Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Νοε-2017 09:17

  Ποια είναι τα ελληνικά… heets που βγάζει στην αγορά η Παπαστράτος

  Ποια είναι τα ελληνικά… heets που βγάζει στην αγορά η Παπαστράτος
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Εδώ και έξι μήνες το εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέων γραμμών παραγωγής. 

  Η επένδυση αυτή βάζει το ελληνικό εργοστάσιο στο επίκεντρο μιας μεγάλης παγκόσμιας αλλαγής, που έχει ως στόχο τον περιορισμό του συμβατικού καπνίσματος και την προώθηση από τη διεθνή καπνοβιομηχανία προϊόντων μειωμένου κινδύνου. Έτσι και στην Ελλάδα, η Παπαστράτος αλλάζει πλήρως το εργοστάσιό της με στόχο να γίνει ένα από τα μεγάλα διεθνή κέντρα παραγωγής των νέων ράβδων καπνού που χρησιμοποιούνται στις μηχανές ατμίσματος IQOS ένα προϊόν που ανέπτυξε μετά από 8 χρόνια έρευνας η PM International.

  Οι ράβδοι αυτοί που στη γλώσσα της βιομηχανίας ονομάζονται heets θα παράγονται στο καθετοποιημένο νέο εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο, όπου η κατασκευή θα ξεκινά από την επεξεργασία των φύλλων καπνού μέχρι την κατασκευή και τη συσκευασία. 

  Που βρίσκεται λοιπόν σήμερα η επένδυση που με την ολοκλήρωσή της θα βρει το εργοστάσιο με δυναμικότητα παραγωγής 20 δις ράβδων καπνού ετησίως;

  Ήδη αυτή τη στιγμή έχουν εγκατασταθεί και βρίσκονται σε δοκιμαστική παραγωγή οι δύο πρώτες από τις 10 συνολικά μηχανές παραγωγής heets, δηλαδή οι μηχανές που παραλαμβάνουν τον ομογενοποιημένο καπνό, τον οποίο χρησιμοποιούν στις ράβδους. Αυτή η διαδικασία που λέγεται secondary θα είναι έτοιμη να μπει σε εμπορική παραγωγή από το Μάρτιο, φέρνοντας στην αγορά τα πρώτα ελληνικά heets. 

  Λίγο αργότερα, εντός του καλοκαιριού του 2018 αναμένεται να μπει σε λειτουργία και το primary δηλαδή η γραμμή παραγωγής που παραλαμβάνει τα φύλλα καπνού και τα μετατρέπει σε ομογενοποιημένο καπνό για χρήση στα heets, ολοκληρώνοντας την καθετοποίηση του εργοστασίου.

  Τα στοιχεία της επένδυσης

  Κατά την παρουσίαση της εξέλιξης της επένδυσης που έγινε χθες στον Ασπρόπυργο, ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος Ιάκωβος Καργαρώτος αποκάλυψε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για τα μεγέθη της επένδυσης.

  Συγκεκριμένα τα 300 εκατ. ευρώ που επενδύονται θα δημιουργήσουν 400 νέες θέσεις εργασίας εκ των οποίων σημαντικός αριθμός αφορά σε εργαζόμενους με υψηλή ειδίκευση (μηχανικοί, μηχανικοί παραγωγής, ηλεκτρολόγοι, τεχνικοί κλπ) που θα προστεθούν στους ήδη 800 εργαζόμενους σήμερα. Στο πλαίσιο της επένδυσης δημιουργούνται 3 νέα κτίρια νέων συνολικά δημιουργούνται νέα νέες γραμμές παραγωγής ράβδων καπνού και δύο νέες γραμμές επεξεργασίας καπνού.

  Από το νέο έτος μάλιστα στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου σταματά η παραγωγή συμβατικών τσιγάρων που μεταφέρεται σε άλλες χώρες (όπως η Πολωνία). Πάντως σε ό,τι αφορά τα σήματα της Παπαστράτος PM δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. 

  Όπως είπε ο κ. Καργαρώτος δεν πρόκειται για μία αποσπασματική επένδυση αλλά εντάσσεται σε ένα μεγάλο πλάνο για την απαλλαγή από τον καπνό του συμβατικού τσιγάρου. Το ελληνικό εργοστάσιο θα είναι το δεύτερο που λειτουργεί μετά την Ιταλία, ενώ αντίστοιχες επενδύσεις ξεκίνησαν μετά την Ελλάδα και σε άλλες χώρες όπως η Ρουμανία.

  Τι είναι το IQOS 

  Τόσο το IQOS όσο και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι νέα καινοτόμα προϊόντα, που διαφοροποιούνται από τα παραδοσιακά προϊόντα καπνού, καθώς και στα δύο δεν απαιτείται καύση. Ωστόσο έχουν διαφορές με κυριότερη ότι στο IQOS χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη πραγματικός καπνός, ενώ στα ηλεκτρονικά τσιγάρα χρησιμοποιούνται υγρά που περιέχουν νικοτίνη.

  Σήμερα το IQOS κυκλοφορεί σε περισσότερες από 30 χώρες ενώ στην Ελλάδα ήρθε το Νοέμβριο του 2016 (Αθήνα) ενώ ακολούθησε τον περασμένο Απρίλιο το λανσάρισμα και στην υπόλοιπη Ελλάδα με 24 σημεία πώλησης μέσω συνεργατών. Αυτή τη στιγμή το μερίδιο αγοράς εκτιμάται ότι είναι στο 2% (εκ των οποίων το 80% χρησιμοποιεί αποκλειστικά το IQOS) ενώ συνολικά το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει μερίδιο 4 - 5%.

  Σε διεθνές επίπεδο εκτιμάται ότι από μερίδιο 1,3% τον περασμένο Μάρτιο, σήμερα το IQOS έχει φτάσει το 3,7% καθώς λανσαρίστηκε σε 11 νέες χώρες, φτάνοντας συνολικά στις 31 χώρες. 

  Μάστιγα το λαθρεμπόριο

  Σε ό,τι αφορά την πορεία της αγοράς του τσιγάρου για ακόμη μια χρονιά συνεχίστηκε η μείωση και όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος Χ. Χαρπαντίδης φέτος η χρονιά κλείνει με νέα πτώση του νόμιμου τσιγάρου κατά 11 έως 12%. Η πτώση αυτή έρχεται να προστεθεί στη μείωση άνω του 50% που έχει υποστεί η αγορά του νόμιμου τσιγάρου από το 2010 και μετά, όταν επιβλήθηκαν συνολικά εννέα αλλαγές στη φορολογία του τσιγάρου που αύξησαν δραματικά τη φορολογική επιβάρυνση στο προϊόν. Η αυξημένη φορολογία ευθύνεται για τη μείωση της νόμιμης αγοράς, ανέφερε σχετικά ο κ. Χαρπαντίδης εκτιμώντας μάλιστα ότι τα έσοδα της φορολογίας από καπνικά προϊόντα φέτος θα υστερήσουν από τα 3,2 δις του 2016 υποχωρώντας στα 2,7 δισ. φέτος. 

  Σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες με το ελληνικό κράτος για την εξαγορά καπνού από Έλληνες παραγωγούς, η οποία λήγει στο τέλος του 2018 (οι συμφωνίες αυτές είναι τριετείς και ανανεώνονται) η διοίκηση της Παπαστράτος τόνισε ότι είναι ακόμη πρόωρη η όποια συζήτηση. Εντούτοις εφόσον η ζήτηση από το IQOS συνεχίσει να βαίνει αυξανόμενη τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει ζήτηση και για νέους παραγωγούς. Εδώ να σημειωθεί ότι στο IQOS δεν έχουν εμφανιστεί λαθραία ή παράνομα προϊόντα, ενώ εκτιμάται ότι αυτό θα είναι δύσκολο να γίνει και στο άμεσο μέλλον. 

  Προϊόντα μειωμένου κινδύνου

  Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των επιστημονικών μελετών για το IQOS είναι ενθαρρυντικά. Τόσο για το IQOS όσο και για τις άλλες κατηγορίες προϊόντων (ηλεκτρονικό τσιγάρο, τσιγάρο με ενεργό άνθρακα, πλατφόρμα) υπάρχουν επιστημονικές μελέτες ότι δυνητικά μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος για την εκδήλωση ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα. 

  Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία αδειοδότησης του IQOS από τον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων FDA   για την αδειοδότηση του ως προϊόν μειωμένου κινδύνου. Μια τέτοια θετική απόφαση (θα είναι η πρώτη που δίνεται από τον FDA) πιθανόν να ανοίξει το δρόμο για την ηπιότερη αντιμετώπιση του IQOS τόσο σε σχέση με τις απαγορεύσεις του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους όσο και για την καλύτερη φορολογική του αντιμετώπιση. Ανάλογο πλαίσιο υπάρχει σε χώρες όπως η Κύπρος και η Ιταλία, ενώ πολιτική μείωσης του συμβατικού καπνίσματος με κίνητρα για τα ΠΜΚ υπάρχει και στη Μεγάλη Βρετανία. 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων