Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Νοε-2017 08:50

  Βέτο Αμερικανών για τους προστατευόμενους μάρτυρες στη Novartis

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Βέτο Αμερικανών για τους προστατευόμενους μάρτυρες στη Novartis

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Κατευθύνσεις ώστε να οδηγηθούν ένα βήμα - καθοριστικό πιθανόν - πιο κοντά στην πλήρη διαλεύκανση της έρευνας για τις μεθόδους (δωροδοκίες και χρηματισμούς) της φαρμακοβιομηχανίας Novartis στη χώρα μας αλλά και εμπόδια που μοιάζουν ανυπέρβλητα σε κάποιες περιπτώσεις, συνάντησαν σύμφωνα με πληροφορίες οι Έλληνες εισαγγελείς που ταξίδεψαν στις ΗΠΑ για να εξασφαλίσουν επιπλέον στοιχεία.

  Στα θετικά καταγράφονται οι  κατευθύνσεις και η τεχνογνωσία των ερευνών από τα στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην Ουάσιγκτον, αλλά και του υπουργείου Δικαιοσύνης στη Νέα Υόρκη,  στο πλαίσιο του αιτήματος δικαστικής συνδρομής που έχει υποβάλει η χώρα μας στις ΗΠΑ. 

  Στα αρνητικά και μάλιστα με βαρύνουσα σημασία καταγράφεται, σύμφωνα με πληροφορίες η άρνηση των Αμερικανών να δώσουν στους Έλληνες εισαγγελείς τους μάρτυρες που βοήθησαν την έρευνά της, καθώς τα στοιχεία τους θα μείνουν για πάντα επτασφράγιστο μυστικό.  

  Πρόκειται για - κατ αρχήν -δυο πρώην στελέχη της εταιρίας που υπηρετούσαν στην Ελλάδα και αποφάσισαν να προσφύγουν στις αμερικάνικες αρχές και να καταθέσουν στοιχεία για σειρά δωροδοκιών προς Έλληνες γιατρούς και άλλα πρόσωπα ώστε να φαρμακοβιομηχανία να αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά. 

  Συμβιβασμός

  Η – κατ’ αρχήν - άρνηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι η υπόθεση μπορεί να κλείσει για τις ΗΠΑ με συμβιβασμό με τον ελβετικό κολοσσό και οι μάρτυρες να αποκτήσουν ασυλία. Αυτό μπορεί να αφορά και τρίτο μάρτυρα που φέρεται να θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του και να δώσει στοιχεία στις Αμερικανικές αρχές. Το πρόσωπο αυτό χαρακτηρίζεται "κλειδί" και φέρεται να έχει στην διάθεση του e-mails, έγγραφα και πληροφορίες από εσωτερικές ενημερώσεις, τα οποία έχει... προσφέρει στην αμερικανική έρευνα για την υπόθεση. Πάντως δικαστικές πηγές υποστηρίζουν, ότι η Αμερική θα δώσει κατευθύνσεις στην Ελλάδα για το πώς θα χειριστεί από εδώ και πέρα την έρευνα, ενώ δεν αποκλείεται να ζητήσει στοιχεία και από τους καρπούς που έχει βγάλει η ελληνική δικογραφία. 

  Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να πάρει στα χέρια της ντοκουμέντα που θα την βοηθήσουν να αποκαλύψει εάν και ποιοι γιατροί είχαν δωροδοκηθεί -όπως φέρεται να λένε  τα βαθιά λαρύγγια που έχουν ήδη καταθέσει στην αμερικανική Δικαιοσύνη-τόσο από δημόσια νοσοκομεία όσο και ιδιώτες γιατροί. Στις ΗΠΑ ταξίδεψαν οι εισαγγελείς Ελένη  Τουλουπάκη και Γ. Μανώλης. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων