Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Δεκ-2017 08:14

  Σε πλειστηριασμό το πρώην βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου στα Εξάρχεια

  Σε πλειστηριασμό το πρώην βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου στα Εξάρχεια
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Αγοραστή για το ακίνητο, που στέγαζε ένα από τα βιβλιοπωλεία της πτωχευμένης αλυσίδας Παπασωτηρίου θα αναζητήσει, τέλη Ιανουαρίου, η Alpha Bank μέσω πλειστηριασμού.

  Πρόκειται για το κατάστημα 50 τ.μ. επί των οδών Πατησίων 40 και Στουρνάρη 49 και για το διαμέρισμα 150,2 τ.μ. στον πρώτο όροφο του ίδιου κτηρίου που βγαίνουν στο "σφυρί” με τιμή πρώτης προσφοράς 100 χιλιάδων ευρώ και 120.000 ευρώ, αντίστοιχα.

  Η τράπεζα, ως επισπεύδουσα, εκπλειστηριάζει για δεύτερη φορά τις δύο ιδιοκτησίες, καθώς η εκποίηση που πραγματοποιήθηκε τέλη Νοεμβρίου υπήρξε άγονη.

  Είναι αμφίβολο εάν θα εμφανιστεί ενδιαφερόμενος για τα ακίνητα της Παπασωτηρίου, η οποία άνοιξε το πρώτο κατάστημα στην οδό Στουρνάρη, όπου, πριν από μερικά χρόνια, υπήρχαν τρία βιβλιοπωλεία της γνωστής αλυσίδας (στον αριθμό 35 βρισκόταν η έδρα της).

   Η πτώχευση

  Τον Μάιο του 2016 συσσωρευμένα προβλήματα ετών οδήγησαν στο λουκέτο τα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου που διέθεταν κάποτε 26 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

  Η κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου φαίνεται να έφερε καίριο πλήγμα στη δραστηριότητα της αλυσίδας, με αποτέλεσμα στα τέλη του 2015 να αναζητά συμφωνία με τους πιστωτές. Η αλυσίδα, που ξεκίνησε από ένα μικρού εμβαδού κατάστημα στην οδό Στουρνάρη το 1981, στις αρχές του 2016, έκλεισε ακόμη και το εμβληματικό της κατάστημα στην οδό Πανεπιστημίου, το οποίο είχαν κατατάξει οι εκδόσεις Braun ως ένα από τα 50 καλύτερα βιβλιοπωλεία στην Ευρώπη.

  Η εταιρεία κατάφερε, έως και το 2014, να διατηρήσει τη θέση της σε μια αγορά έντονου ανταγωνισμού, με, εκείνη τη χρονιά, ο ετήσιος κύκλος εργασιών να αγγίζει τα 9,77 εκατ. ευρώ και τα με κέρδη προ φόρων να ανέρχονται σε 156.159 ευρώ.

  Υπολογίζεται ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουν κατεβάσει ρολά περισσότερα από 500 εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στον κλάδο του βιβλίου.
   
  dimitris.delevegos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων