Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Ιουν-2018 09:37

  Πώς προχωρά ο διαγωνισμός για το Ερρίκος Ντυνάν

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πώς προχωρά ο διαγωνισμός για το Ερρίκος Ντυνάν

  Προχωρούν οι διαδικασίες για την πώληση του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν από την τράπεζα Πειραιώς και η διερεύνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος από τη PwC, που έχει επιλεγεί ως σύμβουλος πώλησης, περνά στην επόμενη φάση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες η πρόσκληση προς όσους έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη σύναψη συμφώνων εμπιστευτικότητας. Μετά τον έλεγχο των οικονομικών του νοσοκομείου, των υποχρεώσεών του και των δυνατοτήτων ανάπτυξης, οι υποψήφιοι θα προχωρήσουν σε μη δεσμευτικές προσφορές. Όπως λένε οι πληροφορίες, η υποβολή των προσφορών τοποθετείται στα τέλη του επόμενου μήνα.

  Ο διαγωνισμός συγκεντρώνει ενδιαφέρον τόσο από εγχώριους παίχτες της αγοράς υγείας, όσο και από επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού. Η PwC είχε προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα στην αποστολή προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε περίπου 60 επενδυτές, ο αριθμός όμως των υποψηφίων που θα επιλεγούν να υπογράψουν σύμφωνο εμπιστευτικότητας θα είναι σαφώς μικρότερος.

  CVC Capital Parnters, Υγεία, όμιλος Ιατρικού Αθηνών, Ιασώ και Ευρωκλινική έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για το Ερρίκος Ντυνάν.  Εφόσον κλείσει η συμφωνία του CVC Capital Partners και της MIG για την εξαγορά του ποσοστού που κατέχει ο όμιλος στο Υγεία -η προθεσμία για την ολοκλήρωση του -due diligence  λήγει στις 30 Ιουνίου και η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων του Υγεία έχει οριστεί για τις 5 Ιουλίου-, μένει να ιδωθεί  εάν το fund θα προχωρήσει τελικά και στο διαγωνισμό της Πειραιώς, αναζητώντας ακόμη μια τοποθέτηση στη λεωφόρο Μεσογείων, μετά την εξαγορά του νοσοκομείου Metropolitan πέρσι τον Απρίλιο και με την μετέπειτα απόκτηση της γενικής κλινικής Iaso General στο Χολαργό. Σε ότι έχει να κάνει με τον όμιλο Αποστολόπουλου του Ιατρικού Αθηνών, μένει ανοικτό αν θα καταθέσει προσφορά μόνος του ή από κοινού με έτερο τοπικό παίχτη, όπως είχε γίνει και πριν από δύο χρόνια με την Ευρωκλινική  και τον όμιλο της Βιοιατρικής.

  Παράγοντες που παρακολουθούν από το 2014 τις εξελίξεις με το Ερρίκος Ντυνάν  εκτιμούν πάντως πως ο διαγωνισμός για το νοσοκομείο θα αποτελέσει μια "δύσκολη εξίσωση”. Αν και το ενδιαφέρον από επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού, που είτε θα λειτουργήσουν αυτόνομα, είτε θα συνεργαστούν με εγχώριους ομίλους, υποδηλώνει κινητικότητα, εκφράζονται ακόμη επιφυλάξεις. Η πιο σημαντική έχει να κάνει με το ακίνητο, καθώς είναι πιθανό να δοθεί η δυνατότητα υποβολής και ξεχωριστών προσφορών, για τη νοσοκομειακή δραστηριότητα και τις υποδομές, υπό την προϋπόθεση πως ότι δραστηριότητα και ακίνητο θα πωληθούν ταυτόχρονα. 

  Τον Δεκέμβριο μέρος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της Ημιθέα, θυγατρική της Πειραιώς που ελέγχει το Ερρίκος Ντυνάν, μετατράπηκε σε μακροπρόθεσμο, με την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 78 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της "ΗΜΙΘΕΑ Ανώνυμη εταιρεία εκμετάλλευσης νοσηλευτικών μονάδων και ιατρικών- διαγνωστικών κέντρων” για το 2017, αν και η αύξηση του κύκλου εργασιών ήταν σημαντική (43,5 εκατ. ευρώ, αύξηση 16%), εντούτοις δεν έχει ακόμη φτάσει το επίπεδο που απαιτείται για την επίτευξη "νεκρού σημείου”. Στην προηγούμενη χρήση κατεγράφη αρνητικό EBITDA 6,9 εκατ. ευρώ, βελτιωμένο έναντι του 2016 κατά 28%. Οι ζημίες μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 13,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 20% έναντι του 2016.

  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων