Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Δεκ-2017 07:56

  Υποβάλλονται οι δεσμευτικές προσφορές για τη Cyta Ελλάδος

  Υποβάλλονται οι δεσμευτικές προσφορές για τη Cyta Ελλάδος
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ένα βήμα πιο κοντά στη περαιτέρω συγκέντρωση (consolidation) του κλάδου των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα αποτελεί η πώληση του τέταρτου μεγαλύτερου πάροχου της αγοράς, της Cyta Ελλάδος.
   
  Ο διαγωνισμός που υλοποιεί η PricewaterhouseCoopers Business Solutions, ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της μητρικής "Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου" (ΑΤΗΚ) φθάνει στο στάδιο της υποβολής των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών. Δικαίωμα υποβολής έως αύριο, 19 Δεκεμβρίου, έχουν οι Vodafone, Wind Hellas και PCCW Global που εκδήλωσαν εξαρχής ενδιαφέρον για την 100% θυγατρική του κυπριακού ομίλου.
   
  Οι εταιρείες που πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού απέκτησαν πρόσβαση στο VDR και προχώρησαν σε due diligence της εταιρείας, ενώ ενημερώθηκαν από τη διοίκηση της για την τρέχουσα εικόνα της, σε επίπεδο συνδρομητικής βάσης και χρηματοοικονομικής κατάστασης. Βάσει των στοιχείων αυτών θα αποφασίσουν κατά πόσον θα υποβάλουν προσφορά σε ποιο θα είναι το ύψος της.
   
  Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του διαγωνισμού υπάρχει πρόβλεψη για τους ενδιαφερόμενους να διευκρινίσουν ποιο ποσοστό των μετοχών της Cyta Eλλάδος θα αγοραστεί με μετρητά και ποιο ποσοστό με ανταλλαγή άλλων περιουσιακών στοιχείων. Η ΑΤΗΚ πωλεί το σύνολο των μετοχών (100%), το ποσοστό, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από τις προσφορές που θα δεχθεί.
   
  Για τη Cyta Ελλάδος ένας από τους βασικούς προβληματισμούς των υποψηφίων επενδυτών είναι οι συσσωρευμένες ζημιές της. Από το 2007 δεν έχει εμφανίσει κερδοφόρο χρήση και απαιτούνταν διαρκώς κεφαλαιακή ενίσχυση από την μητρική ΑΤΗΚ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής στη Κυπριακή Βουλή, η συνολική χρηματοδότηση της εταιρείας από τη μητρική Cyta ξεπερνά τα 194 εκατ. ευρώ, ενώ οι συσσωρευμένες ζημιές ανέρχονται στα 165 εκατ. ευρώ. Οι δανειακές υποχρεώσεις της Cyta Ελλάδος ανέρχονται στα επίπεδα των 60 εκατ. ευρώ.
   
  Η εταιρεία το 2016 εμφάνισε συνολικό κύκλο εργασιών 90,8 εκατ. ευρώ (από 107,8 εκατ. ευρώ το 2015), EBITDA - 2,41 εκατ. ευρώ και ζημιές 18,91 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιών 18,80 εκατ. ευρώ το 2015). Την ίδια περίοδο το πελατολόγιο της διαμορφώθηκε στις 307 χιλιάδες για την σταθερή και 51 χιλιάδες για την κινητή. Σημειώνεται ότι εντός του 2017 αποφασίστηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 15,6 εκατ. ευρώ στην Cyta Ελλαδος,  μέσω κεφαλαιοποίησης οφειλής, μετατρέποντας την καθαρή θέση της εταιρείας σε θετική.
   
  Το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών για τη Cyta Ελλάδος πέρα από το πελατολόγιό και τις υπηρεσίες quad-play που διαθέτει, επικεντρώνεται και στο ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών νέας γενιάς 5.500 χλμ. που διαθέτει. Ιδιαίτερα η παρουσία της στην Κρήτη, από όπου ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, κυρίως στο σκέλος των εταιρικών πελατών (μεγάλα ξενοδοχεία), αλλά και σε αυτό της ανάπτυξης συνεργιών με άλλα διεθνή τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.
   
  Παράγοντες της τηλεπικοινωνιακής αγορά θεωρούν ότι οι οικονομικές προσφορές θα ενσωματώνουν τα παραπάνω δεδομένα, καθώς και όσα ευρήματα προέκυψαν από τη διαδικασία των οικονομικών ελέγχων. O επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος Χ. Μπρουμίδης προ ημερών επιβεβαίωσε την κατάθεση προσφοράς για τη Cyta, ενώ το ίδιο αναμένεται και από τη Wind. Δεδομένου, ωστόσο, ότι η ΑΤΗΚ (το κυπριακό κράτος ουσιαστικά) έχει δαπανήσει κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ, υπάρχουν δανειακές υποχρεώσεις της τάξης των 60 εκατ. ευρώ και η πώληση της Cyta Ελλάδος θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή, η αποδοχή ή μη των οικονομικών προσφορών που θα κατατεθούν και κατ’ επέκταση της πώλησης, αποτελεί από την πλευρά του κυπριακού κράτους, συνισταμένη πολιτικών και οικονομικών παραμέτρων.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων