Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Δεκ-2017 08:23

  Ποιοι βάζουν "φρένο" στις επενδύσεις στη Βιομηχανία

  Ποιοι βάζουν "φρένο" στις επενδύσεις στη Βιομηχανία
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση
   
  Αυξημένες μεν σε σχέση με το 2016, μειωμένες δε, με βάση τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει την περασμένη Άνοιξη, είναι οι επενδύσεις στη βιομηχανία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιχειρήσεων, όπως αυτές αποτυπώνονται σε έρευνα του ΙΟΒΕ, οι επενδυτικές δαπάνες στο σύνολο της μεταποίησης προβλέπεται να είναι εφέτος αυξημένες κατά 12,1% σε σχέση με τις δαπάνες του 2016 που είχαν διαμορφωθεί στο -3.5%. Ωστόσο υπολείπονται κατά 6,7 μονάδες σε σχέση με τις προβλέψεις που είχαν κάνει οι ίδιοι επιχειρηματίες στην προηγούμενη έρευνα Μαρτίου – Απριλίου του ΙΟΒΕ. Τότε προβλεπόταν μεγαλύτερη άνοδος των επενδύσεων για το 2017, της τάξης του 18,8%. Το 2018, σύμφωνα πάντα με το ΙΟΒΕ, προβλέπεται να αυξηθούν κατά 15,4%.

  Βέβαια οι αποκλίσεις, μεταξύ αρχικών και τελικών προβλέψεων, δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, οι πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις για την τάση των επενδύσεων το 2017 παραμένουν θετικές αλλά κάτω των αρχικών εκτιμήσεων. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα σημειωθεί άνοδος της αξίας της επενδυτικής δραστηριότητας κατά 4% στην ΕΕ-28 και 2,5% στην Ευρωζώνη. Με την Ελλάδα να εμφανίζει την 6η υψηλότερη πρόβλεψη για την αξία της επενδυτικής δαπάνης του 2017.

   Ποιοι βάζουν "φρένο” στις επενδύσεις

  Ωστόσο η οικονομική πολιτική στο σύνολό της, η φορολογία κερδών, αλλά και η διαθεσιμότητα και το κόστος κεφαλαίων παραμένουν σταθερά οι περισσότερο αποτρεπτικοί παράγοντες των επενδύσεων. Συγκεκριμένα από την έρευνα του ΙΟΒΕ προκύπτει πως τα κίνητρα για επενδύσεις αποτιμώνται ως επί το πλείστον αρνητικά για την επενδυτική δραστηριότητα το 2017, αλλά παρουσιάζονται ουδέτερα ως προς τη σχετική επίδρασή τους για το 2018. 

  Η διαθεσιμότητα και το κόστος κεφαλαίων ακολουθούν στη σχετική κατάταξη, με το ποσοστό που τα αξιολογεί αρνητικά να κυμαίνεται στο 34% και 30% αντίστοιχα το 2017 και το 2018. Έντονα αρνητική εμφανίζεται και πάλι η επίδραση της φορολογίας κερδών, με το 60% των ερωτηθέντων (58% για το 2018) να θεωρεί το επίπεδο της φορολογίας αποτρεπτικό για επενδύσεις. Την πρωτοκαθεδρία στις αρνητικές επιδράσεις επί των επενδυτικών σχεδίων των βιομηχανικών επιχειρήσεων διατηρεί σταθερά τα τελευταία έτη η οικονομική πολιτική στο σύνολό της, αν και βρίσκεται πλέον πολύ κοντά με τη φορολόγηση των κερδών. Συγκεκριμένα, το 62% των ερωτώμενων κρίνει την επίδρασή της το 2017 ως αρνητική ή πολύ αρνητική, ποσοστό το οποίο μειώνεται ελαφρώς στο 58% για το 2018. 

  Ποια η πρόβλεψη για το 2018

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι σχετικές δαπάνες για το 2018 προβλέπεται να αυξηθούν κατά 15,4%. Σε κλαδικό επίπεδο στα Τρόφιμα –  Ποτά – Καπνός αναμένεται άνοδος 15,7%, στα Χημικά 22,9%, στα Μη Μεταλλικά Ορυκτά 125,7%, στον κλάδο Ένδυσης – Υπόδησης 16,7% και στην Κλωστοϋφαντουργία (6,3%). Αντίθετα στις λοιπές βιομηχανίες οι πρόσφατες προβλέψεις καταλήγουν σε μείωση της επενδυτικής δραστηριότητας το 2018 σε σχέση με το 2017 κατά -6,3%. Η πτώση προέρχεται κυρίως από τα έπιπλα, το μηχανολογικό εξοπλισμό και τη βασική μεταλλουργία. Κύρια προτεραιότητα των επενδύσεων παραμένουν οι δαπάνες για αντικατάσταση του υφισταμένου κεφαλαιουχικού εξοπλισμού, (52%), ενώ ακολουθούν οι δαπάνες για διεύρυνση της παραγωγικής δυναμικότητας για νέα προϊόντα (18%), για αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας για τα ήδη παραγόμενα προϊόντα (11%) και βελτίωση των μεθόδων παράγωγης που ήδη εφαρμόζονται (10%).

  Τι συνέβη εφέτος

  Βάσει των αποτελεσμάτων της τρέχουσας έρευνας, στους περισσότερους μεταποιητικούς κλάδους η επενδυτική δραστηριότητα αναμένεται να διευρυνθεί. Από τις βασικές βιομηχανίες, εξαίρεση αποτελεί ο κλάδος των Μη Μεταλλικών Ορυκτών και των Χημικών, όπου και εκτιμάται κάμψη της τάξης του -18,5% και -43,3% αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, άνοδος 21,2% προβλέπεται στις εκτιμήσεις των επενδύσεων στα Τρόφιμα – Ποτά – Καπνός, επίδοση που λόγω της σχετικής σημασίας του κλάδου επηρεάζει τελικά και το σύνολο της βιομηχανίας. Στους λοιπούς βιομηχανικούς κλάδους που εξετάζονται, η επενδυτική δαπάνη το 2017 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί οριακά, κατά 0,8%. Από αυτούς, στην Ένδυση – Υπόδηση και την Κλωστοϋφαντουργία, οι επιχειρήσεις δήλωσαν αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα για το 2017 (κατά 16,7% και 6,3% αντίστοιχα). Ωστόσο, μεταξύ των λοιπών κλάδων, στον Μηχανολογικό εξοπλισμό και τις Ηλεκτρικές μηχανές & συσκευές καταγράφεται για αυτήν χρονιά σταθερότητα (0%) και πτώση (-17%) αντίστοιχα στην επενδυτική δραστηριότητα. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων