Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 23-Ιουν-2018 08:28

  ΙΑΣΩ: Τα νέα σχέδια και η επόμενη μέρα μετά το deal για το Iaso General

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΙΑΣΩ: Τα νέα σχέδια και η επόμενη μέρα μετά το deal για το Iaso General

  Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη

  Με ελαφρύτερο το "βάρος" των δανειακών υποχρεώσεων, έπειτα την πώληση της γενικής κλινικής Iaso General στο fund CVC Capital Partners, προχωρά στο φετινό επενδυτικό πλάνο το ΙΑΣΩ. Ο όμιλος, όπως τονίστηκε κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων που έλαβε χώρα την Παρασκευή, σχεδιάζει να "παίξει" επιθετικά πλέον στην αγορά της ιδιωτικής περίθαλψης... μια στρατηγική άλλωστε που επιτάσσουν και οι εξελίξεις στο χώρο, ύστερα από το deal που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα σε CVC Capital Partners και  MIG για την εξαγορά του ποσοστού της στο Υγεία και το διαγωνισμό που τρέχει για το Ερρίκος Ντυνάν.

  Κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε μηνών του έτους η μητρική αναδιάρθρωσε τον δανεισμό της, αξιοποιώντας τη ρευστότητα από την πώληση της κλινικής General στο Χολαργό, την οποία χρησιμοποίησε για μερική αποπληρωμή. Στο τέλος Μαΐου, σύμφωνα με στελέχη της εισηγμένης, ο μακροπρόθεσμος δανεισμός της υποχώρησε στα 33,5 εκατ. ευρώ και ο βραχυπρόθεσμος στα 4,3 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο των μακροχρόνιων δανειακών συμβάσεων μειώθηκε στο 3,75% για το διάστημα ως το 2022.

  Η κλινική Iaso General πέρασε στην Hellenic Healthcare, θυγατρική του fund CVC, έναντι 19,4 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία μεταβίβασης ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο.

  "Η φετινή χρονιά πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να γίνουν απρόσκοπτα όλα εκείνα τα βήματα, τα οποία απαιτούνται, προκειμένου να μεταλλαχθεί πλήρως η μητρική και εισηγμένη στο ΧΑ εταιρεία αλλά και συνολικά ο όμιλος ΙΑΣΩ. Δηλαδή, να καταστεί ένας επιθετικός και καθοριστικός παράγοντας του κλάδου της υγείας" δήλωνε χθες χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΙΑΣΩ, Γιώργος Σταματίου.

  Το ΙΑΣΩ, σύμφωνα με πληροφορίες από τη διοίκηση, εξετάζει να καταθέσει προσφορά στο διαγωνισμό για την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν. Το τοπίο εντούτοις αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά την υπογραφή των συμφώνων εμπιστευτικότητας και αφού εξεταστούν τα οικονομικά στοιχεία, δανειακές υποχρεώσεις, τα περιθώρια κερδοφορίας και οι απαιτήσεις σε επενδύσεις που θα χρειαστούν για την ανανέωση του εξοπλισμού.

  Στο business plan του ΙΑΣΩ για τη φετινή χρήση περιλαμβάνονται και το κέντρο αποκατάστασης Φιλοκτήτης στο Κορωπί όσο και η κλινική Ιασώ Θεσσαλίας. Όπως λέει το ρεπορτάζ, η διοίκηση βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών, προκείμενου να προχωρήσουν επενδύσεις μεγάλου μεγέθους, αλλά παράλληλα να γίνουν βήματα στην κατεύθυνση του ιατρικού τουρισμού.

  Στις προτεραιότητες της εισηγμένης περιλαμβάνονται ακόμη η αύξηση των συνεργασιών με γιατρούς,  η διεύρυνση της βάσης των ασθενών, μέσω σύναψης συμβάσεων με ασφαλιστικές εταιρείες του εξωτερικού, ενώ θα συνεχιστούν οι προσπάθειες εξορθολογισμού του κόστους λειτουργίας.

  Τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του ομίλου φέτος είναι θετικά. Στη γενική συνέλευση, η διοίκηση του ΙΑΣΩ παρουσίασε στοιχεία για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου από τα οποία προκύπτουν αύξηση περιστατικών κατά 6,5% σε σχέση με πέρσι, μείωση της εξάρτησης από τον ΕΟΠΥΥ και αύξηση των εσόδων για τη μητρική εταιρεία του ομίλου στα 33,6 εκατ. από 31,8 εκατ. ευρώ (άνοδος κατά 5,8%).

  Στην οικονομική χρήση για τη χρονιά που πέρασε, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 16,74% και ανήλθαν στα 24,68 εκατ. ευρώ από 21,14 εκατ. ευρώ το 2016. Το σχετικό περιθώριο (EBITDA margin) διαμορφώθηκε στο 21,6%. Ο κύκλος εργασιών, μετά από rebate και claw-back (αναγκαστικές εκπτώσεις και επιστροφές), ανήλθε στα 114,16 εκατ. ευρώ, έναντι 116,51 εκατ. ευρώ το 2016, καταγράφοντας μείωση κατά 2%. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 10,51 εκατ. ευρώ, από 2,72 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, εμφανίζοντας άνοδο 286%.

  vicky.kourlibini@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων