Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Απρ-2018 08:23

  Εκτός λειτουργίας 5 μονάδες της ΔΕΗ, οι ιδιώτες καλύπτουν το κενό

  Εκτός λειτουργίας 5 μονάδες της ΔΕΗ, οι ιδιώτες καλύπτουν το κενό
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:21

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του λειτουργού της αγοράς ΛΑΓΗΕ τα ξημερώματα έγινε νέος προγραμματισμός για τη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος, ο οποίος δεν περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ λόγω της απεργίας.

  Με βάση τον προγραμματισμό αυτό το έλλειμμα που προκαλείται στο σύστημα θα καλυφθεί από ιδιωτικές μονάδες και εισαγωγές αλλά και αυξημένη παραγωγή των μονάδων αερίου της ΔΕΗ. Με βάση την τρέχουσα εικόνα δεν θα υπάρξουν προβλήματα για την ηλεκτροδότηση των καταναλωτών. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας πέντε μονάδες της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία.

  Πιο αναλυτικά με βάση την αλλαγή στην ενδοημερήσια κατανομή που έγινε στις 9 το πρωί, εκτός λειτουργίας βρίσκονται οι λιγνιτικές μονάδες Αγ. Δημήτριος 1,2,3, Καρδιά 1,2,3 Μεγαλόπολη 3,4, Αμύνταιο 1,2 και Μελίτη και οι μονάδες αερίου Λαύριο 5, Μεγαλόπολη 5.

  Το σύστημα με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα τροφοδοτείται από τις μονάδες Άγιος Δημήτριος 4,5, Καρδιά 4 (λιγνίτες ΔΕΗ) Αλιβέρι 5, Λαύριο 4 και Κομοτηνή (Φυσικά αέρια ΔΕΗ) και τις μονάδες των ανεξάρτητων παραγωγών Ήρων, ΕΝΘΕΣ, Θίσβη, Αλουμίνιον και Κόρινθος Power.

  Σημαντικές διαφοροποιήσεις στην παραγωγή των υδροηλεκτρικών, στις εισαγωγές και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δεν παρατηρούνται προσώρας.

  Με τα τωρινά δεδομένα του συστήματος δεν υπάρχει ανάγκη για περικοπές από το δίκτυο (διακοπές ρεύματος)

  Νωρίτερα το Capital.gr ανέφερε: Τις τελευταίες ημέρες επιχειρείται μια στροφή από πλευράς των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ, οι οποίοι βλέποντας τη χαμηλή απήχηση των κινητοποιήσεών τους, όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και εντός της ίδιας της ΔΕΗ, έχουν αλλάξει στρατηγική. 

  Έτσι την ίδια στιγμή που το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτών βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ψήφιση στην ολομέλεια εντός της εβδομάδας και ενώ την περασμένη εβδομάδα οι συνδικαλιστές μιλούσαν για απεργία "που θα γίνει αισθητή από τους καταναλωτές, με διακοπές ρεύματος”, τώρα επιχειρείται ανασκευή των δηλώσεων και αλλαγή των στοχεύσεών τους. Σε δημόσιες τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ λένε χαρακτηριστικά ότι εάν τελικά κοπεί το ρεύμα σε καταναλωτές τότε θα έχει γίνει προβοκάτσια από την κυβέρνηση. Οι ίδιοι παραδέχονται ότι εάν γίνουν διακοπές θα ζημιωθεί η ΔΕΗ και θα κερδίσουν οι ανταγωνιστές της, ενώ σε περίπτωση προβλημάτων δήλωσαν ότι θα καταθέσουν μηνύσεις εναντίον της... κυβέρνησης. 

  Πάντως τα στοιχεία του λειτουργού της αγοράς για σήμερα, μόνο για προβλήματα στην ηλεκτροδρότηση των καταναλωτών δεν προδιαθέτουν: η ημερήσια ζήτηση για σήμερα θα είναι στις 125,9 GWh (125,2GWh ήταν την περασμένη Δευτέρα) και ο ΑΔΜΗΕ έχει βάλει στο σύστημα να λειτουργήσουν 11 μονάδες της ΔΕΗ. 

  Ακριβώς επτά ημέρες πριν με την ίδια ακριβώς ζήτηση είχαν λειτουργήσει μόλις επτά μονάδες, δηλαδή αυτήν την εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί να λειτουργήσουν τέσσερις μονάδες περισσότερες, σε χαμηλότερα φορτία. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποια εργοστάσια βγουν εκτός λειτουργίας τότε θα αυξηθεί το φορτίο των μονάδων σε λειτουργία και δε θα υπάρξει πρόβλημα στο σύστημα.

  Αλλά και οι μονάδες των ανεξάρτητων παραγωγών, έχει προβλεφθεί να ενταχθούν στο σύστημα για κάποιες ώρες (πλην της Protergia που βρίσκεται σε συντήρηση).

  Ακόμη και η Οριακή Τιμή του Συστήματος, βρίσκεται ακριβώς στα ίδια επίπεδα με την περασμένη Δευτέρα (54,11 ευρώ η μεγαβατώρα σήμερα αντί για 54,23 ευρώ η μεγαβατώρα μια εβδομάδα πριν).

  Ακόμη και η υδροηλεκτρική παραγωγή είναι πλέον μειωμένη, που σημαίνει ότι εάν παραστεί ανάγκη και υπάρξουν έκτακτες αποσύρσεις μονάδων εξαιτίας της απεργίας της ΓΕΝΟΠ, τότε μπορούν άνετα να ανασυρθούν ως εφεδρεία για το σύστημα τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια. 

  Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την εκποίηση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί η ακρόαση των φορέων ενώ το μεσημέρι ξεκινά η συζήτηση κατ᾽ άρθρον των διατάξεων του σχεδίου νόμου, προκειμένου εντός των επόμενων ημερών να εισαχθεί στην ολομέλεια προς ψήφιση. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων