Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Νοε-2017 16:16

  ΚΕΦίΜ και Consumer Choice Center στηρίζουν την Airbnb

  ΚΕΦίΜ και Consumer Choice Center στηρίζουν την Airbnb
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την Airbnb στηρίζουν το Consumer Choice Center (CCC) και το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών "Μάρκος Δραγούμης" (ΚΕΦίΜ) στην απόφαση της να προστατεύσει τα δεδομένα των οικοδεσποτών της πλατφόρμας στην Ελλάδα.

  Όπως επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε το CCC και το ΚΕΦίΜ, η υπηρεσία καταχώρησης, εύρεσης και ενοικίασης καταλυμάτων Airbnb δέχεται πιέσεις από τις ελληνικές φορολογικές αρχές να κοινοποιήσει τα φορολογικά στοιχεία των οικοδεσποτών της. Η άρνησή της να συμμορφωθεί με αυτό το αίτημα έχει ως συνέπεια να υφίσταται σήμερα εξονυχιστικούς ελέγχους από τις αρχές.

  "Σωστά η Airbnb δεν παραδίδει τις φορολογικές πληροφορίες των πελατών και οικοδεσποτών της στις ελληνικές φορολογικές αρχές", σημειώνει ο Υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του CCC, Luca Bertoletti και προσθέτει: "Οτιδήποτε άλλο θα συνιστούσε κατάφωρη παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων για την ιδιωτικότητα των ηλεκτρονικών δεδομένων. Στη συμμετοχική οικονομία οι καταναλωτές συχνά είναι ταυτόχρονα και πάροχοι υπηρεσιών. Πλατφόρμες όπως η Airbnb έχουν συμβάλει θετικά στη δημιουργία περισσότερων επιλογών για τους καταναλωτές στην αγορά. Η εμπιστοσύνη σε αυτού του είδους τις υπηρεσίες είναι κομβική τόσο για την επιτυχία τους όσο και για την ωφέλεια των καταναλωτών. Είναι ανησυχητικό κρατικές υπηρεσίες να πιέζουν μια ιδιωτική εταιρία προκειμένου να αποκτήσουν ευαίσθητες πληροφορίες των χρηστών της. Αυτό θα κατέστρεφε την εμπιστοσύνη σε έναν ολόκληρο επιχειρηματικό κλάδο".

  "Ευτυχώς ο τουρισμός είναι ένας από τους ισχυρότερους και αναπτυσσόμενους κλάδους της οικονομίας μας", επισημαίνει από την πλευρά του  ο Πρόεδρος του ΚΕΦίΜ, Αλέξανδρος Σκούρας. "Υπηρεσίες όπως η Airbnb επιτρέπουν σε ολοένα και περισσότερους Έλληνες να συμπληρώνουν το εισόδημά τους νοικιάζοντας τα διαμερίσματά τους σε τουρίστες. Αυτός ο εκδημοκρατισμός του τουριστικού κλάδου είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για πολλά νοικοκυριά που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Το κράτος μπορεί να φορολογήσει την ιδιοκτησία, αλλά δεν μπορεί να απαιτεί από μια ανεξάρτητη πλατφόρμα όπως η Airbnb να παραβιάσει τους κανόνες ιδιωτικότητας των δεδομένων κοινοποιώντας φορολογικά στοιχεία. Ελπίζουμε η Airbnb να επιμείνει στην άρνησή της. Άλλωστε, το να διαβάζουμε στα διεθνή μέσα ότι οι ελληνικές φορολογικές αρχές πιέζουν μια εταιρία να τους παραδώσει τα φορολογικά στοιχεία των χρηστών της μπορεί να έχει ουσιώδεις αρνητικές επιπτώσεις στο επενδυτικό κλίμα και να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη στην οποία όλοι ελπίζουμε".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ