Εθνική: Με το βλέμμα σε Ρωσία και Ουκρανία
Παρασκευή, 13-Ιουλ-2007 09:10
Του Γιώργου Δημητρομανωλάκη
Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν μπει για τα καλά στο στόχαστρο της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιτελείς της διοίκησης έχουν βολιδοσκοπήσει τους τελευταίους μήνες 3 έως 4 τραπεζικά ιδρύματα στην Ουκρανία τα οποία έχουν σημαντικό μερίδιο αγοράς και δίκτυο περίπου 150 καταστημάτων.
Η διοίκηση της Εθνικής είναι αποφασισμένη να δαπανήσει περίπου 200 έως 300 εκατ. ευρώ στην Ουκρανική αγορά για την εξαγορά τράπεζας.
Για τις επενδύσεις αυτές πηγές της τράπεζας επισημαίνουν ότι η Εθνική δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου καθώς οι κεφαλαικοι της δείκτες βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα (υπερβαίνουν το 12%).
Μάλιστα ο διοικητής της Τράπεζας Τάκης Αράπογλου είχε επισημάνει τον Ιανουάριο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του business plan ΄07-09΄ ότι θα είναι είναι αυτοχρηματοδοτούμενο (self funded) από τα κέρδη του ομίλου.
Την ίδια ώρα αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη του ομίλου για το α΄ εξάμηνο του 2007 θα προσεγγίσουν τα 880 έως 900 εκατ. ευρώ και θα είναι αυξημένα περίπου κατά 60% έως 65%. Έτσι, δεν αποκλείεται στο τέλος του έτους να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της διοίκησης Αράπογλου περί κερδών 1,6 δισ. ευρώ από περίπου 1 δισ. ευρω που ήταν το 2006 .
Στα κέρδη της Εθνικής θα συμπεριληφθούν και έκτακτα κέρδη 121 εκατ ευρώ από την πώληση της ΑΓΕΤ Ηρακλής.