Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Δεκ-2017 09:13

  Τελευταία ευκαιρία για μία κάποτε ακμαία βιομηχανία χάλυβα

  Τελευταία ευκαιρία για μία κάποτε ακμαία βιομηχανία χάλυβα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Μπορεί να υπάρξει επενδυτής - "λευκός ιππότης" για τη διάσωση και επαναλειτουργία του χαλυβουργείου της Hellenic Steel στη Θεσσαλονίκη; Η απάντηση θα δοθεί στα µέσα Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η προθεσµία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στον διαγωνισµό που διενεργείται από τους εκκαθαριστές της εταιρείας. Το κλίµα, ωστόσο, µόνο θετικό δεν χαρακτηρίζεται. 

  Οι µέχρι τώρα προσπάθειες έχουν αποτύχει και ο τελευταίος διαγωνισµός έληξε άδοξα, καθώς το προσφερόµενο τίµηµα κρίθηκε χαµηλό. Το φηµολογούµενο ενδιαφέρον από τον κολοσσό του χαλυβουργικού κλάδου Accelor Mittal δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη, ενώ και οι συνθήκες της εγχώριας ζήτησης είναι µάλλον αποθαρρυντικές για νέους επενδυτές. 

  Γνώστες του ελληνικού κλάδου χάλυβα (το συγκεκριµένο εργοστάσιο είναι µονάδα ψυχρής έλασης) σηµειώνουν χαρακτηριστικά ότι πλέον δύσκολα θα υπάρξει ενδιαφερόµενος για τη Hellenic Steel, µια εταιρεία µε παλιό εξοπλισµό, σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήµατα αλλά και ανάγκη για σηµαντικές επενδύσεις αποκατάστασης του οικοπέδου και όχι µόνο. Εάν, µάλιστα, σε αυτά τα εγγενή προβλήµατα, προστεθεί και το δύσκολο (παρά τα σηµάδια σταθεροποίησης) περιβάλλον της εγχώριας αγοράς, τότε το εγχείρηµα για την πώληση και επαναλειτουργία του εργοστασίου καθίσταται ακόµα πιο δύσκολο.

  Ο διαγωνισµός 

  Τα προβλήµατα, εντούτοις, δεν εµποδίζουν τους εκκαθαριστές να προχωρήσουν σε µια ύστατη προσπάθεια για εξεύρεση αγοραστή µέσω διαγωνισµού. Σύµφωνα µε την επίσηµη πρόσκληση, υπάρχει η δυνατότητα η πώληση να γίνει στο πλαίσιο της προ- πτωχευτικής διαδικασίας του νόµου 4446/2016 και των άρθρων 106β και 106δ. Μέσω του διαγωνισµού, θα διατεθεί το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων και των παγίων, στα οποία περιλαµβάνονται το οικόπεδο, τρία κτίρια, όλες οι παραγωγικές γραµµές παραγωγής (συνολικά 12 διαφορετικές µηχανές παραγωγής και επεξεργασίας χάλυβα µαζί µε τον µύλο), οι άλλες εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων, φορτηγά, δίκτυα ενέργειας, εγκαταστάσεις παραγωγής θερµότητας κ.λπ.

  Τα πάγια θα παραχωρηθούν ελεύθερα βαρών και υποχρεώσεων, ωστόσο διευκρινίζεται ότι ο αγοραστής θα επιβαρυνθεί από οποιαδήποτε επιπλέον κόστη προκύψουν από την επανέναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου, την ανακαίνιση ή τον εκσυγχρονισµό του εξοπλισµού. Σηµειώνεται ότι τα χρέη προς πιστωτές φτάνουν τα 75 εκατ. Ευρώ.

  Η προθεσµία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος λήγει την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου του 2018, ενώ, σύµφωνα µε τη διαδικασία, προβλέπεται ότι ο διαγωνισµός θα ολοκληρωθεί σε 2 µήνες.

  Η ιστορία της βιοµηχανίας 

  Η Ελληνική Α.Ε. Χάλυβος ή Ανώνυµος Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος, πιο γνωστή ως Hellenic Steel, δραστηριοποιείται από το 1964 στον τοµέα της ψυχρής έλασης. Στην ακµή της και πριν από τα έντονα προβλήµατα των τελευταίων ετών παρήγε περί τους 200.000 τόνους τον χρόνο από προϊόντα µε αξιοσηµείωτο µερίδιο στην εγχώρια αγορά, αλλά και εξαγωγές κυρίως σε χώρες των Βαλκανίων, όπως Βουλγαρία, Σκόπια, Ρουµανία, αλλά και προς τη Μεσόγειο, Β. Αφρική και Μ. Ανατολή. Λειτουργούσε σε µια έκταση 1.000 στρεµµάτων, µε πάνω από 1.000 άτοµα προσωπικό. 

  Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’90 στο µετοχικό της κεφάλαιο µετείχαν µε µερίδιο 27% η Itochu µαζί µε άλλη µία ιαπωνική εταιρεία, η ιταλική Riva Group µε 20%, η γαλλική Sollac µε 20%, ενώ οι ΕΤΒΑ και ΕΤΕΒΑ είχαν το υπόλοιπο 32,5%. Ωστόσο, στη δεκαετία του 2000 η Riva Group αύξησε σταθερά το ποσοστό της, φτάνοντας το 2014 να ελέγχει πάνω από το 77%.

  Ο όµιλος Riva, που ιδρύθηκε το 1954 από τον Emilo Riva, είναι η µεγαλύτερη χαλυβουργική βιοµηχανία της Ιταλίας και ένας από τους µεγαλύτερους παραγωγούς της Ευρώπης, µε παραγωγή 6,3 εκατ. τόνους και κύκλο εργασιών 2,5 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα ο όµιλος Riva συµµετείχε στη Hellenic Steel µέσω της µίας εκ των δύο εταιρειών του, την Ilva Commerciale.

  Εκτός από τα προβλήµατα της κρίσης της ευρωπαϊκής βιοµηχανίας και της υποχώρησης της ζήτησης για χαλυβουργικά προϊόντα, ο ιταλικός όµιλος υπέστη σοβαρούς τριγµούς το 2012, οπότε και βρέθηκε στο επίκεντρο δικαστικής έρευνας εξαιτίας της σοβαρής περιβαλλοντικής ρύπανσης που προκλήθηκε στο εργοστάσιο του οµίλου στον Τάραντα της Ιταλίας.

  Πρόκειται για το µεγαλύτερο χαλυβουργείο στην Ευρώπη, το οποίο και κατηγορήθηκε για εκτεταµένη µόλυνση του περιβάλλοντος, µε αποτέλεσµα ο όµιλος Riva να µπει στο στόχαστρο όχι µόνο των ιταλικών, αλλά και των ευρωπαϊκών ελεγκτικών Αρχών. Αποτέλεσµα, στα τέλη του 2012 να προαναγγελθεί ως πρώτη αντίδραση το κλείσιµο εργοστασίων σε Ιταλία, Ελλάδα, Τυνησία, καθώς και κάποιων εγκαταστάσεων στη Γαλλία, λόγω των ερευνών αλλά και των προστίµων που επιβλήθηκαν από την ιταλική ∆ικαιοσύνη αρχικά και στη συνέχεια από τα µέτρα που αποφασίστηκαν από τις περιβαλλοντικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

  Έκτοτε και µέχρι το περασµένο καλοκαίρι η Ilva είχε τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, ενώ τον περασµένο Ιούνιο, έπειτα από διαγωνισµό που έγινε, πέρασε στον έλεγχο κονσόρτσιουµ υπό την Accelor Mittal µαζί µε την ιταλική εταιρεία χαλυβουργικών προϊόντων Marcegalgia και την Banca Intesa Sanpaolo έναντι ποσού 1,8 δισ. ευρώ, αλλά και επιπλέον επενδύσεων 2,4 δισ. ευρώ. 

  Οι επιπτώσεις

  Τελικά η… μόλυνση του Τάραντα "έφτασε" στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2014, οπότε και το εργοστάσιο της Hellenic Steel τέθηκε σε εκκαθάριση. Τότε, µάλιστα, η αβεβαιότητα για το µέλλον της ελληνικής οικονοµίας αποµάκρυνε το φηµολογούµενο ενδιαφέρον από µεγάλους χαλυβουργικούς οµίλους. 

  Έναν χρόνο πριν, τα Χριστούγεννα του 2016, αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας και απολύθηκαν περίπου 200 εργαζόµενοι, ενώ σήµερα έχουν παραµείνει 34 εργαζόµενοι που συντηρούν τις εγκαταστάσεις. Ο µητρικός όµιλος όρισε εκκαθαριστές µε στόχο να διερευνηθεί εάν υπάρχει ενδιαφέρον, και στον διαγωνισµό που έγινε την περασµένη άνοιξη εµφανίστηκαν τρεις εταιρείες, ωστόσο προσφορά κατατέθηκε από µία. Οι διαπραγµατεύσεις που ακολούθησαν οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, καθώς η προσφορά κρίθηκε χαµηλή, ενώ δεν έγινε αποδεκτός ο όρος για εκτέλεση περιβαλλοντικών επενδύσεων ύψους 5 εκατ. ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων