Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Νοε-2017 08:04

  Τα Mastic Spa, ο ανταγωνισμός και η κρίση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τα Mastic Spa, ο ανταγωνισμός και η κρίση

  της Αλεξάνδρας Γκίτση
   
  Πέντε χρόνια μετά το κλείσιμο της εταιρείας Mastic Spa, ο Γιώργος Σόδης, ιδρυτής του συγκεκριμένου brand, με μια ανάρτηση στο facebook, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες τους λόγους για τους οποίους οδήγησαν τον ίδιο και την οικογένειά του να εγκαταλείψει τη Χίο και να μεταφέρει την παραγωγή των φυσικών καλλυντικών, σύμφωνα με πληροφορίες, στα Σπάτα.

  Ποιοι ήταν αυτοί; Τα ανυπέρβλητα εμπόδια που είχε να αντιμετωπίσει στη χώρα, μεταξύ των οποίων η φορολογία, η οικονομική κρίση, τα δυσβάσταχτα μεταφορικά κόστη, ο υψηλός ΦΠΑ, η έλλειψη χωροθέτησης Βιομηχανικής Περιοχής, αλλά και τα συντεχνιακά συμφέροντα. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς του, η διατήρηση στη Χίο της επιχείρησης αυτής, στοίχισε περί τα 2 εκατ. ευρώ στα 40 χρόνια λειτουργίας της (μεταφορικά, ταξίδια, ενοίκια κλπ.).

  Στο ίδιο post στο facebook ο κ. Σόδης σημειώνει ότι επένδυσε περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ με ίδια κεφάλαια για τον εξοπλισμό του εργαστηρίου, έβγαλε την μαστίχα από την αφάνεια, παράγοντας στην Χίο περισσότερα από 250 διαφορετικά καλλυντικά είδη με μαστίχα και δημιούργησε το μεγαλύτερο Ελληνικό δίκτυο καταστημάτων καλλυντικών (Mastic Spa), με καταστήματα στην Ελλάδα, με καταστήματα σε Νέα Υόρκη, Μόντρεαλ, Άμστερνταμ, Τορόντο κλπ.

  Η μονάδα ιδρύθηκε το 1977 ενώ το 2008 η Mastic Spa διέθετε δίκτυο άνω των 20 καταστημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό, πραγματοποιούσε τζίρο 3,5 εκατ.. ευρώ, κέρδη περί τα 350.000 ευρώ και απασχολούσε 40 εργαζόμενους.

  Αυτά μέχρι την αυγή του 2012 όταν η Mastic Spa τέθηκε σε εκκαθάριση για χρέη προς τράπεζες, προμηθευτές και πρώην εργαζόμενους καθώς αδυνατούσε να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό λόγω της οικονομικής κρίσης. Είχε προηγηθεί την περασμένη δεκαετία η δικαστική διαμάχη με τα Mastiha Shop, κόντρα η οποία κρατά μέχρι και σήμερα.

  Λίγους μήνες μετά το κλείσιμο της Mastic Spa τα αδέλφια Σόδη, δημιούργησαν την Χία Γη ΕΠΕ, διατήρησαν το εργαστήριο παραγωγής καλλυντικών στη Χίο και δύο καταστήματα, σε Χίο και Γιάννενα.

  Η οικογένεια Σόδη είχε μακρά παράδοση στον χώρο των φαρμακείων. Όλα ξεκίνησαν το 1875 όταν λειτούργησε το πρώτο Φαρμακείο στην Κωνσταντινούπολη από τον Ιωάννη Σόδη. Το 1939 ανοίγει νέο Φαρμακείο στην Αίγυπτο ενώ το 1955 δημιουργείται φαρμακείο Σόδη στη Χίο.

  Οι νεότερες γενιές, η Κατερίνα, ο Μιχάλης και ο Γιώργος Σόδης δημιούργησαν, δεκαετίες μετά το πρώτο φαρμακείο της Κωνσταντινούπολης γκάμα καλλυντικών προϊόντων με βάση τη Μαστίχα, τα Mastic Spa. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων