Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Νοε-2017 00:30

  Fabien Gauchet (Gefco): Γιατί δε μας φοβίζει η ελληνική κρίση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τους λόγους για τους οποίους ο όμιλος Gefco, με βασικούς μετόχους την γαλλική Peugeot – Citroen και τους ρωσικούς σιδηροδρόμους, επέλεξε να διευρύνει τη δραστηριότητά του στην ελληνική αγορά εξηγεί στο Capital.gr με συνέντευξή του ο Fabien Gauchet, γενικός διευθυντής της ελληνικής θυγατρικής.  Όπως αναφέρει, ο κλάδος της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ελλάδα εμφανίζει ιδιαίτερα σημαντικές προοπτικές, με την Gefco να είναι  έτοιμη να πραγματοποιήσει μία μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα οποτεδήποτε και οπουδήποτε εμφανιστεί επενδυτική ευκαιρία.

  Συνέντευξη στον Δημήτρη Δελεβέγκο

  - Γιατί επιλέξατε να διευρύνετε τη δραστηριότητά σας στην Ελλάδα;

  Ο όμιλος Gefco ιδρύθηκε πριν από 68 χρόνια με βασικό αντικείμενο δραστηριοποίησης την αυτοκινητοβιομηχανία. Ακολουθώντας τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο τομέα με βασικό μέτοχο την Peugeut – Citroen και δεδομένου ότι η χώρα σας δεν διαθέτει, ουσιαστικά, αυτοκινητοβιομηχανία, η Ελλάδα δεν βρισκόταν στο πεδίο ανάπτυξής μας. Ωστόσο, εδώ και δέκα χρόνια, η στρατηγική της Gefco διαφοροποιήθηκε στην παροχή υπηρεσιών διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας για βιομηχανίες (industrial logistics), όπως τα ηλεκτρονικά και τα καταναλωτικά αγαθά. Η Ελλάδα διαθέτει την πιο ισχυρή οικονομία στην Ευρώπη του Νότου, ιδίως, εάν συγκριθεί και με χώρες, όπως η Σλοβενία και η Ρουμανία.

  - Ο ελληνικός κλάδος logistics παρουσιάζει προοπτικές;

  Πριν από δύο χρόνια αποφασίσαμε να εγκατασταθούμε στην Ελλάδα ώστε να ανταποκριθούμε στη στρατηγική διαφοροποίησης προς τους βιομηχανικούς πελάτες μας. Η χώρα σας διαθέτει εταιρείες με ηγετική θέση σε κλάδους, όπως το αλουμίνιο, η φαρμακοβιομηχανία και τα τρόφιμα. Επομένως, υπήρχαν όλες οι συνθήκες προκειμένου να δημιουργήσουμε θυγατρική στην Ελλάδα.

  Επιπροσθέτως, η Ελλάδα, λόγω γεωγραφικής θέσης και ως κράτος με ισχυρές ναυτιλιακές εταιρείες, είναι ελκυστική για τους επενδυτές στον τομέα των logistics. Η χώρα σας αποτελεί σταυροδρόμι μεταξύ της Δυτικής Ευρώπης, της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης, επιτρέποντας τη διακίνηση εμπορευμάτων προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Τη στιγμή της μεγάλης κρίσης στην Ευρώπη, η Ελλάδα υπέφερε περισσότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη- ζυγίσαμε την απόφαση να εγκατασταθούμε στην Ελλάδα. Και λάβαμε υπόψη ότι η Ελλάδα αποτελεί την πιο ισχυρή οικονομία της ευρύτερης περιοχής, διατηρώντας ρυθμούς ανάπτυξης πολύ ισχυρότερους συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

  Εξάλλου, το λιμάνι του Πειραιά είναι η πρώτη πύλη εισόδου της Ευρώπης για όσους προέρχονται από την Ασία. Συνεπώς, υπάρχει πραγματικός λόγος για να εγκατασταθούμε στην Ελλάδα, η οποία επιτρέπει μία γρήγορη ροή των διακινούμενων εμπορευμάτων προς την Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι τη δυναμική αυτή έχουν εντοπίσει o κινεζικός όμιλος Cosco που έχει επενδύσει στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας, όπως και οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι (σ.σ.: η ιταλική Ferrovie dello Stato Italiane απέκτησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ).

  - Ποιο είναι το ύψος των επενδύσεων που σχεδιάζετε στην Ελλάδα;

  Ο όμιλος διαθέτει εύρωστα χρηματοοικονομικά μεγέθη, διατηρώντας τη δυνατότητα να επενδύει οπουδήποτε στον κόσμο και όποτε εμφανιστεί μία επενδυτική ευκαιρία. Επί της παρούσης, δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα ως προς τα σχέδιά μας για την υλοποίηση μίας μεγάλης επένδυσης. Ωστόσο, διαθέτουμε την υποδομή και είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να επενδύσουμε οποτεδήποτε και σε οποιονδήποτε τομέα.

  - Δεν σας φοβίζει η ελληνική κρίση;

  Εγκαταστάθηκα στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2015, μόλις πριν από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων. Παρά τα capital controls και την κρίση αποφασίσαμε να διατηρήσουμε την επένδυσή μας στην Ελλάδα και να αναπτυχθούμε περαιτέρω. Η κρίση αυτή αποτελεί δυνατότητα για τη Gefco, εντοπίζοντας λύσεις για να αναπτυχθεί στην περιοχή και να προετοιμάσει το μέλλον. Σήμερα, ύστερα από δύο χρόνια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι προσπάθειές μας έχουν αποδώσει καρπούς, κάτι το οποίο μας ικανοποιεί.

  Θεωρούμε την κρίση σαν κινητήρια δύναμη για την ενδυνάμωση της παρουσίας μας στην Ελλάδα και την περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριότητάς μας. 

  Το πιο σημαντικό  είναι ότι στην Ελλάδα υπήρξε αρκετά εύκολο να βρούμε καταρτισμένο προσωπικό με υψηλό αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμό. Εξεπλάγην θετικά από την ικανότητα των Ελλήνων να αντιλαμβάνονται όλες τις παραμέτρους της οικονομικής επιτυχίας και να τις ενσωματώνουν στο καθημερινό εργασιακό πεδίο. Είναι αξιοσημείωτο ότι στα γραφεία της Gefco Ελλάδας συναντάς ανθρώπους με χαμόγελο που είναι θετικοί και δεν  φοβούνται το μέλλον. Δεν φοβόμαστε την ελληνική κρίση, όπως δεν την φοβούνται οι Έλληνες συνεργάτες μας!

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων