Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Νοε-2017 08:22

  Ξεκινούν σήμερα οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου των τραπεζών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ξεκινούν σήμερα οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου των τραπεζών

  της Νένας Μαλλιάρα

  Μικρή πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η οποία θα διατηρήσει υψηλές τις προβλέψεις για επισφάλειες, αναμένεται να δείξουν οι τράπεζες στα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου 2017.

  Οι ανακοινώσεις των τραπεζών ξεκινούν σήμερα με τα αποτελέσματα της Eurobank και συνεχίζονται στις 23 Νοεμβρίου με την Εθνική Τράπεζα, στις 28 του μηνός με την Τράπεζα Πειραιώς και στις 30 με την Αlpha Bank. 

  Σύμφωνα με όσα αναφέρουν αναλυτές στο  Capital.gr, η εικόνα του γ΄ τριμήνου θα χαρακτηρισθεί από τη διατήρηση των υψηλών προβλέψεων για επισφάλειες και την οριακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, καθώς η ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου διαχείρισης των NPLs αναμένεται να δείξει αποτελέσματα από το δ΄ τρίμηνο του έτους.

  Σημειώνεται ότι στο προηγούμενο τρίμηνο τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών μειώθηκαν στα 102,9 δισ. ευρώ (44,9% των συνολικών ανοιγμάτων), μειωμένα κατά 2% από το τέλος Μαρτίου 2017 και 3,2% από το τέλος Δεκεμβρίου 2016.

  Η πορεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στις ερωτήσεις των αναλυτών των διεθνών οίκων, σε τρεις άξονες: στην αίσθηση των τραπεζών αναφορικά με την επίτευξη της στοχοθεσίας τους, στην επιπλέον επιβάρυνση από προβλέψεις λόγω της εφαρμογής του IFRS 9, αλλά και στην "προβολή" των NPEs/NPLs στα stress tests του προσεχούς Φεβρουαρίου.

  Αναφορικά με την επίπτωση του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9 σε πρόσθετες προβλέψεις, σημειώνεται ότι αυτές θα ανακοινωθούν με τα αποτελέσματα χρήσης 2017 τον Μάρτιο του 2018.

  Κατά τα λοιπά, τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου αναμένεται να δείξουν σταθερότητα στα καθαρά έσοδα από τόκους, καθώς παρά τη σημαντική μείωση του ELA, οι τράπεζες έχουν παράλληλα σημαντική απομόχλευση ενεργητικού. Βελτιωμένα περαιτέρω αναμένονται τα έσοδα από προμήθειες λόγω της βελτίωσης της οικονομικής δραστηριότητας. 

  Τέλος, σταθερό αναμένεται το λειτουργικό κόστος.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων