Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Ιουν-2018 13:13

  Μειωμένα τοξικά στα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού έναντι του τσιγάρου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και σημαντικά είναι τα ευρήματα μελέτης που δημοσίευσε το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης της Γερμανίας για τη μειωμένη τοξικότητα σε προϊόν θερμαινόμενου καπνού σε σχέση με τα τσιγάρα. Μελέτη που επιβεβαιώνει το πλεονέκτημα για τον καταναλωτή από την χρήση προϊόντων θερμαινόμενου καπνού, έναντι του κλασσικού τσιγάρου. 

  Ειδικότερα, το BfR, Bundesinstitut für Risikoforschung, που υπάγεται στο υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας και είναι αρμόδιο για την αξιολόγηση θεμάτων που αφορούν την προστασία των καταναλωτών, πραγματοποίησε μελέτη για να αξιολογήσει τα ευρήματα των αντίστοιχων μελετών της Philip Morris International (ΡΜΙ) για το προϊόν θερμαινόμενου καπνού της, το IQOS

  Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό  Archives of Toxicology περιγράφει με σαφήνεια τα αποτελέσματα της ανάλυσης στο αερόλυμα του IQOS σύμφωνα με τα οποία:

  * η πρόσληψη νικοτίνης είναι παρόμοια με αυτή από το παραδοσιακό τσιγάρο 
  * υπάρχουν σημαντικά μειωμένα επίπεδα αλδεΰδων (κατά 80-95%) και πτητικών ενώσεων (κατά 97-99%),  
  * άλλες καρκινογόνες ουσίες που τυπικά μετρώνται στον καπνό του τσιγάρου είναι σημαντικά χαμηλότερες στο αερόλυμα του εν λόγω προϊόντος.

  Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο γερμανικό επιστημονικό έντυπο Deutsche Ärzteblatt, που απευθύνεται σε γιατρούς, ένας από τους βασικούς ερευνητές  της μελέτης, ο βιοχημικός Dr.Frank Henkler-Stephani:  "Θελήσαμε να αξιολογήσουμε με κριτικό τρόπο τα στοιχεία της εταιρείας και να ελέγξουμε αν μετράμε συγκρίσιμα επίπεδα τοξικών ουσιών στο αερόλυμα".

  Τα ευρήματα

  Σύμφωνα λοιπόν με την μελέτη του BfR, προκύπτουν τα εξής πολύ σημαντικά ευρήματα:

  Α) "Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι σε απόλυτες τιμές επιλεγμένα τοξικά στο αερόλυμα του προϊόντος θερμαινόμενου καπνού συμφωνούν με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η κατασκευάστρια εταιρεία".

  Β) "Σύγκριση των επίπεδων πίσσας στο τσιγάρο και στο IQOS είναι παραπλανητική καθώς το αερόλυμα του IQOS είναι εντελώς διαφορετικό από τον καπνό του τσιγάρου".

  Γ) "Τα προϊόντα που θερμαίνουν και δεν καίνε τον καπνό είναι καινοτόμα για την αγορά των καπνικών και αναμένεται περισσότεροι κατασκευαστές να φέρουν νέα τέτοια προϊόντα. Επομένως, είναι σημαντικό να καθοριστούν τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν τα νέα προϊόντα. Η αναλυτική αξιολόγηση των βλαβερών και δυνητικά βλαβερών ουσιών στον καπνό μπορεί να βοηθήσει στον καθορισμό αυτών των κριτηρίων".
   
  Δ)"Όσον αφορά στην ανάλυση κινδύνου-οφέλους που απαιτείται για τα καινοτόμα καπνικά προϊόντα στην Ευρώπη  (2014/40/EU) (EU 2014), οι σημαντικές μειώσεις των επιπέδων των τοξικών μπορούν να θεωρηθούν ως όφελος σε σύγκριση με τα καιόμενα τσιγάρα, παρόλο που είναι ακόμα προς αξιολόγηση οι πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία".

  Ε) "Χρειάζεται να διενεργηθούν κι άλλες μελέτες, να αξιολογηθούν περαιτέρω οι εκπομπές τοξικών καθώς και να διερευνηθούν πιθανοί άλλοι κίνδυνοι στην υγεία χρησιμοποιώντας συστηματοποιημένες μεθόδους". 

  ΣΤ) "Θα πρέπει να αξιολογηθεί στο μέλλον η μακροχρόνια επίπτωση των προϊόντων αυτών στη δημόσια υγεία".

  Μειωμένα τοξικά

  Τα αποτελέσματα της μελέτης είχαν παρουσιαστεί τον περασμένο Νοέμβριο στο 15ο συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, που διοργάνωσε το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας του Καρκίνου (DKFZ) στη Χαϊδελβέργη. Ο Dr. Frank Henkler-Stephani, είχε δηλώσει τότε μεταξύ άλλων, σχολιάζοντας τα σημαντικά ευρήματα της έρευνας: "Σε ό,τι αφορά αυτές τις ουσίες, είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού έχουν σημαντικά μειωμένα τοξικά σε σχέση με το τσιγάρο. Πιστεύουμε ότι αυτή η σημαντική μείωση των τοξικών ουσιών θα έχει και τη σχετική επίπτωση στον κίνδυνο για την υγεία. Παρόλα αυτά, θα ήταν πρόβλημα για εμάς να κάνουμε συστάσεις, δεδομένου ότι οι εκπομπές του αερολύματος εξακολουθούν να είναι μεταλλαξιογόνες". 

  Σημειώνεται, ότι το BfR ανέφερε ότι θα συνεχίσει τις μελέτες για τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού και το 2018.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων