Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Νοε-2017 19:43

  Τράπεζα Πειραιώς: Ποιο είναι το πλάνο μείωσης των NPEs

  Τράπεζα Πειραιώς: Ποιο είναι το πλάνο μείωσης των NPEs
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Έμφαση στο εφεξής πλάνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) της, έδωσε πριν από λίγο η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου στους αναλυτές εγχώριων και ξένων οίκων.

  Όπως αναφέρθηκε, ο στόχος μέχρι τα τέλη του 2019 είναι μείωση των NPEs στα 20,3 δισ. ευρώ από 32 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου 2017 (όπως σημειώθηκε, τα NPEs έχουν μειωθεί κατά 3 δισ. ευρώ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο) και θα επιτευχθεί μέσω πολύ δραστικότερων ρυθμίσεων, αλλά και αύξησης των πωλήσεων κόκκινων δανείων. Πρόκειται για πλάνο που χαρακτηρίστηκε "πρόκληση, αλλά επιτεύξιμη" και στο οποίο η συμβολή των διαγραφών θα ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ, των πωλήσεων σε 4 δισ. ευρώ και των ρυθμίσεων σε 3 δισ. ευρώ.

  Όπως ανέφερε η διοίκηση της Τράπεζας, μέχρι τα τέλη του 2019 υπολογίζεται ότι ρυθμισμένα δάνεια 300 – 400 εκατ. ευρώ θα ξαναγίνονται "κόκκινα". Ως αποτέλεσμα, μέχρι τα τέλη του 2019 αναμένονται νέες εισροές από NPEs της τάξεως των 6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα δάνεια που θα θεραπευτούν υπολογίζονται σε 9 δισ. ευρώ, συνεπώς θα υπάρξει καθαρή μείωση 3 δισ. ευρώ στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

  Όπως σημειώθηκε, τα redefaults στα ρυθμισμένα δάνεια παρουσίασαν αύξηση από τις αρχές του 2016 και οι ρυθμίσεις υστέρηση στο πρώτο τρίμηνο του 2017, ωστόσο πλέον και τα δάνεια που ξαναγίνονται "κόκκινα" βαίνουν μειούμενα, και οι ρυθμίσεις – αναδιαρθρώσεις αναπληρώνονται. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, για την περίοδο Ιουνίου  2016 – Σεπτεμβρίου 2017 η Τράπεζα είχε στόχο για ρυθμίσεις 2,7 δις. ευρώ και πέτυχε 2,3 δις. ευρώ, ενώ η πρόβλεψη για redefaults στο 1,9 δις. ευρώ, διαμορφώθηκε σε 2 δις. ευρώ. 

  Πέρα από τις πιο δραστικές ρυθμίσεις που θα ακολουθήσει η Τράπεζα για την επίτευξη των στόχων μείωσης των NPEs/NPLs, σημαντικό βάρος θα πέσει στις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως αναφέρθηκε ο αρχικός στόχος για τις πωλήσεις στο πλάνο που υποβλήθηκε στον SSM ανερχόταν σε 2 δις. ευρώ και πλέον έχει αυξηθεί στα 3,5 δις. ευρώ. Η ενίσχυση του στόχου έγινε καθώς σημειώθηκε βελτίωση στο οικονομικό κλίμα, ωριμάζει το νομοθετικό πλαίσιο και παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον από ξένους αγοραστές. 

  Σύμφωνα με τη διοίκηση, μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2018, η Τράπεζα θα προχωρήσει στην πώληση χαρτοφυλακίου NPLs ύψους 2 δις. ευρώ, εκ των οποίων το 1,2 δις. ευρώ θα αφορά καταγγελμένα, εξασφαλισμένα δάνεια μικρών επιχειρήσεων και το 0,5 δις. ευρώ ανεξασφάλιστα καταναλωτικά.

  Σχετικά με τους πλειστηριασμούς και δη τους ηλεκτρονικούς (καθώς όπως αναφέρθηκε, οι φυσικοί θα ατονήσουν σταδιακά), η Τράπεζα ενημέρωσε τους αναλυτές ότι θα συμμετάσχει στην ηλεκτρονική δημοπρασία της 6ης Δεκεμβρίου με 20 από τους 50 πλειστηριασμούς που θα διενεργηθούν. Για το 2018 οι πλειστηριασμοί στους οποίους θα προχωρήσει η Τράπεζα θα είναι ύψους 800 – 900 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό θα ανέβει στο 1,8 – 1,9 δις. ευρώ το 2019.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων