Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Δεκ-2017 09:31

  Χ. Μπρουμίδης: Καταλύτης η Vodafone στην επόμενη ημέρα των telecoms

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Την αισιοδοξία του ότι η εγχώρια τηλεπικοινωνιακή αγορά ατενίζει καλύτερες ημέρες, έχοντας "περάσει τον κάβο", αλλά και την πεποίθηση ότι η Vodafone Ελλάδας θα διεκδικήσει ρόλο ως καταλύτη στην αγορά των ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ελλάδα και σε όλες τις επιμέρους αγορές που διαθέτει παρουσία, εξέφρασε ο Χάρης Μπουμίδης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου.

  Μιλώντας σε ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους των media, ο επικεφαλής του ομίλου εμφανίστηκε αρκετά πιο αισιόδοξος, από μια διετία νωρίτερα, όπως είπε, τόσο για το σύνολο της αγοράς, όσο και για την ίδια τη Vodafone Ελλάδας. Ο όμιλος πέτυχε όλους τους οικονομικούς του στόχους, καταγράφοντας στο πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους κύκλο εργασιών 440 εκατ. ευρώ, ισχυρό ρυθμό αύξησης των εσόδων από υπηρεσίες (4,6%), διεύρυνση της πελατειακής βάσης στη σταθερή (643 χιλιάδες πελάτες) και εντυπωσιακή άνοδο της κατανάλωσης data στο δεύτερο τρίμηνο, η οποία ξεπέρασε τα 12 χιλιάδες TB. 

  Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τηλεπικοινωνιακή αγορά έχοντας περάσει ένα κρίσιμο σημείο, βρίσκεται σταθερά σε φάση ανάκαμψης, με "όχημα" τις μεγάλες επενδύσεις που υλοποιούνται σε δίκτυα νέας γενιάς, εκτιμώντας πως σε τρία χρόνια από σήμερα το 75% των συνδέσεων στην χώρα (εταιρικών και οικιακών) θα έχουν ταχύτητες 100 Mbps. "Οι επενδύσεις που υλοποιούνται από όλους τους παρόχους της αγοράς θα αλλάξουν την εικόνα και θα φέρουν την Ελλάδα σε μια νέα ψηφιακή εποχή, ανεβάζοντας την Ελλάδα αρκετές θέσεις υψηλότερα από την προτελευταία που βρίσκεται σήμερα στην σχετική λίστα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Vodafone θα πρωταγωνιστήσει σε αυτή την εποχή, παίζοντας καταλυτικό ρόλο. Βλέπω ένα καλύτερο μέλλον για τις τηλεπικοινωνίες και για τη Vodafone, γιατί είναι ένας πάροχος που τα έχει όλα", τόνισε ο κ. Μπρουμίδης

  Ο όμιλος, ως γνωστόν, έχει δεσμευθεί για την πρώτη μεγάλης κλίμακας υλοποίηση δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) στην Ελλάδα, η οποία έχει υποβληθεί και εγκριθεί ως επενδυτικό πλάνο από την ΕΕΤΤ στο πλαίσιο του κανονισμού Vectoring/NGA και αποτελεί μέρος του στρατηγικού πλάνου της εταιρείας για επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ έως το 2020.  Η πρώτη περιοχή, στην οποία θα ολοκληρωθεί δίκτυο FTTH σε μεγάλη κλίμακα, είναι ο Βύρωνας, όπου θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά σε πραγματικές συνθήκες, η πρόσβαση και ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών, καθώς και η κάθετη υλοποίηση στα κτήρια, μέχρι το σπίτι του τελικού χρήστη. 

  Ήδη η Vodafone ολοκλήρωσε την ανάπτυξη δικτύου νέας γενιάς (και με την χρήση οπτικών ινών) σε Φρεαττύδα, Νέο Κόσμο, Παγκράτι και Γηροκομείο και συνεχίζει μέσα στους επόμενους μήνες την υλοποίηση δικτύων νέας γενιάς (είτε FTTH είτε FTTC/Vectoring) σε πολλές περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Κοζάνης, των Ιωαννίνων και της Βέροιας. 

  Ενοποιημένες υπηρεσίες

  Ο κ. Μπρουμίδης μίλησε επίσης για τους καταλύτες ανάπτυξης της Vodafone το επόμενο διάστημα, που θα είναι η ίνα, το περιεχόμενο και οι νέες τεχνολογίες. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, οι εξελίξεις είναι ταχύτατες και είναι ήδη ορατές, με με ρυθμούς που ακόμη δεν έχουμε συνειδητοποιήσει στην Ελλάδα. Η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών που πλέον αποτελούν πραγματικότητα σε προηγμένες τεχνολογικά χώρες όπως το IoT, τα νέα δίκτυα, αλλά και το 5G θα αποτελέσουν κινητήρια δύναμη για τη Vodafone Ελλάδας στα επόμενα χρόνια.

  -Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο ότι η Vodafone αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς για την ενίσχυση των ενοποιημένων υπηρεσιών επικοινωνίας και ψυχαγωγίας. Ιδιαίτερα στο τηλεοπτικό περιεχόμενο, υποστήριξε πως το νέο μοντέλο είναι η δημιουργία ακριβού – premium περιεχομένου που θα διατίθεται σε πολλούς, κάτι που αποτυπώνεται στην πρόσφατη συμφωνία συνεργασίας με την Forthnet για τα τηλεοπτικά κανάλιτα της τελευταίας, συμφωνία που επιτρέπει στη Vodafone να παρέχει περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές. "Είχαμε εγκαίρως προβλέψει και επιβεβαιωθήκαμε ότι οι εξελίξεις στην αγορά οδηγούν σταδιακά στο να παύσει η αποκλειστικότητα του premium τηλεοπτικού περιεχομένου", σημείωσε.

  Στόχος είναι η Vodafone να καταστεί πάροχος συνολικών υπηρεσιών ψυχαγωγίας και επικοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος ανέφερε πως έως το καλοκαίρι του 2018 η εταιρεία θα έχει ολοκληρώσει τις επενδύσεις της σε ότι αφορά τη νέα πρόταση συνδρομητικής τηλεόρασης που θα είναι διαθέσιμη σε όλους και όχι μόνο στους πελάτες της Vodafone και η οποία θα εστιάζει στο premium περιεχόμενο. Συγκεκριμένα, η Vodafone θα εγκαινιάσει μία νέα τηλεοπτική πλατφόρμα, η οποία θα δώσει καινούριες δυνατότητες στο Vodafone TV, καθώς θα έχει χαρακτήρα over-the-top (OTT), θα παρέχει τηλεοπτικές υπηρεσίες ανεξαρτήτως δικτύων και συσκευών και θα προσφέρει ευελιξία, σύγχρονες τεχνολογίες και περιεχόμενο που συναρπάζει.

  Το θέμα της ρύθμισης

  Σε ότι αφορά στο θέμα της ρύθμισης που ανέδειξε προ ημερών ο επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ Μ. Τσαμάζ, ο Χ. Μπρουμίδης τόνισε χαρακτηριστικά πως "δεν του αρέσουν οι "κοκορομαχίες", αν και σημείωσε πως σε ένα βαθμό αντιλαμβάνεται τον εκνευρισμό που προκαλείτα, αφού πλέον η Vodafone με τις επενδύσεις που υλοποιεί, σε μεγάλο βαθμό δεν θα είναι ενοικιαστές αλλά ιδιοκτήτρια δικτύου. "Το πλάνο που έχουμε καταθέσει είναι το μεγαλύτερο σε FTTH”, σημείωσε.

  Παρόλα αυτά κάλεσε όλες τις πλευρές να δουν την μεγάλη εικόνα και να συνδράμουν στην τεχνολογική επανάσταση που συντελείται στη χώρα και συγκεντρώσει και απαιτεί δισεκατομμύρια επενδύσεων. Ανέφερε, μάλιστα πως όλες οι εταιρείες, μέσω των αρμόδιων υπουργείων, ζητούν περισσότερα κονδύλια από την ΕΕ για επενδύσεις. Τονίστηκε, ωστόσο, πως η ρύθμιση και η έγκαιρη (προληπτική και μη) παρέμβαση είναι αναγκαίες για την αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς και την υλοποίηση επενδύσεων, και τη διασφάλιση ότι δεν υφίστανται διακρίσεις στην πρόσβαση και  στη συμπεριφορά στη χονδρική αγορά, οι οποίες θα προκαλούσαν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό.

  Τέλος, ο επικεφαλής του ομίλου επιβεβαίωσε ότι το ισχυρό ενδιαφέρον για την απόκτηση της Cyta Ελλάδος στο πλαίσιο που διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι θα κατατεθεί δεσμευτική προσφορά έως τις 19 Δεκεμβρίου που εκπνέει η σχετική προθεσμία. Σε ότι αγορά το επίσης σε εξέλιξη θέμα της Forthnet, ο κ. Μπρουμίδης αρκέστηκε να σχολιάσει πως η Vodafone παρακολουθεί τις εξελίξεις ετοιμάζοντας τις δικές προτάσεις.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων