Επίσης, υπάρχουν αρκετά pension funds από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, ασφαλιστικά και αμοιβαία κεφάλαια με αρκετά σημαντικά ποσοστά, καθώς και ETFs.

  Σε ό,τι αφορά την παρουσία των ελληνικών τραπεζών στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, αυτή αφορά κυρίως αμοιβαία κεφάλαια της Alpha Bank αλλά και άλλων τραπεζών, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν κρατήσει ουδέτερη στάση. Φυσικά, υπάρχουν και τα ποσοστά παλαιότερων μετόχων, όπως της οικογένειας Σαραντόπουλου, Γιόκαρη, Δ. Διαμαντίδη και Τρίχα (πρώην βασικό μέτοχο της ΤΕΒ). Το επόμενο διάστημα θεωρείται βέβαιο ότι θα ενταθούν οι επαφές με στόχο να αποκτηθούν περαιτέρω ποσοστά, με ορίζοντα την επανάληψη των εργασιών της γενικής συνέλευσης στο τέλος Ιουλίου.

  Οι αιτίες της αλλαγής

  Τα funds θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αξιολογήσουν τους λόγους για τους οποίους η πρωτοβουλία "change4ellaktor" θεωρεί άμεση και επιβεβλημένη την αλλαγή στο διοικητικό σχήμα της Ελλάκτωρ. Όπως έχει επισημανθεί, την τελευταία 5ετία η Ελλάκτωρ έχει χάσει σημαντική αξία σε όρους κεφαλαιοποίησης και πλέον υπολείπεται σημαντικά έναντι των βασικών ανταγωνιστών της. Χαρακτηριστικά η Ελλάκτωρ από διπλάσια αξία (με όρους κεφαλαιοποίησης) έναντι της ΓΕΚ Τέρνα, έφτασε να αντιστοιχεί σχεδόν στο μισό άλλου μεγάλου κατασκευαστικού πόλου της χώρας.

  Στο ίδιο χρονικό διάστημα της τελευταίας πενταετίας ο όμιλος έχει καταγράψει 370 εκατ. ευρώ ζημίες εκ των οποίων τα 232 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον κλάδο των κατασκευών. Εξίσου σημαντικό είναι πως την τελευταία 7ετία δεν έχει διανεμηθεί μέρισμα στους μετόχους.

  Τέλος, η πρωτοβουλία "change4ellaktor" αντιτίθεται στην πώληση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος, η οποία μέσα σε 7 χρόνια αύξησε τη λειτουργική της κερδοφορία EBITDA 135%, δηλαδή στην πώληση μιας κερδοφόρας αναπτυσσόμενης δραστηριότητας για να αποκτήσει ρευστότητα η δραστηριότητα των κατασκευών.

  *Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων