Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Ιουν-2018 08:24

  Πώς η ΔΕΛΤΑ έχασε το 20% του τζίρου της στην 6ετία

  Πώς η ΔΕΛΤΑ έχασε το 20% του τζίρου της στην 6ετία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση
   
  Κοντά στο 20% του τζίρου της, ή 61,7 εκατ. ευρώ, έχασε η ΔΕΛΤΑ από το 2012 μέχρι και το 2017, οι πωλήσεις της οποίας υποχώρησαν πέρυσι στα 265,705 εκατ. ευρώ. Απώλειες εν μέρει δικαιολογημένες, από τη στιγμή που ο κλάδος των γαλακτοκομικών προϊόντων ήταν από τους μεγάλους χαμένους της 6ετίας. Μόνο πέρυσι η αγορά λευκού γάλακτος μειώθηκε 5% σε όγκο και 7,2% σε αξία, η αγορά γιαουρτιού σημείωσε οριακή μείωση 0,2%, ενώ η κατηγορία παιδικού γάλακτος κατέγραψε πτώση 13,3% σε όγκο και 9,6% σε αξία.

  Κι όμως ανταγωνιστές της ΔΕΛΤΑ κατάφεραν να διατηρήσουν τις πωλήσεις τους στην εσωτερική αγορά ή να εγγράψουν περιορισμένες απώλειες και να κερδίσουν τζίρο από τη δραστηριότητά τους στο εξωτερικό. Κάτι που μέχρι στιγμής η ΔΕΛΤΑ δεν το έχει επιτύχει. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017, οι πωλήσεις της ΔΕΛΤΑ εκτός Ελλάδος αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 4,5% του τζίρου σε επίπεδο εταιρείας από 2,9% το 2016. Η αύξηση κατά 46% των εξαγωγών της, προήλθε κυρίως από την αύξηση κατά 33% των εξαγωγών της στην Ιταλία αλλά και από τη διείσδυση των προϊόντων της στην Αυστρία αλλά και στην είσοδό της, με το γάλα εβαπορέ, στις αγορές της Βορείου Αφρικής. Σε ό,τι αφορά τη Βουλγαρία οι πωλήσεις της UMC, θυγατρικής του ομίλου αυξήθηκαν, κατά 10%.

  Συνολικά οι ενοποιημένες πωλήσεις της ΔΕΛΤΑ (σ.σ. στις 31/10/2017 εγκρίθηκε η συγχώνευση – απορρόφηση της τυροκομικής ΒΙΓΛΑ που τζιράρει περί τα 10 εκατ. ευρώ), μειώθηκαν πέρυσι 4,6% υποχωρώντας στα 265,7 εκατ. ευρώ, τα EBITDA ανήλθαν σε 20,1 εκατ. ευρώ από 13,1 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημιές 1,7 εκατ. ευρώ από ζημιές 9,6 εκατ. ευρώ που ήταν στη χρήση του 2016. Σε ό,τι αφορά τα αποθέματα αυτά αυξήθηκαν σημαντικά τόσο σε επίπεδο ομίλου +19,9% όσο και σε επίπεδο εταιρείας +67,84%.

  Στις 31/12/2017 ο όμιλος και η εταιρεία παρουσίαζαν αρνητικό κεφάλαιο κίνησης, καθώς οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις υπερέβαιναν τα κυκλοφορούντα στοιχεία του ενεργητικού κατά 70,631 εκατ. ευρώ και 85,302 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Παράλληλα στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις περιλαμβάνεται κοινό κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο ποσού 86,28 εκατ. ευρώ του οποίου η διαδικασία αναδιάρθρωσης του βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησης με προκαθορισμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης το αργότερο έως την 18η Ιουλίου, όπως σημειώνεται στις οικονομικές καταστάσεις.

  Επιπρόσθετα στο πλαίσιο ενδεχόμενης ανάγκης ενίσχυσης της ρευστότητας και της χρηματοοικονομικής του θέσης, πέραν του προγράμματος εξοικονόμησης κόστους και επίτευξης συνεργειών μέσω της αναδιοργάνωσης των δραστηριοτήτων του, εξετάζει, όπως αναφέρεται στην οικονομική του έκθεση, σειρά πρόσθετων ενεργειών που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν, εκποίηση περιουσιακών στοιχείων που δεν εντάσσονται στη βασική λειτουργική δραστηριότητα, αποτελεσματική εκμετάλλευση και διακίνηση κεφαλαίων μεταξύ των θυγατρικών του και αναθεώρηση υφιστάμενων συμφωνιών με συνεργάτες. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων