Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Νοε-2017 08:06

  "Καζάνι που βράζει" οι υπό απόλυση μεταλλωρύχοι των Σκουριών

  "Καζάνι που βράζει" οι υπό απόλυση μεταλλωρύχοι των Σκουριών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

   
  Το 2016 είχε σχεδόν ξεκινήσει με την ανακοίνωση της Eldorado Gold για αναστολή των εργασιών ανάπτυξης στο έργο των Σκουριών. Σχεδόν δύο χρόνια μετά, το 2017 κινδυνεύει να εκπνεύσει με δυναμικές κινητοποιήσεις των μεταλλωρύχων στις Σκουριές, όπου από την εποχή του Φιλίππου υπάρχουν μακεδονικές εκμεταλλεύσεις των μεταλλείων χρυσού και χαλκού.
   
  Όπως αναφέρει στο Capital.gr ο πρόεδρος των μεταλλωρύχων Κασσάνδρας Χρήστος Ζαφειρούδας σχεδόν κάθε μέρα αντιπροσωπεία των εργαζομένων ζητά να συναντηθεί με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, χωρίς όμως, κανένα αποτέλεσμα.
   
  "Σχεδόν καθημερινά επικοινωνούμε με το γραφείο του κ. Σταθάκη, ζητώντας την πραγματοποίηση συνάντησης. Αρνούνται όμως, να μας δεχτούν. Περίπου 540 εργαζόμενοι θα οδηγηθούν στο ταμείο ανεργίας και σήμερα βρίσκονται σε καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας καθώς δεν γνωρίζουν τι πρόκειται να γίνει με το έργο” σημειώνει.
   
  Και προσθέτει ότι η διαδικασία της λύσης των συμβάσεων θα συνοδευτεί με την κάθοδο των μεταλλωρύχων στην Αθήνα με στόχο την πραγματοποίηση δυναμικών κινητοποιήσεων.
   
  Οι άδειες...

   
  Πριν από μερικές εβδομάδες, η Eldorado Gold ανακοίνωσε ότι στις Σκουριές θα περιοριστεί στις απαραίτητες εργασίες συντήρησης, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν προχωρά στην έκδοση των απαιτούμενων αδειών για την εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού που αφορά το εργοστάσιο στις Σκουριές, όπως και για ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την μετακίνηση των αρχαιοτήτων από την περιοχή.
   
  ...και η διαιτησία

   
  Η χορήγηση των συγκεκριμένων αδειών δεν σχετίζεται, σύμφωνα με την εταιρεία, με τη διαδικασία της διαιτησίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία έχει ως αντικείμενο το είδος της μεθόδου μεταλλουργίας που θα εφαρμοστεί, όπως κι αν η προτεινόμενη μέθοδος (flash melting) συνάδει με την στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου.
   
  Όπως, εξάλλου, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η σύμβαση μεταβίβασης των μεταλλείων δεν προβλέπει την αναστολή της διαδικασίας χορήγησης των  αδειών σε περίπτωση που η πολιτεία προσφύγει στη διαιτησία, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει χορηγήσει τις βασικές άδειες και εγκρίσεις για το έργο των Σκουριών.
   
  Πάντως, στο υπουργείο Περιβάλλοντος προκρίνουν τη διαδικασία της διαιτησίας. Και όπως ανέφερε πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, "στις Σκουριές προχωρά η διαιτησία, προκειμένου να ληφθεί η οριστική και τελική απόφαση για την τύχη αυτής της επένδυσης. Νομίζουμε ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε.”
   
  Ωστόσο, η διαιτησία, που αποτελεί μία χρονοβόρο διαδικασία ακόμη και μετά την ολοκλήρωσή της είναι αβέβαιο εάν θα επιτρέψει να υπάρξει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την επένδυση, όπως κι αν θα δημιουργήσει νέα δεδομένα.
   
  Κι αυτό επειδή ένα σημείο του 18σέλιδου εγγράφου, θα μπορούσε να θέσει μόνιμα σε εκκρεμές την επένδυση, σύμφωνα με πληροφορίες. Ο λόγος για το σημείο 32 όπου αναφέρεται ότι το "αιτούν (δηλ. το Δημόσιο, το οποίο  εκπροσωπεί το υπουργείο Περιβάλλοντος) επιφυλάσσεται κάθε δικαιώματός του, περιλαμβανομένης της τροποποίησης, συμπλήρωσης, εξειδίκευσης και προσθήκης των ισχυρισμών, νομικών βάσεων και αιτημάτων του με τα υπομνήματά του στην παρούσα διαιτησία κατά χρόνο και τρόπο που θα υποδειχθεί από το διαιτητικό δικαστήριο". Το Δημόσιο δηλαδή, έχει τη δυνατότητα, κατά (πολιτική) βούληση να θέσει και νέα σημεία στην κρίση της διαιτησίας.
   
  Πάντως, οι επικεφαλής της Eldorado Gold εξέφρασαν σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών την αισιοδοξία τους για τη χορήγηση των απαιτούμενων αδειών και εκτίμησαν ότι μέσω της διαιτησίας η ελληνική πολιτεία επιδιώκει να αποκαταστήσει την ομαλότητα στην επένδυση και να επιλύσει τις όποιες διενέξεις.
   
  Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι ότι, εάν η κατάσταση δεν εξομαλυνθεί, το...πνεύμα των Χριστουγέννων δεν θα καταφέρει να αποτρέψει την κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ της κυβέρνησης και των υπό απόλυση περισσότερων από 500 μεταλλωρύχων.
   
  dimitris.delevegos@capital.gr
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων