Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Οκτ-2017 07:48

  Η κωλυσιεργία του ΚΑΣ και η ανησυχία των επενδυτών για το Ελληνικό

  Η κωλυσιεργία του ΚΑΣ και η ανησυχία των επενδυτών για το Ελληνικό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην πρόσφατη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πλανητάρχη, ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η επένδυση του Ελληνικού προχωρά και θα είναι σύντομα "ένα μεγάλο πρότζεκτ ακινήτων”. Παρά όμως, τις καλές προθέσεις, η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση των τελευταίων δεκαετιών θα αργήσει να ξεκινήσει, καθώς τα προσκόμματα περισσεύουν.

  Το πιο μεγάλο από αυτά σχετίζεται με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), το οποίο συνεδρίασε στις 3 Οκτωβρίου με αντικείμενο την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), αλλά είναι άγνωστο εάν μέχρι το τέλος του μήνα, η απόφασή του θα καθαρογραφεί. Η γνωμοδότηση του ΚΑΣ θα ενσωματωθεί στην υπουργική απόφαση που θα εκδώσει η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία είναι απαραίτητη για την αποστολή προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας του προεδρικού διατάγματος.

  Τα ψηλά κτίρια...

  Ωστόσο, μέχρι να φτάσουμε στο προεδρικό διάταγμα θα απαιτηθεί ακόμη χρόνος. Οι αρχαιολόγοι βάζουν στο τραπέζι το ύψος των κτιρίων του έργου, αποτελώντας έναν από τους όρους που έθεσε το ΚΑΣ, αρχές Οκτωβρίου, οπότε ενέκρινε το ΣΟΑ και την ΣΜΠΕ. Σύμφωνα με το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης, τα έξι πολύ ψηλά κτίρια (έως 200 μέτρα) και η ζώνη ψηλών κτιρίων (ως 50 μέτρα) περιμέτρικά του Μητροπολιτικού Πάρκου θα λειτουργήσουν ως τοπόσημα λόγω της ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασής του, προσδίδοντας στην Αθήνα το χαρακτήρα διεθνούς τουριστικού προορισμού.

  Οι αρχαιολόγοι όμως, θεωρούν ότι τα ψηλά κτίρια δεν... ταιριάζουν με το αθηναϊκό τοπίο, αγνοώντας ότι η ιδεοληπτική αυτή προσέγγιση, όπως λένε στην αγορά, θα τίναζε στον αέρα την επένδυση ύψους 8 δισ. ευρώ.
     ....και τα αρχαία

  Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από το 1943, οπότε το αεροδρόμιο- που λειτουργούσε από το 1938- βομβαρδίστηκε από τους Συμμάχους, μέχρι τη δημιουργία σε τμήμα της έκτασης της Αμερικανικής στρατιωτικής βάση το 1953. Και από τότε μέχρι το 2015 οπότε η κυβέρνηση ολοκλήρωση την κυβίστησή της, αποφασίζοντας ότι το έργο θα προχωρήσει, οι αρχαιολόγοι δεν είχαν, ποτέ, απαιτήσει από την πολιτεία να αναδείξει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς στην έκταση των 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων.

  Μάλιστα, αρχικά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) επιδίωκε την οριοθέτηση όλης της έκτασης ως αρχαιολογικού χώρου, γεγονός που θα οδηγούσε στην υλοποίηση αρχαιολογικών ανασκαφών χωρίς...ημερομηνία λήξης. Στο πολυσέλιδο υπόμνημά του ο ΣΕΑ ανέφερε ότι σε όλη την έκταση, ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ίχνη χρήσης του χώρου από τους γεωμετρικούς χρόνους έως και τη βυζαντινή περίοδο. Και "στον μικρό λόφο Χασάνι είχε αναπτυχθεί βυζαντινός οικισμός, κατάλοιπα του οποίου έχουν εντοπιστεί σε νεότερες αυτοψίες”.

  Πότε τελικά θα ξεκινήσει το έργο

  Μένει να φανεί εάν η διαβεβαίωση του Αλέξη Τσίπρα, αυτή τη φορά ενώπιον του Τραμπ, θα διασφαλίσει το μέλλον της επένδυσης που θα μπορούσε, πραγματικά, να ενισχύσει άμεσα τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, μετατρέποντας την Αθήνα σε υψηλής ποιότητας τουριστικό προορισμό.

  Σε κάθε περίπτωση, το σήμα ότι τα εμπόδια έχουν οριστικά ξεπεραστεί θα δοθεί, όταν η απόφαση Κονιόρδου δημοσιοποιηθεί χωρίς να αλλάζει ξανά τα δεδομένα, οδηγώντας σε νέες καθυστερήσεις. Απαιτείται ακόμη η έγκριση του π.δ. από το ΣτΕ και βέβαια η ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας καζίνο, που αποτελούν τα πιο βασικά προαπαιτούμενα για να εκταμιευθεί η πρώτη δόση ύψους 300 εκατ. ευρώ του συνολικού τιμήματος 915 εκατ. ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ