Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Ιουν-2018 07:34

  Bonus 10,62 εκατ. ευρώ στη Vivartia από Μπάρμπα Στάθη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Bonus 10,62 εκατ. ευρώ στη Vivartia από Μπάρμπα Στάθη

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  "Ένεση" ρευστότητας 10,62 εκατ. ευρώ, μέσω προμερίσματος, μερίσματος και επιστροφής κεφαλαίου, παρέχει η Μπάρμπα Στάθης στη Vivartia. Σχετικές αποφάσεις έχει λάβει ήδη μέσω έκτακτων γενικών συνελεύσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο η θυγατρική οι ομίλου Vivartia ενώ η τακτική γενική συνέλευση θα κληθεί να αποφασίσει την διανομή πρόσθετου μερίσματος.

  Συγκεκριμένα την 1η Μαρτίου, η έκτακτη γενική συνέλευση της Μπάρμπα Στάθης ενέκρινε τη διανομή προσωρινού μερίσματος 2 εκατ. ευρώ προς τη μητρική της Vivartia, ενώ λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 21 Μαρτίου, έκτακτη γενική συνέλευση αποφάσισε τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 6,120 εκατ. ευρώ, με ισόποση επιστροφή μετρητών στη Vivartia. Επίσης το διοικητικό συμβούλιο της βορειοελλαδίτικης εταιρείας, θα προτείνει τη διανομή πρόσθετου μερίσματος από τα κέρδη της χρήσης του 2017, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ η οποία τελεί υπό την έγκριση της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων.

  Σε ό,τι αφορά τις δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου Μπάρμπα Στάθη, αυτές ανήλθαν την 31η Δεκεμβρίου 2017 στα 55,604 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 55,148 εκατ. ευρώ αφορούν σε βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις. Δανειακές υποχρεώσεις 52,920 εκατ. ευρώ αφορούν σύμβαση κοινού κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου, του οποίου η διαδικασία αναδιάρθρωσης βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησης, με προκαθορισμένη ημερομηνία ολοκλήρωσής της το αργότερο έως την 18η Ιουλίου.

  Συγκεκριμένα, την 1η Μαρτίου, υπογράφηκε μεταξύ του ομίλου Vivartia και των πιστωτικών ιδρυμάτων, ιδιωτικό συμφωνητικό χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης, (στο οποίο περιλαμβάνεται και το κοινοπρακτικό δάνειο). Το συμφωνητικό, προβλέπει την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου της Vivartia ύψους 103 εκατ. ευρώ.

  Σε σχέση με το δάνειο, προβλέπεται η παροχή εταιρικής εγγύησης της Μπαμπά Στάθης προς τη μητρική της, ενέχυρα επί των μετοχών της εταιρείας κυριότητας της Vivartia και ενεχυρίαση εμπορικών απαιτήσεων της ύψους 3 εκατ. ευρώ.

  Αναφορικά με την πορεία των οικονομικών της μεγεθών, πέρυσι οι πωλήσεις σε επίπεδο ομίλου αυξήθηκαν κατά 1,3% στα 141,6 εκατ. ευρώ με τις πωλήσεις της μητρικής να έχουν υποχωρήσει στα 84,2 εκατ. ευρώ από 86,521 εκατ. ευρώ που ήταν το 2016.

  Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων, ανήλθαν στην εταιρεία σε 9,8 εκατ. ευρώ και στον όμιλο σε 24,5 εκατ. ευρώ από 7,4 εκατ. ευρώ και 19,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, που ήταν στη χρήση του 2016.

  Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν για την εταιρεία σε 5,9 εκατ. ευρώ και 12,1 εκατ. ευρώ για τον όμιλο από 2,5 εκατ. ευρώ και 7,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα που ήταν το 2016. Στην ανάπτυξη των μεγεθών του Μπάρμπα Στάθη σημαντική συμβολή είχαν οι εξαγωγές οι οποίες αυξήθηκαν πέρυσι κατά 14%. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις στον Καναδά, που είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της εταιρείας, σημείωσαν αύξηση 60% και στην Αγγλία 19%.

  Την περασμένη χρόνια ο όμιλος προχώρησε στην εξαγορά του ποσοστού μειοψηφίας 22,36% της θυγατρικής του GREENFOOD A.E. Αμέσως μετά την απόκτηση του 100%, η μητρική Μπάρμπα Στάθης προχώρησε στην απορρόφησή της GREENFOOD η οποία εγκρίθηκε από τις αρμόδιες Αρχές στις 29.12.2017.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων