Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Νοε-2017 08:08

  Πόσο πραγματικά το Δημόσιο "απειλεί" να δημεύσει τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα

  Πόσο πραγματικά το Δημόσιο "απειλεί" να δημεύσει τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου
   
  Στην κυριότητα του Δημοσίου κινδυνεύουν να περάσουν χιλιάδες ακίνητα σε όλη την Ελλάδα που έχουν εγγραφεί στο κτηματολόγιο ως αγνώστου ιδιοκτήτη. Από τις 30 Ιανουαρίου οι περιοχές με κτηματολογικά γραφεία που συμπληρώνουν 14 χρόνια λειτουργίας θα αυξάνονται σταδιακά για να ξεπεράσουν, έως το τέλος της επόμενης χρονιάς τις 90. Ήδη, σε περίπου 20 περιοχές, όπως στην Αγ. Τριάδα Καλαμαριάς, το Άστρος Αρκαδίας και τη Φιλοθέη Άρτας, η σχετική προθεσμία έχει εκπνεύσει.
   
  Η προθεσμία των 14 ετών υπολογίζεται με χρονική αφετηρία την έναρξη λειτουργίας των κατά τόπους κτηματολογικών γραφείων. Μετά την παρέλευσή της, "κλειδώνουν” οι αρχικές εγγραφές των αγνώστου ιδιοκτήτη ακινήτων των οποίων η κυριότητα περιέρχεται στο Δημόσιο.
   
  Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ Στράτο Παραδιά, σε εξέλιξη βρίσκεται η δήμευση ακίνητων περιουσιών από το Δημόσιο ως μέρος της διαδικασίας κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου. Κι αυτό επειδή τίθενται σε εφαρμογή οι διατάξεις περί περιέλευσης στο Δημόσιο των ακινήτων "αγνώστου ιδιοκτήτη” που οι ιδιοκτήτες τους δεν τα δήλωσαν στο κτηματολόγιο, για οποιοδήποτε, συχνά ανυπαίτιο, λόγο ή τα δήλωσαν με σοβαρά σφάλματα.
   
  Μέσω δικαστικής οδού
   
  Μονόδρομος για να μην χάσουν τα ακίνητά τους όσοι δεν τα δήλωσαν είναι η προσφυγή στη δικαιοσύνη, καθώς απαιτείται αμετάκλητη δικαστική απόφαση.
   
  "Προϋπόθεση για τη διόρθωση της αρχικής εγγραφής είναι η προσφυγή στη δικαιοσύνη. Εξαίρεση αποτελεί  ένας πολύ μικρός αριθμός ακινήτων αγνώστου ιδιοκτήτη, κατά βάση, οριζόντιες ιδιοκτησίες, διαμερίσματα σε πολυκατοικίες όπου οι υπόλοιπες ιδιοκτησίες έχουν, ήδη, δηλωθεί στο κτηματολόγιο” σημειώνει ο Αναστάσιος Βάππας, δικηγόρος και γενικός γραμματέας επικοινωνίας της ΠΟΜΙΔΑ.
   
  Όπως αναφέρει ο ίδιος, είναι απαραίτητη η χορήγηση παράτασης για έξι ακόμη χρόνια, δεδομένου ότι εγείρονται ζητήματα αντισυνταγματικότητας.
   
  "Οι διατάξεις του αστικού κώδικα για τη χρησικτησία προβλέπουν ότι 20 χρόνια μετά την καταπάτησή του, ένα ακίνητο περιέρχεται στην κυριότητα του καταπατητή. Εάν στην περίπτωση του κτηματολογίου υπήρχε η πρόβλεψη της εικοσαετίας, τότε θα μπορούσε να υφίσταται ο ισχυρισμός ότι το Δημόσιο διαθέτει τα προσόντα της χρησικτησίας. Βέβαια, το Δημόσιο διαθέτει ήδη ένα πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, το οποίο παραμένει, ως επί το πλείστον, αναξιοποίητο” αναφέρει ο κ. Βάππας.
   
  Τι συμβαίνει όμως, όταν παρέλθει το διάστημα των 14 ετών, όπως έχει συμβεί σε 20 περιοχές σε όλη την Ελλάδα (μεταξύ των οποίων η Μεθώνη Πιερίας και το Πολύκαστρο Κιλκίς);
   
  "Μετά την παρέλευση της 14ετίας, το Δημόσιο αποκτά αποκλειστικό δικαίωμα που δεν είναι δυνατό να ανατραπεί ούτε με δικαστική απόφαση. Μάλιστα, σε περιπτώσεις πολυκατοικιών, οι ιδιοκτήτες θα βρεθούν να είναι συνιδιοκτήτες με το Δημόσιο το οποίο αποκτά ποσοστό εξ' αδιαιρέτου στις δαπάνες των κοινοχρήστων” αναφέρει ο δικηγόρος Νίκος Σιαμάκης.
   
  Τα 111 κτηματολογικά γραφεία που συμπληρώνουν 14ετία λειτουργίας έως το τέλος του 2018

  sfwerf

  swrt

  jhgfdad

  trtew

  fgujuj

  tgdtg

  erhj

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων