Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Ιουν-2018 16:22

  Μεγάλα ρίσκα, αλλά και σηµαντικές αποδόσεις στις ναυτιλιακές µετοχές

  Μεγάλα ρίσκα, αλλά και σηµαντικές αποδόσεις στις ναυτιλιακές µετοχές
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Η κυκλικότητα της αγοράς, οι µεγάλες αποδόσεις αλλά και οι σηµαντικές απώλειες που προκαλούνται ανάλογα µε τις συνθήκες της αγοράς καθιστούν τις ναυτιλιακές µετοχές µια από τις πλέον ριψοκίνδυνες επενδυτικές επιλογές. 

  Ωστόσο, είναι σαφές ότι το θετικό κλίµα γύρω από τις ναυλαγορές και η βελτίωση των συνθηκών και των προοπτικών για κλάδους όπως το ξηρό φορτίο ή το LNG αποτυπώνονται και στη διακύµανση των τιµών των µετοχών επιλεγµένων ναυτιλιακών που είναι εισηγµένες στο Χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης. Βεβαίως, την ίδια στιγµή, οι προσδοκίες για ανάκαµψη και σε άλλους κλάδους ενδεχοµένως να κρύβουν επενδυτικές ευκαιρίες. 

  Ο κλάδος της ναυτιλίας έχει αποδείξει διαχρονικά ότι κρύβει ευκαιρίες αλλά και ρίσκα για εκείνους τους επενδυτές που δεν παρακολουθούν στενά τα τεκταινόµενα της αγοράς. 

  Η διακύµανση του 2018

  Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των 20 κυριότερων ναυτιλιακών µετοχών, από τις αρχές του έτους µόλις 5 βρίσκονται σε θετικό έδαφος, ενώ 15 καταγράφουν απώλειες. Τα µεγαλύτερα κέρδη καταγράφει η Costamare, εξέλιξη που αποτυπώνει το θετικό κλίµα στην αγορά των δεξαµενοπλοίων µεταφοράς εµπορευµατοκιβωτίων, µε άνοδο 25,58%. Τις µεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η εταιρεία Pyxis, µε -64,63%. Η εικόνα βελτιώνεται περισσότερο σε ό,τι αφορά τη 12µηνη διακύµανση των ναυτιλιακών µετοχών, όπου 8 εταιρείες καταγράφουν κέρδη και 9 βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. 

  Τα µεγαλύτερα κέρδη καταγράφουν κυρίως οι ναυτιλιακές εισηγµένες που δραστηριοποιούνται στο ξηρό φορτίο, ενώ σηµαντικά κέρδη έχουν και οι εταιρείες µε δεξαµενόπλοια µεταφοράς φυσικού αερίου LNG. Τα µεγαλύτερα κέρδη σε ετήσια βάση καταγράφει η Euroseas µε 88,46%, ενώ στον αντίποδα η Navios Acquisition υποχωρεί σε ποσοστό 54,04%.

  Σηµαντική άνοδο το τελευταίο 12µηνο, µε αποδόσεις άνω του 25%, εµφανίζουν οι StealthGas, Safe Bulkers, Star Bulk, Seanergy και GasLog. Αντίθετα, µεγάλες απώλειες σε σχέση µε τον Μάιο του 2017 καταγράφουν οι Dynagas, Navios Maritime Holdings και TEN.

  Σε ετήσια βάση οι αποδόσεις των 20 κυριότερων ναυτιλιακών εισηγµένων είναι µοιρασµένες, µε τις εταιρείες σε ξηρό και LNG να εµφανίζουν τις καλύτερες αποδόσεις. 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων