Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Νοε-2017 08:18

  Σε θέση μάχης η βιομηχανία για τις αλλαγές στη νέα αγορά ηλεκτρισμού

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Σε θέση μάχης η βιομηχανία για τις αλλαγές στη νέα αγορά ηλεκτρισμού

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Ως μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους για το μέλλον της βιομηχανίας αντιμετωπίζεται από τους ενεργοβόρους καταναλωτές ενέργειας, το επόμενο διάστημα. Αυτό φάνηκε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και κατά την οποία ανανεώθηκε η εντολή στο Διοικητικό Συμβούλιο. 

  Στην κορυφή των προτεραιοτήτων της βιομηχανίας παραμένει για το άμεσο μέλλον η ανανέωση του μέτρου της διακοψιμότητας, δηλαδή της υπηρεσίας που παρέχεται από ενεργοβόρες μονάδες οι οποίες κατ᾽ εντολή του διαχειριστή μειώνουν τα φορτία τους, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο ώστε να μειωθεί η κατανάλωση, σε περιόδους ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες η ανανέωση της ισχύος του μέτρου βρίσκεται σε καλό δρόμο.

  Την ίδια στιγμή πάντως σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες και οι διαβουλεύσεις για τη διαμόρφωση της νέας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο του μοντέλου στόχος. Εδώ η θέση της βιομηχανίας είναι σταθερή και το ΔΣ πήρε ανανεωμένη εντολή ώστε να μην επαναληφθούν κατά το σχεδιασμό της νέας αγοράς λάθη του παρελθόντος που συντήρησαν στρεβλώσεις και αναποτελεσματικότητες, φουσκώνοντας δραματικά τα ενεργειακά κόστη για τους καταναλωτές.

  Καταρχάς λοιπόν η βιομηχανία επικεντρώνει το ενδιαφέρον της σε δύο θέματα που αφορούν στη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς: πρώτον στην κατάργηση του ελάχιστου ορίου τιμής για τις προσφορές ηλεκτρικής ενέργειας από τους παραγωγούς και δεύτερον στη θέσπιση δυνατότητας υποβολής προσφορών χαρτοφυλακίου. Με τις αλλαγές αυτές, η ενεργοβόρος βιομηχανία εκτιμά ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας ιδιαίτερα στις ώρες χαμηλής ζήτησης. Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει ότι οι ενεργοβόροι ενεργοβόρους καταναλωτές θα μπορούν να προσαρμόσουν την παραγωγή τους καλύτερα τις ώρες της χαμηλής ζήτησης, μειώνοντας σημαντικά τα ενεργειακά τους κόστη. 

  Να σημειωθεί ότι η ΓΣ της ΕΒΙΚΕΝ  ανανέωσε τη θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου με πρόεδρο τον  κ. Κ. Κουκλέλη, γραμματέα το κ. Δ. Κολαΐτη και  μέλη τους Α. Κοντολέων, Ε. Δοντά, Α. Καλογεράκο, Λ. Μπέλση και Θ. Ζητούνη. Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας εκπροσωπεί 27 εταιρείες μέλη, για τις οποίες η ενέργεια αποτελεί σημαντικό ποσοστό του κόστους παραγωγής και κατά συνέπεια βασικό παράγοντα ανταγωνιστικότητας.

  Μεταξύ των μελών της ΕΒΙΚΕΝ που αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% της εγχώριας βιομηχανικής κατανάλωσης ενέργειας  περιλαμβάνονται οι χαλυβουργίες ΣΙΔΕΝΟΡ, Χαλυβουργία Ελλάδος, Χαλυβουργική, SOVEL, οι βιομηχανίες τσιμέντου Ηρακλής, Τιτάν, Χάλυψ, οι βιομηχανίες μετάλλων ELVAL, Halcor, οι βιομηχανίες χαρτού ΠΑΚΟ, MEL, Χαρτοποιία Κομοτηνής, MEGA, Χαρτοποιία Φθιώτιδος, η πετρελαϊκή Energean κλπ. 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων