Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Ιουν-2018 13:13

  Βαριά "καμπάνα" 16 ετών (με αναστολή) για την ΜΚΟ "Αλληλεγγύη"

  Βαριά "καμπάνα" 16 ετών (με αναστολή) για την ΜΚΟ "Αλληλεγγύη"
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:30

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Τα ελαφρυντικά που του αναγνώρισε το δικαστήριο έσπασαν τα ισόβια για τον  πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΜΚΟ Αλληλεγγύη Δημήτρη Φουρλεμάδη ο οποίος καταδικάστηκε για υπόθεση υπεξαίρεσης 5,6 - σύμφωνα με την κατηγορία- εκατομμυρίων ευρώ.

  Το δικαστήριο τού επέβαλε κάθειρξη 16 ετών, με αναστολή, γεγονός που τον οδηγεί εκτός φυλακής μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό. Τα συγκεκριμένα χρήματα προορίζονταν για φιλανθρωπικές αποστολές και το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον έκρινε, ομόφωνα, ένοχο για τα κακουργήματα της υπεξαίρεσης κατ' εξακολούθηση, με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και της απλής απιστίας στην υπηρεσία, καθώς οι δικαστές προχώρησαν σε κατ' επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας από απιστία στην υπηρεσία, με την επιβαρυντική διάταξη του ν.1608/1950. Οι δικαστές αθώωσαν τον κατηγορούμενο από τη μία πράξη της απιστίας. 

  Ελαφρυντικά

  Η απειλή όμως της ισόβιας κάθειρξης έσπασε αφού οι δικαστές αναγνώρισαν στον κ. Φουρλεμάδη τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη ενώ του έδωσαν ανασταλτικό στην έφεση. Του επέβαλαν τον περιοριστικό όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εγγυοδοσίας 10.000 ευρώ.

  Ελεύθερη έφυγε από τη δικαστική αίθουσα και η φερόμενη διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ η οποία κρίθηκε, με οριακή πλειοψηφία,  ένοχη  για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση με τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, ενώ αθωώθηκε από την κατηγορία της απλής συνέργειας στην απιστία.

  Στην κατηγορούμενη επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 ετών, με αναστολή. Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι οικονομικοί επιθεωρητές της Εκκλησίας για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης σε βαθμό κακουργήματος. Στο Δημόσιο επιδικάστηκε αποζημίωση 5.000 ευρώ από τον Δ. Φουρλεμάδη και επιπλέον 1.000 ευρώ από τη δεύτερη κατηγορούμενη.

  Σύμφωνα με την κατηγορία, ο κ. Φουρλεμάδης φέρεται ότι ιδιοποιήθηκε παράνομα 5,6 εκατομμύρια ευρώ αλλά και άλλες μικρότερες επιχορηγήσεις που είχαν δοθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών, την περίοδο 2005-2006, για φιλανθρωπικές αποστολές οι οποίες ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν με τα χρήματα να ξοδεύονται για άλλους σκοπούς. Στις απολογίες τους οι δυο καταδικασθέντες αρνήθηκαν τις κατηγορίες με τον κ. Φουρλεμάδη να ισχυρίζεται πως τα επίμαχα ποσά διατέθηκαν για να καλυφθούν ανάγκες της Οργάνωσης.

  Τι απαντά ο Δημ. Φουρλεμάδης

  Κατόπιν της περατώσεως της, σε α’ βαθµό δικαιοδοσίας, ποινικής διαδικασίας κατά του κ. Δηµήτριου Φουρλεµάδη, αυτός επισηµαίνει σε δήλωσή του τα εξής:

  "Με την σηµερινή απόφαση του Γ’ Τριµελούς Εφετείου Κακουργηµάτων Αθηνών, απηλλάγην πανηγυρικώς της κατηγορίας της απιστίας σε βαθµό κακουργήµατος για την αγοραπωλησία ακινήτου της "Αλληλεγγύης", γενόµενων δεκτών των σχετικών ισχυρισµών µου που επί σειρά ετών επικαλούµαι. Είµαι δε βέβαιος, ότι η σε β’ βαθµό δικαιοδοσίας επανεκδίκαση της υποθέσεως από το αρµόδιο Δικαστήριο αναφορικά µε τις λοιπές αποδιδόµενες πράξεις (και δη, αυτή της υπεξαιρέσεως και της απλής απιστίας, για τις οποίες, δυστυχώς, ουδεµία έστω στοιχειώδης αναφορά στην αιτιολογία περί της καταδίκης διεµήφθη κατά την ανακοίνωση της απόφασης και παρά την παραδοχή του δικάσαντος Δικαστηρίου ότι ουδέν χρηµατικό ποσό ενθυλακώθηκε από εµένα, καθόσον το σύνολο αυτών διετέθη για τουςσκοπούς της οργάνωσης), θα καταλήξει στην έκδοση αθωωτικής  δι’εµέ αποφάσεως, ενώ, έως τότε, θα πρέπει να τύχει αυτονόητος προστασίας το δικαίωµά µου στην προσωπικότητα και το τεκµήριο της αθωότητας, αφήνοντας απερίσπαστη την Ελληνική Δικαιοσύνη, την οποία τιµώ και σέβοµαι απεριόριστα, να επιτελέσει το καθήκον της.".

  Η ανωτέρω ανακοίνωση - απάντηση εδόθη εντολή στο Δικηγορικό Γραφείο "Αλέξανδρος Ι. Φάρος και Συνεργάτες" όπως δηµοσιοποιηθεί, από τον εντολέα µας κ. Δηµήτριο Φουρλεµάδη, κοινοποιούµενη σε κάθε διαδικτυακή ιστοσελίδα ή λοιπά ΜΜΕ που συνέταξαν ή αναδηµοσίευσαν την σχετική αρθρογραφία, όπως ανωτέρω περιγράφεται.

  Ο συνήγορος του αθωωθέντος επιθεωρητή, Θεολόγου Μαρκή, Σάκης Κεχαγιόγλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

  "Εκφράζω την απόλυτη ικανοποίησή μου για την ομόφωνη αθώωση του εντολέα μου -τον οποίο υπερασπίστηκα μαζί με τον συνάδελφο κ. Ζήση Κωνσταντίνου- διακεκριμένου επιθεωρητή του υπουργείου Οικονομικών Θεολόγου Μαρκή. 

  "Η επί μία σχεδόν δεκαετία οδυνηρή περιπέτεια και κηλίδωση του ονόματός του έλαβε τέλος. Ως προς το πρόσωπό μου ας μου συγχωρεθεί να προσθέσω και τη συγκίνησή μου διότι ο Θεολόγος Μαρκής υπήρξε στενός προσωπικός φίλος του εκλιπόντος πατέρα μου".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων