Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Δεκ-2017 20:55

  Σε αναμόρφωση της φορολογικής του δομής προχωρά το Facebook

  Σε αναμόρφωση της φορολογικής του δομής προχωρά το Facebook
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22:25

  Την αναμόρφωση της φορολογικής του δομής σχεδιάζει το Facebook εγκαταλείποντας το μοντέλο της διοχέτευσης των εσόδων του στη θυγατρική του στην Ιρλανδία, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

  Ειδικότερα, ο κολοσσός της κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να καταγράφει τα διαφημιστικά του έσοδα σε τοπική βάση, αντί να τα διοχετεύει μέσω των διεθνών του γραφείων στο Δουβλίνο, αν και όπως επισημαίνει το Reuters η κίνηση αυτή δεν αναμένεται να οδηγήσει την εταιρεία να πληρώσει υψηλότερους φόρους.

  Ο οικονομικός διευθυντής του Facebook, Dave Wehner ανακοίνωσε ότι η εταιρεία αποφάσισε να μετακινηθεί σε μία τοπική δομή πωλήσεων στις χώρες που έχει γραφεία, προκειμένου να στηρίξει τους εγχώριους διαφημιστές.

  "Σε απλούς όρους, αυτό σημαίνει ότι τα διαφημιστικά έσοδα που στηρίζονται από τις τοπικές ομάδες μας δεν θα καταγράφονται πλέον από τα διεθνή μας γραφεία στο Δουβλίνο, αλλά αντίθετα θα καταγράφονται από την τοπική μας εταιρεία στη συγκεκριμένη χώρα", αναφέρει ο Wehner σε ανάρτηση του.

  "Πιστεύουμε ότι η μετακίνηση σε μια τοπική δομή πωλήσεων θα δώσει μεγαλύτερη διαφάνεια στις κυβερνήσεις και στους φορείς χάραξης πολιτικής σε ολόκληρο τον κόσμο που έχουν αναφερθεί στην ανάγκη για μεγαλύτερη ορατότητα στα έσοδα που σχετίζονται με τοπικές πωλήσεις στις χώρες τους", προσθέτει ο Wehner.

  Οι αλλαγές θα γίνουν σε κάθε χώρα που ο κολοσσός διατηρεί γραφεία, αναφέρει το BBC, σημειώνοντας ότι οι αλλαγές αυτές έρχονται μετά τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από κυβερνήσεις και το κοινό προς τις πολυεθνικές για τις φορολογικές τους πρακτικές.

  Ο Wehner ανακοίνωσε ότι το Facebook θα υλοποιήσει τις αλλαγές μέσα στο 2018 με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο μισό του 2019.

  Σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει νομοθετικές προτάσεις, οι οποίες αναμένονται τον Μάρτιο, για την αύξηση της φορολογίας σε πολυεθνικές εταιρείες που κατηγορούνται ότι πληρώνουν πολύ λίγα στην Ε.Ε. καταγράφοντας κέρδη σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές όπου διατηρούν τα κεντρικά τους γραφεία, όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο.

  Η Wall Street Journal σημειώνει πάντως ότι δεν είναι ξεκάθαρο πώς οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις της εταιρείας. Το Facebook θα ξεκινήσει επίσης να καταγράφει κόστη – περιλαμβανόμενων των δαπανών για τη χρήση πνευματικής ιδιοκτησίας, σε τοπική βάση επίσης, όπως διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

  Επίσης, η αλλαγή αυτή δεν θα επηρεάσει τις διαφημίσεις που αγοράζουν απευθείας στο δικτυακό τόπο εκατομμύρια διαφημιστές σε ολόκληρο τον κόσμο.

  Η ανακοίνωση του Facebook είναι το τελευταίο παράδειγμα από μία πολυεθνική εταιρεία η οποία προχωρά σε αναμόρφωση των φορολογικών της πρακτικών αντιδρώντας στην πίεση των ρυθμιστικών αρχών και της κοινής γνώμης, ιδίως στην Ευρώπη.

  Στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε προκληθεί δημόσια κατακραυγή όταν έγινε γνωστό ότι το Facebook είχε πληρώσει μόλις £4.327 σε φόρους το 2014, σύμφωνα με το BBC.

  Τον Απρίλιο του 2016 η εταιρεία ξεκίνησε να καταγράφει περισσότερα διαφημιστικά έσοδα από το γραφείο της στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντί από την Ιρλανδία.

  Αυτό ενίσχυσε σημαντικά τα έσοδα και τα κέρδη για τις δραστηριότητες της στο Ηνωμένο Βασίλειο, οδηγώντας σε υψηλότερους φόρους. Το Facebook πλήρωσε £5,1 εκατ. σε φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο το περασμένο έτος, από £4,2 εκατ. το 2015, σε έσοδα £842 εκατ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων