Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Δεκ-2017 07:55

  Στο Μαρόκο, μέσω Edita, η Chipita

  Στο Μαρόκο, μέσω Edita, η Chipita
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tης Αλεξάνδρας Γκίτση

  Το αν εν τέλει ο ισχυρός άνδρας της Chipita, κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, θα εμπλακεί με τον Παναθηναϊκό (σ.σ. ο ίδιος πάντως χθες δήλωσε πως σταματάει την προσπάθεια), μένει να φανεί. Μέχρι τότε συνεχίζει, είτε ο ίδιος, είτε οι εταιρείες στις οποίες συμμετέχει η Chipita, να διευρύνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

  Μια, "εξ αντανακλάσεως" τέτοια επένδυση για την Chipita, είναι η είσοδος της αιγυπτιακής Edita στο Μαρόκο. Η Chipita, ελέγχει το 13% της Edita, από 28% που ήταν στις αρχές του 2015. Η νέα αυτή επένδυση για την Edita θα γίνει μέσω κοινοπραξίας με το Dislog Group, που "σερβίρει" περισσότερα από 60.000 σημεία πώλησης. Το πλάνο της Edita Food Industries Morocco, στην οποία η Αιγυπτιακή εταιρεία θα ελέγχει το 51%, προβλέπει τη δημιουργία παραγωγικής μονάδας και επενδύσεις ύψους 10 εκατ. δολαρίων. Όπως έγινε γνωστό, (σχετικές ανακοινώσεις έγιναν στις 10 Δεκεμβρίου), η Edita Food Industries Morocco θα διανέμει τα προϊόντα της αιγυπτιακής εταιρείας στη χώρα, όπως Molto, Todo, Bake Rolz, Twinkies, κ.ά. 

  Για τις εξελίξεις είχε προϊδεάσει πριν από λίγες εβδομάδες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Edita κ. Χάνι Μπέρζι κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας. Τότε είχε πει: "Προωθούμε τις εξαγωγές και την περιφερειακή επέκταση, ιδιαίτερα σε ταχέως αναπτυσσόμενες αναδυόμενες αγορές με μεγάλες καταναλωτικές βάσεις και σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης.”

  Η Edita, η οποία πριν από λίγο διάστημα εγκαινίασε νέο εργοστάσιό, πέτυχε το τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, αύξηση 32% στις πωλήσεις της οι οποίες ανήλθαν στα 47,2 εκατ. δολ. ενώ ενίσχυσε το καθαρό αποτέλεσμά της κατά 47%. Αυτό οφείλεται σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Χάνι Μπέρζι: "...στην επιτυχημένη απορρόφηση των πληθωριστικών κλυδωνισμών που προέκυψαν από το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και στην επίτευξη συνεκτικής ανάπτυξης." 

  Η Edita Food Industries ιδρύθηκε το 1996 ως κοινοπραξία μεταξύ της Chipita και της οικογένειας Berzi. Η είσοδός της Chipita στην αιγυπτιακή αγορά με το croissant Molto ήταν δυναμική, με την Edita να καταλαμβάνει πολύ γρήγορα την πρώτη θέση και να εισάγει τα Bake Rolz στην κατηγορία του αλμυρού snack. Η εξαγορά της εταιρείας Hostess στην Αίγυπτο και ο εκσυγχρονισμός των εργοστασίων της, εισήγαγε την εταιρεία στην αγορά των cakes, δίνοντάς της περαιτέρω ώθηση. Η Edita σήμερα είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων στην Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων