Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 27-Μαϊ-2018 08:20

  Οι πίσω γραμμές των αποτελεσμάτων της ΦΑΓΕ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Οι πίσω γραμμές των αποτελεσμάτων της ΦΑΓΕ

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση
   

  Με βάση τα στατιστικά στοιχεία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού Δήμητρα, η μέση τιμή αγελαδινού γάλακτος κινήθηκε πάνω από τα 40 λεπτά το λίτρο το πρώτο τρίμηνο, από 39 λεπτά που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

  Κι όμως η γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ των Αφών Φιλίππου αγόρασε το γάλα που χρησιμοποίησε στις εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα σε τιμή 31,9% χαμηλότερη από αυτή που το είχε "ψωνίσει" το αντίστοιχο διάστημα πριν ένα χρόνο.

  Διαφορά τιμής η οποία υπάρχει μεταξύ του εγχωρίως παραγόμενου προϊόντος και των τιμών spot στο οποίο πωλείται το γάλα σε Ιταλία, Γαλλία, κ.ά., όπως υποστηρίζουν Έλληνες γαλακτοπαραγωγοί στο Capital.gr. Σύμφωνα με τους ίδιους, η μέση τιμή του εισαγόμενου γάλακτος κινείται σήμερα στα 22-25 λεπτά το λίτρο και το μέσο μεταφορικό κόστος στα 3-4 λεπτά.

  Η χαμηλότερη, κατά 31,9%, τιμή στην οποία αγόρασε η ΦΑΓΕ την πρώτη ύλη που χρησιμοποίησε στις εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα, περιόρισε τις απώλειες του μικτού κέρδους της. Το μικτό της κέρδος μειώθηκε κατά 12,3% στα 78,2 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης 7,6% των τιμών γάλακτος που χρησιμοποιήθηκε στη μονάδα που διατηρεί στις ΗΠΑ και της εξασθένησης του δολαρίου έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας.

  Υπό πίεση βρέθηκαν και οι πωλήσεις της, οι οποίες μειώθηκαν σε αξία κατά 6,5% υποχωρώντας στα 147,1 εκατ. δολάρια, ως αποτέλεσμα της πτώσης κατά 12,7% των πωλήσεών της στις ΗΠΑ. Σε Ελλάδα, Βρετανία και Ιταλία, πάντως ο τζίρος της ενισχύθηκε κατά 4,4%, 10% και 0,7% αντίστοιχα.

  Πτωτικά κινήθηκαν και οι πωλήσεις της και σε όγκο –μειώθηκαν 6,2%- με τις πωλήσεις σε Ελλάδα, ΗΠΑ και Ιταλία να έχουν υποχωρήσει κατά 6,1%, 8,3% και 2,3%. Για την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, η εταιρεία δεν παρείχε στοιχεία, στην τριμηνιαία έκθεσή της, για την πορεία του όγκου των πωλήσεών της.

  Φειδωλή είναι η πληροφόρηση και για την επένδυση στο Λουξεμβούργο, την πορεία αυτής και τον χρόνο ολοκλήρωσής της, κοντά δύο χρόνια από τις επίσημες ανακοινώσεις. Το μόνο που αναφέρεται στην οικονομική έκθεση του πρώτου τριμήνου είναι πως οι κεφαλαιουχικές δαπάνες στο Λουξεμβούργο άγγιξαν τα 0,8 εκατ. δολάρια, το 1 εκατ. δολάρια στην Ελλάδα και στα 11,5 εκατ. ευρώ στις ΗΠΑ.

  Σε ότι αφορά τα αποτελέσματά της, τα κέρδη προ φόρων ενισχύθηκαν κατά 3,12% στα 19,82 εκατ. δολάρια και τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 109% στα 15,2 εκατ. δολάρια. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων