Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Νοε-2017 10:50

  Στο ΣτΕ η McArthurGlen για την κυριακάτικη λειτουργία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στο ΣτΕ η McArthurGlen για την κυριακάτικη λειτουργία

  Την ακύρωση της υπουργικής απόφασης, βάσει της οποίας επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε κάποιες περιοχές της χώρας όλες τις Κυριακές την περίοδο Μαΐου-Οκτωβρίου, ζητεί η McArthurGlen Athens, με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως επισημαίνει η "Καθημερινή".

  Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, βασικό επιχείρημα της εταιρείας, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο εκπτωτικό χωριό στην Ελλάδα, είναι ότι υφίσταται αθέμιτο ανταγωνισμό. Κι αυτό, διότι, αν και πληροί όλα τα κριτήρια που θέτει ο νόμος, έχει αποκλεισθεί από την εν λόγω απόφαση.

  Με άλλα λόγια, η McArthurGlen Athens προσφεύγει στο ακυρωτικό δικαστήριο όχι διότι είναι αντίθετη με το μέτρο της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, όπως είναι, για παράδειγμα, οι μικρομεσαίοι έμποροι, αλλά διότι η ίδια θεωρεί ότι αδίκως έχει εξαιρεθεί από την υπουργική απόφαση.

  Την προσφυγή, η οποία κατατέθηκε στις 14 Νοεμβρίου, συνυπογράφουν και μερικές λιανεμπορικές αλυσίδες, οι οποίες επίσης υφίστανται απώλεια εσόδων από την εφαρμογή της επίμαχης υπουργικής απόφασης.

  Σύμφωνα με την "Καθημερινή", οι λόγοι που επικαλείται η εταιρεία στην προσφυγή της είναι, πρώτον, ότι το υπουργείο κάνει κακή χρήση της διακριτικής ευχέρειας που του δίνεται από τον νόμο, δεύτερον, ότι παραβιάζεται η αρχή της ισότητας και, τρίτον, στην υπουργική απόφαση με την οποία εξειδικεύθηκε το άρθρο 49 του νόμου 4472/2017 η αιτιολόγηση δεν είναι ούτε επαρκής αλλά ούτε και νόμιμη.

  Ποια είναι τα κριτήρια που τίθενται από τον νόμο αλλά αναφέρονται και στην επίμαχη υπουργική απόφαση 75812 της 6ης Ιουλίου 2017; Οι περιοχές όπου θα ανοίγουν τα καταστήματα όλες τις Κυριακές την περίοδο Μαΐου-Οκτωβρίου να έχουν αυξημένη τουριστική κίνηση και τουριστική κατανάλωση κατά τη διάρκεια του έτους, αυξημένη επισκεψιμότητα χώρων ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αλλά και χώρων αναψυχής και παραθερισμού, σημαντική συγκέντρωση εμπορικών δραστηριοτήτων, όπως αυτή αποτιμάται σε όρους συνολικού αριθμού καταστημάτων λιανικού εμπορίου, συνολικού κύκλου εργασιών και επισκεψιμότητας των καταναλωτών.

  Στην αιτιολογική έκθεση που συνόδευε το νομοσχέδιο πριν αυτό ψηφισθεί αναφερόταν επίσης χαρακτηριστικά σχετικά με το μέτρο για τις Κυριακές: "Η προτεινόμενη διάταξη αποβλέπει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού, μέσω της πλήρους διεύρυνσης του αριθμού των εμπορικών επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις Κυριακές, ώστε να μην εγείρονται ενδεχόμενα ζητήματα άνισης μεταχείρισης φορέων που δραστηριοποιούνται στην ίδια αγορά προϊόντων. Επιπλέον συμβάλλει στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των επενδύσεών τους (σ.σ. η επένδυση της McArthurGlen Athens είναι 100 εκατ. ευρώ), στη βελτίωση του εύρους επιλογών των καταναλωτών και στη μεγέθυνση της τουριστικής δαπάνης".

  Στο εκπτωτικό χωριό McArthurGlen Athens λειτουργούν 100 καταστήματα, ο τζίρος ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ, οι επισκέπτες του ετησίως είναι 3,8 εκατ., με τους ξένους τουρίστες να φθάνουν τις 50.000. Ο τζίρος που γίνεται μόνον από τους τουρίστες υπολογίζεται σε περίπου 8,5 εκατ. ευ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων