Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Ιουν-2018 10:29

  Δύο προσφορές για το πακέτο NPLs της Attica Bank

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Δύο προσφορές για το πακέτο NPLs της Attica Bank

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:02

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Δύο προσφορές από διεθνείς οίκους για την δεύτερη εντός του 2018 τιτλοποίηση και πώληση ενυπόθηκων δανείων, έχει δεχθεί η Attica Bank, όπως ανέφερε πριν από λίγο στη Γενική Συνέλευση των μετόχων, ο πρόεδρος Π. Ρουμελιώτης.

  Μιλώντας για τις προνομιούχες μετοχές της τράπεζας ο κ. Ρουμελιώτης σημείωσε ότι θα μετατραπούν σε ομόλογα Tier 2, ύψους 100,2 εκατ. ευρώ. 

  Σε σχέση με τη μετοχική σύνθεση της τράπεζας και τις σημαντικές αλλαγές που έχουν συμβεί, ο Π. Ρουμελιώτης γνωστοποίησε ότι ο ΕΦΚΑ θα εκπροσωπείται μελλοντικά με ποσοστό χαμηλότερο ή ίσο του 33%, ο διαχρονικά στρατηγικός μέτοχος της τράπεζας, το ΤΜΕΔΕ, με 32% περίπου, ενώ το ΤΧΣ θα εκπροσωπείται με ποσοστό κοντά στο 12%, προερχόμενο από τον ΕΦΚΑ.

  Όπως είπε ο Π. Ρουμελιώτης, αναμένει και θα βοηθήσει στο μέγιστο βαθμό μεσο-βραχυπρόθεσμα, να επιτευχθεί η διάθεση σημαντικού ποσοστού του ΕΦΚΑ σε στρατηγικούς ιδιώτες επενδυτές.

  Αναφερόμενος στην πορεία της Attica Bank, υπογράμμισε πως η Τράπεζα υποστηρίζει ενεργά την επόμενη μέρα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, εργάζεται εντατικά για την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και για την δημιουργία των προϋποθέσεων ενίσχυσης της θέσης της στην τραπεζική αγορά. 

  Κατέγραψε ως σημαντικό στόχο την επίτευξη λειτουργικής κερδοφορίας, με υγιή και επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα, με γνώμονα πάντα  τη μεγιστοποίηση της αξίας τηςτ ράπεζας, τόσο για τους μετόχους της όσο και για τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες και τους πελάτες της.

  Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος της Attica Bank αναφέρθηκε με διεξοδικό τρόπο στην κατάσταση του διεθνούς και ευρωπαϊκού οικονομικού περιβάλλοντος, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της ίδιας της τράπεζας. Αναλυτικότερα, ανέφερε ότι  σε παγκόσμιο επίπεδο η επιβολή εμπορικών δασμών από τις ΗΠΑ και τα αντίποινα από την ΕΕ οδηγούν σε έξαρση των οικονομικών ανταγωνισμών, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επισήμανε  ότι οι κυριότεροι παράγοντες που στήριξαν την εγχώρια ζήτηση το 2017 στην ΕΕ ήταν οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και η βελτίωση της αγοράς εργασίας, οι οποίες θα συνεχίσουν την ευνοϊκή τους επίδραση και το 2018.   

  Σε εθνικό επίπεδο, ο κ. Ρουμελιώτης τόνισε ιδιαίτερα ότι το 2018 αποτελεί το έτος εξόδου από την οικονομική κρίση και επιστροφής στην ανάπτυξη για τη χώρα, σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον για την παγκόσμια αγορά και την ευρωζώνη.

  Επιπλέον, σημείωσε ότι το οικονομικό περιβάλλον τους τελευταίους μήνες βελτιώνεται σημαντικά και σταθερά, ενώ η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο, οι αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup για το ελληνικό χρέος  και η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από την Moody΄sκαι την S&P επιβεβαιώνουν τις θετικές προοπτικές για τη χώρα και την τραπεζική βιομηχανία. 

  Ειδικότερα για τον τραπεζικό κλάδο, ο κ. Ρουμελιώτης υπογράμμισε ότι η επίτευξη του στόχου της μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων κατά 40 δισ. έως το 2019 και η πρόσφατη ρύθμιση του δημοσίου χρέους,με την συνεπαγόμενη καλύτερη πρόσβαση στις χρηματαγορές και κεφαλαιαγορές, αναμένεται να δημιουργήσουν και να απελευθερώσουν ρευστότητα και κεφάλαια στις τράπεζες, ώστε αυτές να αυξήσουν την προσφορά νέων χορηγήσεων.

  Περαιτέρω δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων

  Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Θ. Πανταλάκης, επεσήμανε πως σημαντική πρόκληση για τις Ελληνικές Τράπεζες παραμένει η απεξάρτησή τους από το μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA). 

  "Η Διοίκηση της Attica Bank, διαβλέποντας έγκαιρα τις προκλήσεις και επιχειρώντας να αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs), έχει θέσει ως πυρήνα της στρατηγικής της πορείας, τη δραστική μείωσή τους. Η βελτίωση του ύψους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων είναι εμφανής στα μεγέθη της Τράπεζας για το 2017 και θα απεικονιστούν πιο έντονα το 2018 με την ολοκλήρωση της αποαναγνώρισης του χαρτοφυλακίου της δεύτερης συναλλαγής".

  Πιο συγκεκριμένα, συνέχισε ο κ. Πανταλάκης, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής της και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Attica Bank μείωσε το μέγεθος των NPEs της, κατά 1,3 δις ευρώ και αποτελεί – μέχρι στιγμής – τη μοναδική Τράπεζα που κατάφερε να βρει μια αποτελεσματική λύση ως προς τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

  Η εν λόγω συναλλαγή βασίζεται στην πραγματική μεταβίβαση και αποκοπή ενός χαρτοφυλακίου καταγγελμένων δανείων από τον ισολογισμό της Τράπεζας. Η δομή και η τεχνική της έχουν αναγνωρισθεί ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο από τα αρμόδια θεσμικά όργανα, επισημαίνοντας, ότι η χρήση τους και από άλλες τράπεζες μπορεί να συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ελληνική αγορά.

  Έτσι η Τράπεζα πέτυχε τον στόχο που είχε τεθεί και από την Τράπεζα της Ελλάδος να μειώσει σε σημαντικό βαθμό το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της, με τον σχετικό δείκτη να ανέρχεται πλέον σε 45% (ή 37% εάν ληφθούν υπόψη και τα εκτός ισολογισμού ανοίγματα) έναντι στόχου 35% για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος το 2019 αλλά παράλληλα και να ενισχύσει τα ίδια κεφάλαιά της κατά 70 εκατ. ευρώ.

  Ο κ. Πανταλάκης τόνισε επίσης ότι η Τράπεζα μέσω της εν λόγω τιτλοποίησης βελτίωσε σημαντικά την εισπραξιμότητα από την διαχείριση του συγκεκριμένου  χαρτοφυλακίου των  καταγγελμένων δανείων  σε ποσό σημαντικά υψηλότερο από την αντίστοιχη εισπραξιμότητα που θα μπορούσε να έχει επιτύχει μέσω των υφιστάμενων υποδομώντης, ενώ ταυτόχρονα απελευθέρωσε σημαντικούς πόρους.

  Στόχος της Τράπεζας για το 2018 είναι η συνέχιση της προσπάθειας για την περαιτέρω δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέσω της δεύτερης τιτλοποίησης ύψους 700,5 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Η συναλλαγή αυτή σηματοδοτεί την δραστική εξυγίανση του χαρτοφυλακίου γεγονός που θα της επιτρέψει να απελευθερώσει επιπλέον πόρους για τη χρησιμοποίησή τους σε άλλους τομείς της παραγωγικής δραστηριότητας, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων