Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 25-Νοε-2017 09:19

  Το... bypass Ιατρικού για Υγεία και οι επόμενες κινήσεις

  Το... bypass Ιατρικού για Υγεία και οι επόμενες κινήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη

  Έμπειρα στελέχη από το χώρο της ιδιωτικής περίθαλψης είχαν επισημάνει εδώ και καιρό πως έρχονται μεγάλες ανακατατάξεις στα θεραπευτήρια, εκτιμώντας μάλιστα πως το 2018 θα είναι έτος εξελίξεων και νέων ηχηρών deals για τον κλάδο. Η είσοδος της CVC Capital στην αγορά με την πρόσφατη συμφωνία για την εξαγορά της γενικής κλινικής Ιασώ General, η οποία ακολούθησε την απόκτηση του νοσοκομείου Metropolitan τον Απρίλιο, ήταν ενδεικτική των αλλαγών που έρχονται στο περιβάλλον των κλινικών, ενώ η δημόσια πρόταση της Γ. Αποστολόπουλος για το 30% των μετοχών του ΥΓΕΙΑ  επιβεβαιώνει την παραπάνω πρόβλεψη.

  Όπως αναφέρουν στο Capital.gr παράγοντες του κλάδου, οι ζυμώσεις που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες θα είναι έντονες. Ερρίκος Ντυνάν, η πώληση των δανείων της Euromedica και τα επόμενα σχέδια της CVC αποτελούν τους καταλύτες των εξελίξεων.

  Ο επικείμενος διαγωνισμός για την πώληση του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν από την τράπεζα Πειραιώς, που τοποθετείται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 σύμφωνα με το πλάνο αναδιάρθρωσης που έχει εγκριθεί, βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο των συζητήσεων και χαρακτηρίζεται καθοριστικής σημασίας για την επανατοποθέτηση των ισχυρών "παιχτών” της αγοράς στην "σκακιέρα” της ιδιωτικής περίθαλψης.

  Και αυτό γιατί το νοσοκομείο επί της λεωφόρου Μεσογείου θεωρείται σήμερα το σημαντικότερα assets στο χώρο, όχι μόνο της θέσης του, αλλά και επειδή εξαρχής κατασκευάστηκε για νοσοκομειακή χρήση (άδεια λειτουργίας και υποδομές). Το ενδιαφέρον για την απόκτησή του αναμένεται να είναι μεγάλο και οι πληροφορίες λένε πως τόσο ο όμιλος ΥΓΕΙΑ, όσο και το Ιατρικό Αθηνών, αλλά και η CVC θα δώσουν το παρών στη διαδικασία.

  Το Ερρίκος Ντυνάν, που το 2014 πέρασε στην "Ημιθέα Α.Ε." (ελέγχεται 100% από την τράπεζα Πειραιώς) έναντι 110 εκατ. ευρώ, παρουσίασε βελτιωμένα αποτελέσματα κατά την περσινή οικονομική χρήση, ενισχύοντας κατά 26% τον κύκλο εργασιών (ανήλθε σε 37,5 εκατ. ευρώ) σε σύγκριση με το 2015. Το νοσοκομείο, με το πρόγραμμα οικονομικής και λειτουργικής αναδιάρθρωσης που ακολούθησε, κατάφερε να ενισχύσει σημαντικά τα ποσοστά πληρότητας, αλλά και να διευρύνει τις συνεργασίες με γιατρούς. Η Ημιθέα εξετάζει ακόμη την κεφαλαιακή της ενίσχυση καθώς και την αναδιάρθρωση του δανεισμού της, με μετατροπή μέρους των βραχυπρόθεσμων δανείων σε μακροπρόθεσμα.

  Όσον αφορά το πλάνο του fund CVC- με έδρα το Λουξεμβούργο και πάγια άνω των 52 δισ. δολαρίων υπό διαχείριση-, μετά τα deals με το Ιασώ και το Metropolitan, όλα τα δεδομένα είναι ανοικτά. Το επενδυτικό κεφάλαιο έχει εντούτοις δείξει πως σκοπεύει να διευρύνει τη θέση του στην παροχή υπηρεσιών Υγείας. Πρωταρχικό ρόλο στις επαφές και διαπραγματεύσεις που γίνονται ευρύτερα στον κλάδο για λογαριασμό της CVC- μέσω της "Hellenic Healthcare”-, έχουν τα στελέχη της "Περσεύς”, ιδιοκτήτριας του Metropolitan. Η πρόταση για εξαγορά του Ιασώ General από τη CVC, έγινε στις αρχές του Οκτωβρίου. Η αποτίμηση του Ιασώ General (enterprise value) ανήλθε σε 48 εκατ. ευρώ, ενώ μετά την αφαίρεση του τραπεζικού δανεισμού, η αποτίμηση των μετοχών καθορίστηκε σε 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων στην εταιρεία αντιστοιχεί το ποσό των 19,45 εκατ. ευρώ (τίμημα).

  Από την άλλη πλευρά, η οικογένεια Αποστολόπουλου μπαίνει στο "κάδρο” των εξελίξεων, επιχειρώντας να  καθορίσει τις εξελίξεις για λογαριασμό και του Ιατρικού Κέντρου. H "Γ. Αποστολόπουλος Εταιρία Συμμετοχών Α.Ε." στη δημόσια πρόταση (http://www.capital.gr/epixeiriseis/3256483/ta-sxedia-apostolopoulou-pou-odigisan-sti-dimosia-protasi-gia-to-ugeia) για την απόκτηση του 30% των μετοχών του ΥΓΕΙΑ προσέφερε 0,45 ευρώ ανά μετοχή (που αντιστοιχεί σε κεφαλαιοποίηση 137,5 εκατ. ευρώ και με το 30% να αποτιμάται σε 41,3 εκατ). H  MIG με ανακοίνωσή της (http://www.capital.gr/epixeiriseis/3256511/ugeia-den-poulaei-i-mig-tha-uparxoun-kai-alles-prosfores) σημειώνει πως σεν προτίθεται να προβεί στην πώληση ουδεμίας μετοχής του "ΥΓΕΙΑ" . Τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα βελτιωμένη προσφορά από την εταιρεία του Γ. Αποστολόπουλου ενώ ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες προτάσεις από ανταγωνιστικούς ομίλους.​

  Ο "παράγοντας" Euromedica

  Την ίδια ώρα, η πώληση των κόκκινων δανείων της Euromedica που έχει αναλάβει η Deutsche Bank Λονδίνου και βρίσκεται σε εξέλιξη, ανακατεύει ακόμη περισσότερο την τράπουλα. Η διερεύνηση πιθανού ενδιαφέροντος για την αγορά των δανείων της εισηγμένης έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι και μεταξύ των ενδιαφερομένων ακούγεται και πάλι το όνομα της CVC Partners.  Όπως αναφέρεται στην περσινή οικονομική έκθεση της εισηγμένης, οι δανειακές υποχρεώσεις ανέρχονται σε 408,5 εκατ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις στα τέλη του 2016 έφταναν τα 354,7 εκατ., με μεγάλο μέρος των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου, όπως θυγατρικές (κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης), συμμετοχές, ακίνητα και απαιτήσεις έναντι κυρίως του Δημοσίου, να είναι ενεχυριασμένο έναντι αυτών των απαιτήσεων.

  vicky.kourlibini@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων