Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Μαρ-2018 08:03

  Cosmos Aluminium: Η βιομηχανία αλουμινίου - εξαγωγική υπερδύναμη

  Cosmos Aluminium: Η βιομηχανία αλουμινίου - εξαγωγική υπερδύναμη
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Πολύ λίγες ημέρες απέμειναν μέχρι την Τρίτη 27 Μαρτίου, οπότε θα λάβει χώρα η απονομή του τίτλου του Έλληνα "Επιχειρηματία της Χρονιάς” 2017 της ΕΥ.  Η διάκριση αυτή θα επιτρέψει στο νικητή να συμμετάσχει στο διαγωνισμό EY World Entrepreneur Of The Year™, που θα λάβει χώρα στο Μόντε Κάρλο τον Ιούνιο του 2018.

  Ενόψει της κορυφαίας αυτής διοργάνωσης για το επιχειρείν, το Capital.gr ανατρέχει στην ιστορία της βιομηχανίας  διέλασης αλουμινίου Cosmos Aluminium της οποίας ο πρόεδρος Ξενοφών Καντώνιας και οι γιοί του Ιωάννης (αντιπρόεδρος) και Θεόδωρος  (διευθύνων σύμβουλος) κατέκτησαν τον τίτλο του διεθνώς αναπτυσσόμενου επιχειρηματία στο διαγωνισμό της EY.  Συνολικά τέσσερις επιχειρηματίες και επικεφαλής εταιρειών διακρίθηκαν στις επιμέρους κατηγορίες του εν λόγω θεσμού.

  Κλειδί οι επενδύσεις

  Ο Ξενοφών Καντώνιας,  που έχει συνδέσει το όνομά του με τη βιομηχανία παραγωγής χαλιών, κουβερτών, φλοκάτης και μοκετών Βιοκαρπέτ και την Exalco, από κοινού με τους δύο γιους του, ίδρυσε το 2007 την Cosmos Aluminium, με την παραγωγή προφίλ αλουμινίου να ξεκινάει στο τέλος του καλοκαιριού του 2008.

  Η μετατροπή της Cosmos Aluminium σε εξαγωγική υπερδύναμη υπήρξε ο απόλυτος στόχος της βιομηχανίας με έδρα την Λάρισα, η οποία, σήμερα, εξάγει το 99,7% των προϊόντων της σε 20 χώρες. Κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο προηγμένες τεχνολογικά εταιρείες του κλάδου στην Ευρώπη και πρώτη στον Ελλαδικό χώρο, κάτι που πέτυχε μόνο μέσω των επενδύσεων.

  Κατά την τελευταία δεκαετία, η Cosmos Aluminium επενδύει περίπου 5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, από τα οποία 28 εκατ. αφορούν την αρχική επένδυση που περιελάμβανε δύο γραμμές παραγωγής, τέσσερις σταθμούς συσκευασίας και μία ρομποτική αποθήκη ετοίμου προϊόντος. Ακολούθησε η επένδυση 10 εκατ. ευρώ με στόχο την υλοποίηση επεμβάσεων και βελτιώσεων σε μηχανές και λειτουργίες της παραγωγής. Πριν από δύο χρόνια, ξεκίνησε μία νέα επένδυση, ύψους 13 εκατ. ευρώ, η οποία βρίσκεται σε τροχιά ολοκλήρωσης και θα επιτρέψει στην Cosmos Aluminium να αυξήσει την παραγωγική ικανότητά της σε ποσοστό κατά 60%.

  Η βιομηχανία, που εμφάνισε κύκλο εργασιών ύψους 80 εκατ. ευρώ το 2017 από 10 εκατ. ευρώ το 2009, απασχολεί 128 εργαζόμενους.     

  Οι εγκαταστάσεις

  Η βιομηχανία λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη 2 γραμμές διέλασης που της επιτρέπουν να διαχειριστεί κράματα αλουμινίου σχεδόν όλων των τύπων (ακόμα και ειδικών). Για την ελαχιστοποίηση των νεκρών χρόνων στην παραγωγή και των περιθωρίων λάθους, η Cosmos Aluminium έχει επενδύσει σε μία ρομποτικής τεχνολογίας αποθήκη μήτρων χωρητικότητας άνω των 6.000 μητρών και σε ένα αυτόματο σύστημα διακίνησης και τοποθέτησης μητρών προς παραγωγή.

  Το τμήμα συσκευασίας της COSMOS αριθμεί 4 υπερσύγχρονες γραμμές συσκευασίας οι οποίες προσφέρουν περισσότερες από 10 τύπους συσκευασίας καλύπτοντας οποιαδήποτε απαίτηση συσκευασίας προκύψει. Η αποθήκη της βιομηχανίας είναι μία κλειστού τύπου αποθήκη όπου ένα πλήρως ανεπτυγμένο σύστημα διαχείρισης αποθηκών (W.M.S.) ελέγχει με ρομπότ όλη τη διαδικασία αποθήκευσης των προφίλ.

  Τέλος η φόρτωση των προφίλ στα φορτηγά γίνεται αυτόματα, με την βοήθεια ενός πρότυπου υπέρ-εξελιγμένου ρομποτικού συστήματος. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων