Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Νοε-2017 12:32

  Reuters: Τέσσερα χρόνια η προθεσμία στις τράπεζες της Ευρωζώνης για τα νέα κεφάλαια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Reuters: Τέσσερα χρόνια η προθεσμία στις τράπεζες της Ευρωζώνης για τα νέα κεφάλαια

  Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έχουν αποφασίσει να δώσουν στις τράπεζες της Ευρωζώνης ένα χρονικό διάστημα έως και τέσσερα έτη για να αντλήσουν κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγή που δεν κατονομάζει.

  Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι αρχές ορίζουν δεσμευτικές απαιτήσεις που ορισμένες τράπεζες ενδεχομένως να δυσκολευτούν να πετύχουν, σημειώνει το πρακτορείο.

  Με βάση τους νέους κανονισμούς, που έχουν στόχο να μειώσουν το κόστος για τους φορολογούμενους σε μία τραπεζική κρίση, οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα πρέπει να εκδώσουν επαρκή ποσότητα χρέος το οποίο θα απομειωθεί ή θα χρησιμοποιηθεί σαν μέσο αυτοδιάσωσης (bail-in), για να απορροφηθούν ζημιές εάν η τράπεζα αντιμετωπίσει κίνδυνο κατάρρευσης.

  Αυτά τα αποθέματα δεν έχουν προσδιοριστεί έως τώρα, κάτι που δίνει στις τράπεζες περισσότερο χρόνο για να καλύψουν τις νέες χρηματοδοτικές ανάγκες τους, οι οποίες έχουν εκτιμηθεί μεταξύ 186 δισ. και 276 δισ. ευρώ. Αυτό είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα για έναν κλάδο που έχει πληγεί από την υποχώρηση της εμπιστοσύνης καθώς ήδη εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανηθεί από τις κυβερνήσεις σε τραπεζικές διασώσεις την περίοδο της κρίσης, αναφέρει το πρακτορείο.

  Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν πλέον θέσει δεσμευτικούς στόχους για "35 με 40 μεγάλες τράπεζες”, όπως αναφέρει στο Reuters πηγή με γνώση των διαδικασιών.

  Αυτό αναμένεται να αναγκάσει τις τράπεζες να πληρώσουν υψηλότερα επιτόκια για το χρέος τους. Το να βρεθούν επενδυτές επίσης δεν θα είναι εύκολο καθώς οι μικροί επενδυτές γνώρισαν μεγάλες απώλειες από τα ομόλογα που κατείχαν στις πρόσφατες τραπεζικές διασώσεις σε Ιταλία και Πορτογαλία.

  Το πρακτορείο σημειώνει ότι ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης (Single Resolution Board) έχει συνολικά 142 τράπεζες οι οποίες εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο θα οριστούν δεσμευτικοί στόχοι και για τις μικρότερες τράπεζες.

  Οι 35-40 τράπεζες που θα περιλαμβάνονται στην απόφαση του SRB θα έχουν προθεσμία μέχρι τέσσερα χρόνια για να πετύχουν τους στόχους τους, αναφέρει η πηγή, σημειώνοντας ότι η μετάβαση και οι στόχοι καθορίστηκαν ανά τράπεζα.

  "Ορισμένες τράπεζες έχουν ήδη πετύχει τους στόχους τους, άλλες μπορεί να χρειαστούν δύο χρόνια και σε άλλες έχει δοθεί ολόκληρη η περίοδος των τεσσάρων ετών", αναφέρει η πηγή.

  Ο SRB θα δημοσιεύσει την απόφαση του αύριο, Τετάρτη. Ένας εκπρόσωπος του SRB δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την απόφαση.

  Τραπεζικός αξιωματούχος δήλωσε ότι ορισμένες τράπεζες μπορεί να χρειαστούν περισσότερο από τέσσερα χρόνια για να αντλήσουν τα αναγκαία κεφάλαια.

  Οι ρυθμιστικές αρχές αποφάσισαν επίσης να θέσουν ποιοτικούς στόχους, υποχρεώνοντας τις τράπεζες να κρατούν τουλάχιστον το 12% στο χρέος μειωμένης εξασφάλισης το οποίο είναι πιο εύκολο να απομειωθεί σε σύγκριση με τους τίτλους ανώτερης εξασφάλισης.

  Οι τράπεζες ήλπιζαν ότι οι αρχές δεν θα υιοθετούσαν τον πρόσθετο στόχο για το χρέος μειωμένης εξασφάλισης το οποίο ενδεχομένως να τους αυξήσει περαιτέρω τα κόστη χρηματοδότησης. Το χρέος μειωμένης εξασφάλισης είναι πιο ακριβό καθώς οι αγοραστές εκτιμούν ότι υπόκεινται σε μεγαλύτερους κινδύνους.

  Ωστόσο, ο στόχος αυτός είναι χαμηλότερος από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) που έκανε λόγο για στόχο 13,5% στις μεγάλες τράπεζες. Είναι επίσης χαμηλότερος από τον στόχο που έχει θέσει ο SRB για τις τράπεζες παγκόσμιας συστημικής σημασίας που είναι τουλάχιστον στο 13,5%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων