Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Οκτ-2017 11:35

  Η τόνωση της απασχόλησης στις προτεραιότητες του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ

  Η τόνωση της απασχόλησης στις προτεραιότητες του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σταθερή εργασία βρήκε ένας στους τρεις νέους άνεργους που παρακολούθησε τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

  Το στοιχείο αυτό προκύπτει από  ανάλυση που διενήργησε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), όπου διαπιστώθηκε υψηλή αποδοτικότητα των προγραμμάτων στον τομέα της απασχόλησης. 

  Το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων είναι αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ από τέσσερις εταίρους με έντονη δραστηριοποίηση σε κρίσιμα πεδία της ελληνικής τουριστικής αγοράς (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων και Συνομοσπονδία Επιχειρηματικών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Διαμερισμάτων).

  Μέχρι σήμερα στα προγράμματα που έχει διαχειριστεί το ΙΝΣΕΤΕ για τη περίοδο 2014-17 έχουν καταρτιστεί, περίπου, 15 χιλ. νέοι άνεργοι, όπως τονίζεται από το Ινστιτούτο. Παράλληλα, έχει εκπονήσει έως τώρα 80 μελέτες και εμπειρογνωμοσύνες με πρακτικά συμπεράσματα σε μία μεγάλη γκάμα πεδίων όπως είναι η χωροταξία και το περιβάλλον, το φορολογικό και επενδυτικό τομέα.

  Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο "στη στρατηγική του Συνδέσμου εντάσσεται η διαρκής ενίσχυση του Ινστιτούτου τόσο προς την κατεύθυνση της συγκέντρωσης και ανάλυσης στοιχείων όσο και προς την κατεύθυνση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης". Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Cornell των ΗΠΑ η οποία προβλέπει τη διάθεση πάνω από 100 προγραμμάτων e-learning για τους επαγγελματίες του ελληνικού τουρισμού.

  Τα επόμενα βήματα του Ινστιτούτου

  ηλίας κικίλιαςΑπό τη πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ  Ηλίας Κικίλιας επισημαίνει ότι το επόμενο διάστημα σχεδιάζεται η μελέτη και κατάστρωση εφαρμοσμένων σχεδίων για την ενίσχυση της διασύνδεσης του Τουρισμού με τους άλλους κλάδους της οικονομίας με ιδιαίτερη έμφαση στην αγροδιατροφή και τον πολιτισμό και επικέντρωση στο περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. "Το ΙΝΣΕΤΕ”, όπως προσθέτει, "με την ακριβή πληροφόρηση που παρέχει μέσα από τις αναλύσεις τα μηνιαία στατιστικά δελτία και τις περιοδικές εκδόσεις του έχει καταστεί το κορυφαίο επιστημονικό εργαλείο στο χώρο του τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό στηρίζει την επιστημονική τεκμηρίωση των θέσεων του ΣΕΤΕ συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας του τομέα”.

  Ο κ. Κικίλιας εκτιμά ότι αν διατηρηθούν οι ανοδικές τάσεις, είναι πολύ πιθανόν, η χώρα μας το 2018 να υποδεχθεί 30 εκατ. ξένοι τουρίστες. Άλλωστε, ο τουριστικός κόσμος της χώρας είναι έτοιμος να συμβάλλει, αν του το επιτρέψουν οι συνθήκες, στη προσπάθεια για την επίτευξη ενός νέου ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. "Πρόκειται για ένα σημαντικό αριθμό επισκεπτών οι οποίοι αναχωρώντας από την Ελλάδα δεν θα πάρουν μαζί τους μόνο τις εικόνες από τον ήλιο τη θάλασσα, τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα, τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, τα εστιατόρια και το φαγητό. Θα έχουν πάρει μαζί τους την εικόνα της χώρας μας. Και συνεχίζει "αν υπολογίσει κανείς ότι καθένας από τους επισκέπτες μας θα μοιραστεί την εικόνα αυτή με 30 συγγενείς και φίλους χωρίς να υπολογίζεται οι πολλαπλασιαστές των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης η εικόνα της χώρας μας θα μεταφερθεί σε 1 δισ. ανθρώπους παγκοσμίως".

  Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ  Άρης Ίκκος στέκεται στην πρακτική εφαρμογή που προσφέρει το μελετητικό και ερευνητικό έργο του Ινστιτούτο για τις τουριστικές επιχειρήσεις ενισχύοντας έτσι τα εφόδια τους στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας. Επίσης, σημειώνει τη σταθερή ενημέρωση που παρέχει το Ινστιτούτο σε μηνιαία βάση με την δημοσιοποίηση των στατιστικών του δελτίων τα οποία μέχρι σήμερα έχουν φθάσει σε αριθμό τα 33.

  Επιπλέον, ο υπεύθυνος προγραμμάτων του ΙΝΣΕΤΕ Μιχάλης Κυριακίδης τονίζει ότι "το Ινστιτούτο έχει κληθεί να υλοποιήσει σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις που έχουν ως στόχο την κατάρτιση νέων ανθρώπων για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας και τη πρόσληψη τους σε τουριστικές επιχειρήσεις".

  Ανάλογες δράσεις, συμπληρώνει, θα δρομολογηθούν και για στελέχη επιχειρήσεων στο πλαίσιο της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

  Τέλος, η Διευθύντρια Εκπαίδευσης του ΙΝΣΕΤΕ Λία Ζαμπέτογλου υπογραμμίζει ότι "το Ινστιτούτο αναλαμβάνει ήδη, νέες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του". Μία από αυτές, όπως προσθέτει, είναι και το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε με τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου το οποίο προβλέπει την διασύνδεση, μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων μαγειρικής του ΙΝΣΕΤΕ, της γαστρονομίας με τους τοπικούς οινοπαραγωγούς σε όλες τις περιοχές διεξαγωγής των προγραμμάτων αυτών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ