Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Σεπ-2017 08:04

  Το κυβερνητικό σαμποτάζ στο Ελληνικό συνεχίζεται

  Το κυβερνητικό σαμποτάζ στο Ελληνικό συνεχίζεται
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Δεν έχει τέλος το σαμποτάζ της κρατικής μηχανής στην επένδυση του Ελληνικού, όπως φανερώνει η -αναμενόμενη για όσους παρακολουθούν στενά την υπόθεση -αναβολή, της χθεσινής συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) με θέμα την έγκριση ή μη του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου ανάπλασης. 

  Όπως έχει αποκαλύψει το Capital.gr η μάχη για να μην προχωρήσει η επένδυση, που υπολογίζεται ότι θα απορροφήσει κεφάλαια ύψους 8 δισ. ευρώ, δίνεται εκ των έσω, από ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη.

  Εν προκειμένω, ο λόγος για τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και πρόεδρο του ΚΑΣ Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη που εισηγήθηκε την αναβολή της προγραμματισμένης, για χθες, συνεδρίασης, η οποία είχε αναβληθεί ξανά στις 13 Σεπτεμβρίου. Είχε προηγηθεί, στις 5 Σεπτεμβρίου, η οκτάωρη συνεδρίαση του ΚΑΣ, η οποία διακόπηκε μετά από τηλεφώνημα που έλαβε στο κινητό η κα Βλαζάκη από πρόσωπο του στενού πρωθυπουργικού κύκλου, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι πληροφορίες.

  Σημειώνεται ότι η χθεσινή εισήγηση της κας Βλαζάκη έγινε δεκτή με 11 ψήφους υπέρ και έξι κατά, ενώ η συνεδρίαση αναμένεται, πλέον, να λάβει χώρα την Τρίτη οπότε σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το ΚΑΣ θα προχωρήσει στην κήρυξη τμήματος της έκτασης ως αρχαιολογικού χώρου.

  Σε κάθε περίπτωση, παρά τις δεσμεύσεις κορυφαίων υπουργών (όπως οι Γ. Δραγασάκης, Αλ. Φλαμπουράρης, Ευκλ. Τσακαλώτος και Στ. Πιτσιόρλας) και τις διαβεβαιώσεις του Μαξίμου ότι δεν θα γίνει ανεκτή η κωλυσιεργία σε σχέση με την επένδυση, η κυβέρνηση έχει χάσει όλες τις μάχες με τις συνιστώσες της, οι οποίες δεν επιθυμούν να προχωρήσει το έργο.

  Μία κραταιά συνιστώσα είναι αυτή των 53 βουλευτών με επικεφαλής τον Νίκο Φίλη·18 από αυτούς κατέθεσαν τον περασμένο Φεβρουάριο ερώτηση (15/2) προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Οικονομικών, ζητώντας να μάθουν γιατί δεν προχωρά η διαδικασία οριοθέτησης αρχαιολογικών χώρων εντός του Ελληνικού. Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φίλης φέρεται να επισκέφθηκε την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

  Σε παράλληλο πλάνο, ο Αριστείδης Μπαλτάς, που είχε προχωρήσει στην κήρυξη της έκτασης της Αφάντου Ρόδου ως αρχαιολογικού χώρου -μία από τις αιτίες για την οποία και η εν λόγω επένδυση παραμένει "παγωμένη" -προειδοποίησε, πρόσφατα, μέσω της εφημερίδας "Αυγή" ότι θα πρέπει να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος η έκταση. Ειδάλλως το έργο "θα εκτεθεί στον κίνδυνο να μπλοκαριστεί αν γίνει προσφυγή στο ΣτΕ για μη τήρηση του αρχαιολογικού νόμου".

  Έτσι, ακυρώνεται, στην πράξη, το μνημόνιο συναντίληψης που έχει υπογραφεί μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και της Ελληνικό Α.Ε.,κατόπιν έγκρισης του ΚΥΣΟΙΠ και σχετίζεται με την παρακολούθηση των εργασιών και τη συστηματοποίηση, διευκόλυνση και επιτάχυνση της διεξαγωγής των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών προστασίας μνημείων κατά την υλοποίηση των εργασιών.

  Μετέωρη η επένδυση

  Ως αποτέλεσμα, το Ελληνικό τείνει να μετατραπεί σε… νέο μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς παραμένει άγνωστο πότε θα ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες, με τα ανοιχτά μέτωπα να είναι πολυάριθμα. Εκτός δηλαδή, από το γεγονός ότι εδώ και περίπου ένα μήνα το ΚΑΣ δεν καταλήγει σε απόφαση, κλωτσώντας το "τενεκεδάκι" παρακάτω, η επένδυση βρίσκεται αντιμέτωπη με τα εξής βασικά άλυτα ζητήματα:

  -πέντε μήνες μετά την κήρυξη από το δασαρχείο Πειραιά τμήματος 37 στρεμμάτων ως δασικής έκτασης, δεν έχει ληφθεί απόφαση επί της ένστασης που έχει κατατεθεί. Και ακόμη κι αν η πρωτοβάθμια επιτροπή δασικών αμφισβητήσεων κάνει δεκτή την ένσταση κατά του δασάρχη Πειραιά, υπάρχει η δυνατότητα έφεσης, γεγονός που θα καθυστερήσει τη διαδικασία ακόμη περισσότερο.

  -ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για τη χορήγηση άδειας καζίνο-διαδικασία που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει, κατ' ελάχιστον, 10 μήνες- δεν έχει ξεκινήσει και ενδέχεται να μην αρχίσει μέχρι το τέλος της χρονιάς.

  -η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ), των οποίων η έγκριση εκκρεμεί από το ΚΑΣ, θα πρέπει να λάβουν το "πράσινο φως" από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος δεν έχει καν καταρτιστεί και υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον έξι μήνες, μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος νομιμότητας από τη στιγμή που θα υποβληθεί στο ΣτΕ. Εάν το ΣτΕ δεν εγκρίνει το σχέδιο π.δ., τότε προστίθεται νέα πολύμηνη καθυστέρηση, καθώς αυτό θα πρέπει να τροποποιηθεί βάσει των παρατηρήσεων του ανώτατου δικαστηρίου και να υποβληθεί εκ νέου προς έγκριση.

  - η μεταφορά των φορέων και των υπηρεσιών, όπως το κτήριο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που βρίσκονται στην έκταση βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

  Όλα αυτά όταν θα έπρεπε για την κυβέρνηση, η επιτάχυνση της επένδυσης να βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα. Η έναρξη της επένδυσης δεν θα εκπέμπει μόνο το μήνυμα της επανεκκίνησης της οικονομίας, αλλά θα οδηγήσει και στην καταβολή της πρώτης δόσης (300 εκατ.) του τιμήματος ύψους 915 εκατ. ευρώ, στην ενίσχυση της κατασκευαστικής δραστηριότητας και στη τόνωση της απασχόλησης.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ