Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Απρ-2018 07:46

  G. Burns (Eldorado): Η απόφαση της διαιτησίας αφαίρεσε ένα βάρος

  G. Burns (Eldorado): Η απόφαση της διαιτησίας αφαίρεσε ένα βάρος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Για σημαντικό βάρος, το οποίο αφαίρεσε η θετική απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, έκανε λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών. Υπενθυμίζεται ότι η σύμφωνα με την απόφαση της διαιτησίας (4 Απριλίου) δεν συνιστά παράβαση των διατάξεων της σύμβασης μεταβίβασης η Τεχνική Μελέτη Μεταλλουργίας του Μαδέμ Λάκκου για την επεξεργασία των συμπυκνωμάτων Σκουριών και Ολυμπιάδας (είχε υποβληθεί τον Δεκέμβριο του 2014 από την Ελληνικός Χρυσός).

  Ως εκ τούτου, η διοίκηση της εταιρείας, εξέφρασε την ικανοποίησή της με την έκβαση της υπόθεσης. "Επιβεβαίωσε όσα είχαμε πει. Ότι λειτουργούμε με υψηλές προδιαγραφές και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και κανονισμούς. Μας ενθάρρυνε επίσης, η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος από την οποία προκύπτει ότι σέβεται την απόφαση της διαιτησίας, θέτοντας τρία κριτήρια που θα πρέπει να πληροί η Eldorado” σχολίασε.

  Οι προϋποθέσεις

  Σχετικά με τους όρους που έθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος ανέφερε ότι η συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά περιβαλλοντικά πρότυπα, η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και η διαμόρφωση της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής συναίνεσης αποτελούν παραδείγματα  υπεύθυνων πρακτικών εξόρυξης, οι οποίες συνάδουν με την επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας.

  "Συνεχίζουμε να υπογραμμίζουμε τη δέσμευσή μας για την εφαρμογή βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών και τη λειτουργία με τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος σε όλες τις επικοινωνίες σε κάθε επικοινωνία μας με την κυβέρνηση. Αποδείξαμε τη δέσμευση αυτή με την αναθεωρημένη μας τεχνική μελέτη, βάσει της οποίας το αποτύπωμα του έργου Σκουριές μειώνεται κατά 40%. Μειώνεται και ο κίνδυνος του έργου με την εφαρμογή της μεθόδου απόθεσης ξηρών τελμάτων (dry stack tailings disposal)" ανέφερε.

  Και πρόσθεσε ότι ο βελτιωμένος σχεδιασμός του έργου, σε συνδυασμό με τη θετική απόφαση της διαιτησίας, ενισχύει την αισιοδοξία ότι η εταιρεία θα είναι σε θέση να "προσδιορίσει τον σαφή δρόμο προς τα εμπρός για τις ελληνικές επενδύσεις".

  Εκκρεμούν οι άδειες ρουτίνας

  Ωστόσο, ο κ. Burns τόνισε ότι κατά τις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση έγινε ξεκάθαρο ότι η εταιρεία προσβλέπει στην έγκαιρη έγκριση των αδειών ρουτίνας για το έργο στις Σκουριές, όπως και για την ενσωμάτωση σε αυτό της μεθόδου απόθεσης ξηρών τελμάτων. Οι άδειες αυτές σχετίζονται με τη τροποποίηση της υφιστάμενης άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Η τροποποίηση αυτή, που αφορά την μετατόπιση της μονάδας σε σχέση με την αρχική χωροθέτηση, υπήρξε αναγκαία προκειμένου να προστατευθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στην έκταση.

  Όπως ακόμη είπε ο επικεφαλής της Eldorado Gold, οι Σκουριές αποτελούν ένα σημαντικό έργο που διασφαλίζει επιπρόσθετη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. "Απαιτεί συνεργασία και διάλογο με την κυβέρνηση κυβερνητικό διάλογο με προσανατολισμό στην δημιουργία ταμειακών ροών, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να διαθέσουμε περαιτέρω κεφάλαια για ανάπτυξη".

  Μεγέθη

  Κατά το πρώτο τρίμηνο, οπότε η μέση τιμή της ουγκιάς διαμορφώθηκε σε 1.333 δολάρια, η Eldorado Gold παρουσίασε κύκλο εργασιών ύψους 132 εκατ. δολαρίων και καθαρή κερδοφορία 14 εκατ. ευρώ. Η ρευστότητα του καναδικού ομίλου διαμορφώθηκε στις 31 Μαρτίου σε 460 εκατ. δολάρια.

  Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα επένδυσε 11,7 εκατ. δολάρια στην Ολυμπιάδα και 1,6 εκατ. δολ. για την υλοποίηση εργασιών υπόγειας ανάπτυξης στο Στρατώνι.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ