Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 25-Φεβ-2018 08:44

  Αύξηση όγκων και κερδών το 2017 για τη ΔΕΠΑ

  Αύξηση όγκων και κερδών το 2017 για τη ΔΕΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Σε χρόνια ρεκόρ αναδείχθηκε το 2017 για τον όμιλο της ΔΕΠΑ. Συγκεκριμένα με βάση τα μεγέθη που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων του ομίλου των ΕΛΠΕ, η ΔΕΠΑ  το 2017 κατάφερε να ξεπεράσει σε όγκο πωλήσεων τα τέσσερα δισ. κυβικά φτάνοντας τα 4,04 δισ. κ.μ., όγκος αυξημένος κατά 2% σε σχέση με τις περυσινές πωλήσεις των 3,949 δισ. κυβικών. Αυξημένα κατά 4% ήταν και λειτουργικά κέρδη EBITDA που διαμορφώθηκαν στα 237 εκατ. ευρώ έναντι 227 εκατ. ευρώ  πέρυσι, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 133 εκατ. ευρώ έναντι 97 εκατ. ευρώ πέρυσι (+37%).

  Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΔΕΠΑ επηρεάστηκαν θετικά από τις πωλήσεις του ΔΕΣΦΑ, την ίδια στιγμή που οι επιδόσεις της ΔΕΠΑ, παρά τους ενισχυμένους όγκους που δείχνουν την αυξητική τάση της κατανάλωσης αερίου στη χώρα, δέχθηκαν πιέσεις εξαιτίας των μέτρων συμμόρφωσης στο μνημόνιο για το άνοιγμα της αγοράς (δημοπρασίες αερίου), αλλά και εξαιτίας της ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Θυμίζουμε ότι, το 2017, ποσότητες κοντά στο 1 δισ. κυβικά μέτρα εισήγαγε απευθείας στην ελληνική αγορά η κοινή εταιρεία του ομίλου Κοπελούζου και της Gazpromexport, Προμηθέας, ενώ τον Δεκέμβριο ξεκίνησαν απευθείας εισαγωγές από την Gazprom και από τη Μυτιληναίος.

  Όπως τόνισε πρόσφατα η διοίκηση της ΔΕΠΑ, η ενίσχυση του ανταγωνισμού έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχει σημαντική αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και επομένως το άνοιγμα της αγοράς μπορεί να έχει αυξήσει τους παίκτες, που όμως θα μοιραστούν μια ολοένα αυξανόμενη πίτα.

  Στο πλαίσιο αυτό, και καθώς η ΔΕΠΑ στοχεύει να ενισχύσει τη δραστηριότητά της και στη λιανική μέσω της απόκτησης του 100% της ΕΠΑ Αττικής από τη Shell που αποχωρεί, η διοίκηση της ΔΕΠΑ εκτιμά ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης της εταιρείας σε ένα σαφώς διαφοροποιημένο και ανταγωνιστικό περιβάλλον.

  Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προβλέπεται να εξεταστούν διάφορα μοντέλα αξιοποίησης της συμμετοχής του δημοσίου στην εταιρεία μεταξύ των οποίων η είσοδος στρατηγικού επενδυτή, η δημόσια προσφορά μετοχών ή ακόμη και συνδυασμός τους.

  Πάντως από πλευράς θεσμών, σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίζει να υπάρχει σκεπτικισμός για θέματα ανταγωνισμού και σύγκρουσης ρόλων εξαιτίας της σύνθετης παρουσίας της ΔΕΠΑ σε όλο το φάσμα από την εμπορία, προμήθεια μέχρι και τη διανομή.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων